Home > F1 > F1 Bahrein the day after: extatische Ferrari en Haas, Red Bull en McLaren blijven met een kater achter

F1 Bahrein the day after: extatische Ferrari en Haas, Red Bull en McLaren blijven met een kater achter

Na drie maanden zonder race was gisteren de F1 eindelijk terug. Charles Leclerc en Carlos Sainz begonnen het seizoen met de Tifosi te doen zweven, want Ferrari haalde een 1-2. Voor Red Bull en McLaren ziet het er heel somber uit, want beide Red Bullrijders vielen in de laatste ronden uit met zicht op plaatsen twee en vier, terwijl McLaren nooit meedeed voor de punten.

foto: © Ferrari

Het is feest in Italië, voor het eerst sinds Singapore 2019 staat een Ferrari-rijder op het hoogste trapje na een race. Voor Leclerc is het zijn derde overwinning en deze doet extra deugd want drie jaar geleden zag hij zijn eerste overwinning, ook in Bahrein, door motorproblemen wegslippen. Dit wist de Monegask te zeggen: “Na de testdagen wisten we dat de wagen beter was dan de voorbije twee jaar, maar tot de kwalificatie weet je niet exact waar je staat. Om nu hier te staan en mee te kunnen doen voor overwinningen is gewoonweg fantastisch. Het was een zware race, zeker net na de eerste stop, want toen moest ik tot drie maal toe verdedigen tegen Max Verstappen (Red Bull). Ook had ik schrik wanneer de safety car buiten kwam, want ik moest weer helemaal van 0 beginnen, maar alles verliep goed en we haalden zelfs een 1-2. Dit weekend deden we alles goed: pole, snelste ronde, een overwinning en Carlos (Sainz) op twee, maar we mogen niet denken dat alles al gewonnen is. Vanaf morgen kijken we al naar  volgende week in Saoedi-Arabië . Forza Ferrari!” Ook Sainz was erg tevreden over het weekend: “Een 1-2 is de perfecte beloning voor het harde werk dat iedereen in het team de voorbije twee jaar heeft verzet. Deze overwinning is niet alleen voor ons, maar voor de volledige Tifosi over de hele wereld. Zij zijn onze drijfveer en duwen ons naar voren. Voor mij persoonlijk ging de race niet helemaal zoals gepland. Ik voelde me niet echt in mijn sas, maar ik mag niet klagen over een tweede plek,” zegt Sainz.

Red Bull

Waar er bij Ferrari alleen maar blije gezichten te vinden zijn, staan ze bij Red Bull op onweer, maar het team beseft wel dat er ook veel positieve punten waren. “Het volledige weekend deden we mee voor de prijzen, maar jammer genoeg begaf de wagen het op het laatste moment. Om te beginnen waren er problemen met de remmen en daardoor kon ik niet bij Leclerc blijven. Daarna was de balans in de wagen weg en na de laatste pitstop kon ik mijn stuur niet meer volledig draaien. Op het einde kreeg ik nog een probleem met het brandstofsysteem, waardoor ik drie ronden voor het einde uit de race moest stappen. Wat het nog extra pijnlijk maakt is dat Checo (Sergio Perez) ook moest opgeven, maar dat is racen. Het is een onvoorspelbare sport en zulke dingen kunnen gebeuren, gelukkig zijn er nog 22 races om de schade in de halen”, geeft Max Verstappen aan. Perez voegde daar nog aan toe: “Het ging een fantastisch begin zijn met een tweede en vierde plek, maar het mocht niet baten. Een podium in de laatste ronden twee keer verliezen is een bittere pil om te slikken, maar gelukkig zijn er ook veel positieve punten, want alles tot aan de laatste ronden verliep erg goed en daarmee willen we naar Jeddah vertrekken.”

Mercedes

Een team die we niet veel in beeld zagen tijdens de race, maar door het uitvallen van de beide Red Bull toch een podium haalde was Mercedes. Lewis Hamilton denkt dat het team nog meer van zulke races zal rijden: “Het weekend ging niet zoals gehoopt, in de vrije trainingen hadden we problemen en deze derde plaats is het beste wat we konden doen. We zijn hard aan het werk om de wagen sneller te maken, maar het is niet iets dat morgen meteen te merken zal zijn. Gelukkig zijn we een sterk team en geven we nooit op. De komende weekends zullen we het beste van onszelf geven en op een gegeven moment gaan we meestrijden voor de overwinning.” In de eerste race van George Russell voor Mercedes eindigde hij op de vierde plek. “Het was een positieve race voor ons. Met een derde en vierde plek mogen we zeker niet ontevreden zijn, want het zag er tijdens de kwalificatie niet naar uit dat dit haalbaar ging zijn. We hebben nog een lange weg te gaan, maar een race win je ook niet in de eerste bocht,” geeft de jonge Brit aan.

Haas & Alfa Romeo

Drie andere hoogvliegers waren toch wel de beide Alfa Romeo en Kevin Magnussen in de Haas. Voor het Amerikaanse team zijn het de eerst punten sinds oktober 2020 in Duitsland. De Deen vertelde dit na de race: “We reden een goede race en de wagen voelde sterk aan, alleen hadden we in de eerste stint meer degradatie op de banden dan we wouden. Ook miste ik een paar keer mijn rempunt in bocht één waardoor ik veel tijd verloor. Gelukkig vielen de beide Red Bull uit en konden we de dag met een vijfde plek afsluiten.”

Een debuutrace vergeet je nooit, maar als je dan nog eens punten kan pakken dan is het helemaal een droomstart van een carrière. “Na een race als deze ben ik gewoon sprakeloos. Mijn eerste gedachten gaan naar het team, als ik zie van waar we komen en nu eindigen beide wagens in de punten dan zijn daar geen woorden voor. Mijn grootste droom was om ooit in de F1 te komen en daarna om punten te scoren, nu gebeurde dit in één race. De race zelf was vooral mentaal erg intens. Ik ben trots op mijn team en Valtteri (Bottas), zonder hen ging ik hier vandaag nooit gestaan hebben, maar nu focussen we ons al op volgende week in Jeddah want we willen dit seizoen nog veel bereiken,” vertelde Zhou Guanyu. Zijn teamgenoot Bottas eindigde zelfs op plek zes en was daar enorm tevreden mee: “Ik ben blij met het resultaat, twee wagens in de punten is een goed begin. Iedereen deed vandaag zijn werk en we zijn op de goede weg.”

McLaren

Een team dat deze race zo snel mogelijk wil vergeten is McLaren. Het enige team dat vorig jaar een 1-2 kon scoren eindigde nu veertiende en vijftiende. Voor Daniel Ricciardo waren het zijn eerste dagen na zijn coronabesmetting. “Mijn target voor de race was hem eerst uitrijden en de wagen beter te leren kennen. We hebben alle drie de banden geprobeerd en er is veel extra info dat we kunnen gebruiken om de wagen sneller te maken. We wisten dat het moeilijk ging worden, maar gelukkig is het nog maar het begin en kan er nog veel veranderen, te beginnen met volgende week in Saoedi-Arabië.” Ook zijn teamgenoot Lando Norris kijkt vooral naar volgende week. “Dit is helemaal niet wat we wilden, we staan ver achter waar we willen eindigen, maar bekijken wat er anders kan en gaan alles wat er te pakken valt meenemen. De komende week gaan we alle data bekijken en die gebruiken om volgende week er te staan in Jeddah.”

You may also like
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 2 met Porsche, Ferrari, Cadillac en Vanwall
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”
In een notendop: uithouding