Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Alfa Romeo

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Alfa Romeo

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer. Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat u moet weten over de teams in een beknopt overzicht. We begonnen met Haas en nu is het de beurt aan Alfa Romeo F1 Team Orlen.

Foto’s: © Alfa Romeo

Na een onzichtbaar seizoen wil Alfa Romeo iets meer in de spotlights staan. Vorig jaar eindigden Kimi Räikönnen (16de) en Antonio Giovinazzi (18de) bijna nooit in de punten. Te weinig, zeker gezien de hoeveelheid aan chaotische races afgelopen seizoen. Daarom wil Alfa Romeo een compleet nieuwe weg inslaan. Na het pensioen van Raikönnen en het niet verlengen van het contract van Giovinazzi, starten ze dit jaar met een compleet nieuwe line up. Net zoals de voorbije jaren is het een ervaren Fin en een jong aanstormend talent. Valtteri Bottas maakt de overstap van Mercedes naar Alfa Romeo omdat hij daar aan de kant is geschoven voor George Russell. Hij wil in zijn nieuwe team de wereld bewijzen dat hij nog altijd een goede rijder is. Ook zal hij met zijn ervaring Zhou Guanyu onder zijn vleugels moeten nemen. De jonge Chinees maakt zijn debuut in de F1 na een derde plaats in de FIA F2 vorig jaar.

Geschiedenis

Alfa Romeo is aan zijn derde periode in de F1 bezig. Ze zijn er al bij van het prille begin. In de eerste twee seizoenen 1950 en ’51 hadden ze beide keren de wereldkampioen in hun rangen met Farina en Fangio. De volgende 27 jaar zijn ze uit de F1 gestapt, maar in 1979 kwamen ze terug voor zes jaar. Die was niet succesvol. Ze behaalden in die periode nooit een hogere positie dan plaats zes. In 2019 kwam het nieuws dat Sauber zou veranderen in Alfa Romeo, maar er zou geen personeelswissel zijn enkel een naamsverandering. In de laatste drie seizoenen is Alfa enkel te vinden in de onderste regionen van het klassement. Met twee achtste plekken en vorig jaar een negende was het tijd voor verandering.

De rijders

Valtteri Bottas (midden)maakt dit jaar de overstap van constructeurskampioen Mercedes naar laagvlieger Alfa Romeo. De ervaren Fin lijkt daarmee in de herfst van zijn carrière. Na een erg wisselvallend seizoen, wil hij aan de wereld tonen dat hij nog niet versleten is. Hij zal het team moeten dragen en al zijn ervaring gebruiken om Alfa weer op de kaart te zetten.

Statistieken:

Geboren 28/8/1989 –   F1: poles: 15 I  winst: 10

Zhou Guanyu (links) maakt zijn debuut in de F1. Hij is de eerste Chinees die een kans krijgt in de koningsklasse. Hij werkte zijn weg naar de top in de academie van Renault/Alpine, maar omdat hij daar enkel testrijder kon blijven heeft hij het team verlaten en voor Alfa Romeo gekozen.

Statistieken

Geboren: 2/3/1999 – F2: 3de (2021)

Reserve rijder: Robert Kubica (rechts)

 Statistieken

Geboren 7/12 1984 – F1: poles 1 I winst: 1

You may also like
Alfa Romeo viert de 60ste verjaardag van ‘Autodelta’ op het circuit tijdens de première van het wereldkampioenschap F1 2023
F1 Spa: drie vragen voor Valtteri Bottas
F1 Bahrein the day after: extatische Ferrari en Haas, Red Bull en McLaren blijven met een kater achter
F1 Bahrein: blije reacties bij Ferrari en Red Bull, Mercedes weer met voeten op de grond