Home > Industrie > Alfa Romeo viert de 60ste verjaardag van ‘Autodelta’ op het circuit tijdens de première van het wereldkampioenschap F1 2023

Alfa Romeo viert de 60ste verjaardag van ‘Autodelta’ op het circuit tijdens de première van het wereldkampioenschap F1 2023

Zondag 5 maart bestaat Autodelta 60 jaar en Alfa Romeo viert deze iconische mijlpaal door aan boord van de F1-auto C43 het nieuwe, door het Centro Stile Alfa Romeo ontworpen feestlogo te tonen.
Autodelta heeft onvergetelijke hoofdstukken geschreven in de racegeschiedenis van het merk dat competitie in zijn DNA draagt: sinds 1963 is het de officiële raceafdeling van Alfa Romeo en een authentiek ‘oefenterrein’ voor Italiaanse en internationale piloten.

(Persbericht en foto: © Alfa Romeo)

Autodelta symbolisch terugbrengen in het hart van de autosport is ongetwijfeld het beste eerbetoon dat Alfa Romeo aan Autodelta had kunnen brengen ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan. Als ijkpunt in de racegeschiedenis van het merk is Autodelta sinds 1963 de officiële raceafdeling van Alfa Romeo en schrijft het gedenkwaardige hoofdstukken in de autosportgeschiedenis van het merk, met onvergetelijke wagens, gedenkwaardige zeges en roemrijke piloten.

Voor deze gelegenheid heeft Alfa Romeo een feestelijk logo ontworpen dat op de prachtige kleurstelling van de C43 single seater van het Alfa Romeo F1-team zal worden geplaatst. Het logo zal te zien zijn tijdens de eerste Grand Prix van het F1-wereldkampioenschap in Bahrein.

Het feestelijke logo, ontworpen door het Centro Stile Alfa Romeo, is een moderne interpretatie van historische waarden en projecteert die op de toekomst van het merk, dat sportiviteit opnieuw wil uitvinden in de 21e eeuw.

Het Autodelta-logo is een stilistisch kenmerk dat behouden moet blijven, en daarom zijn het oorspronkelijke uiterlijk en de kleuren ervan trouw bewaard gebleven. De nieuwe feestelijke versie vertoont inderdaad weinig veranderingen, met de altijd aanwezige Italiaanse vlag om het trotse Italiaanse karakter te benadrukken. De toevoeging van de jubileumdatum onderstreept de geschiedenis van het merk. Ondanks het verloop van vele jaren blijft dit symbool van sportiviteit in het geheugen van autosportliefhebbers gegrift.
Twee jaar geleden werd het Autodelta-logo door Alfa Romeo opnieuw onder de aandacht gebracht dankzij het Giulia GTA-project.

De Giulia GTA wordt beschouwd als Alfa Romeo’s beste uitdrukking op het gebied van prestaties, stijl, techniek en rijplezier. Hij werd gepresenteerd in het oude Officine Autodelta, in het Centro Sperimentale Alfa Romeo, waar in de jaren zestig de Giulia Sprint GTA, een van de meest succesvolle auto’s uit de geschiedenis van het merk, werd ontworpen. Bij het ontwerp van de moderne Giulia GTA heeft Alfa Romeo dankzij de samenwerking met Sauber Engineering gebruik gemaakt van de technische knowhow uit de Formule 1.

Cristiano Fiorio, Alfa Romeo F1 Manager: “De eerste race van het kampioenschap voelt altijd speciaal, alle teams beginnen met een blanco vel papier en de zinderende geschiedenis van het kampioenschap moet nog worden geschreven. Voor Alfa Romeo is het symbolisch meenemen van het Autodelta-logo naar het circuit op de C43 een sterk feestelijk eerbetoon aan een buitengewoon hoofdstuk in de autosport van Alfa Romeo. Het concentratieniveau is op zijn hoogst, en vanaf het inschakelen van de stoplichten in Bahrein tot aan de laatste bocht van de laatste Grand Prix zal Alfa Romeo alles geven om de ambitieuze doelen van het seizoen te bereiken.”

Autodelta: Alfa Romeo’s legendarische race-afdeling
Op 5 maart 1963 richtten Carlo Chiti en de gebroeders Chizzola een bedrijfje op in Feletto Umberto, vlakbij Udine, met als doel samen te werken met Alfa Romeo bij de bouw van de Giulia TZ, een compacte Gran Turismo ontworpen door Zagato, gebouwd op de motor en het mechaniek van de Giulia en voorzien van een exclusief buischassis, vandaar het acroniem Tubolare Zagato. Dit betekende het begin van een van de mooiste hoofdstukken in de internationale autosport, zodanig dat het bedrijf al snel de Racing Department van Alfa Romeo werd. In 1965 werd het namelijk gekocht door Biscione met als doel de officiële comeback in de competities, na de terugtrekking uit het wereldkampioenschap F1 in 1951, toen het zijn tweede titel won met de ‘Alfetta’.

Daarom besloot de autofabrikant een ad hoc raceorganisatie op te richten, fysiek los van de productievestiging en met voldoende discretie om snel technische en sportieve beslissingen te nemen. De algemeen directeur van de nieuwe industriële en sportieve realiteit was de charismatische ingenieur Carlo Chiti, die Autodelta onderbracht in enkele anonieme pakhuizen in Settimo Milanese, niet ver van Arese. Hier zouden enkele van de beroemdste Alfa Romeo racewagens vandaan komen, waaronder de legendarische Giulia Sprint GTA uit 1965, die drie opeenvolgende “Challenge Europeo Marche” won, tientallen nationale kampioenschappen en honderden individuele races over de hele wereld. Leuk weetje: de Giulia Sprint GTA was de eerste toerwagen die op de Nordschleife van de Nürburgring onder de 10 minuten racete.

In 1967 besloot Alfa Romeo de grote stap te zetten naar de categorie “prototypes”, het belangrijkste internationale podium van de autosport in die tijd. Het model “33/2-liter” won zijn eerste trofee bij zijn debuut in het Belgische Fléron. Het jaar daarop wonnen de prototypes van Autodelta de categorie bij de 24 uur van Daytona, de 1000 km van de Nurburgring, de 500 km van Imola en de 24 uur van Le Mans. Ook de ’33 TT 12′ van 1975 (waarschijnlijk het meest succesvolle jaar voor Autodelta) was opmerkelijk. Met dit model won Autodelta het wereldkampioenschap van Marche, en herhaalde de overwinning twee jaar later met de ’33 SC 12′. Daarna nam Autodelta het beheer van alle sportprogramma’s van Alfa Romeo over, van de Alfasud-trofee tot de Formule 1. In 1984 verliet Carlo Chiti het bedrijf, en het jaar daarop werd Autodelta ontslagen. Tot slot mag niet worden vergeten dat Autodelta ook een formidabele opleidingsplaats was voor vele Italiaanse coureurs, waaronder Andrea De Adamich, Arturo Merzario, Andrea De Cesaris, Bruno Giacomelli, Giorgio Francia, om er maar een paar te noemen, en evenveel buitenlandse kampioenen: van Jochen Rindt tot Jacky Ickx, van Jean Pierre Jarier tot Mario Andretti.

You may also like
F1 Spa: drie vragen voor Valtteri Bottas
F1 Bahrein the day after: extatische Ferrari en Haas, Red Bull en McLaren blijven met een kater achter
F1 Bahrein: blije reacties bij Ferrari en Red Bull, Mercedes weer met voeten op de grond
F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Alfa Romeo