Home > #Hoofdnieuws > Total 24 Spa: oude gloriën ook aanwezig!

Total 24 Spa: oude gloriën ook aanwezig!

De toeschouwers van de Total 24 Hours of Spa krijgen op vrijdagavond een unieke gelegenheid om enkele schitterende bolides uit de geschiedenis van het evenement van heel dichtbij te bekijken. Een unieke collectie racebolides zal dan op het mythische Belgische circuit tentoongesteld worden.

De expo maakt deel uit van de feestelijkheden in het kader van de 70ste editie van de uithoudingsklassieker en begint op vrijdag om 19u50, minder dan een uur nadat de snelste rijders van deze editie van de Total 24 Hours of Spa de SuperPole sessie hebben afgewerkt.

Een collectie van belangrijke wagens uit de lange geschiedenis van de race wordt op één van de bekendste plekken van het circuit geplaatst, de afdaling richting Eau Rouge, en is gratis te bezoeken voor alle houders van een practice of weekendticket.

Alle wagens komen uit het toerwagentijdperk van de 24 uur van Francorchamps, met een gelauwerde Porsche als één van de blikvangers. Geen gewone Porsche, want de 911 die in Spa te zien is, is de bolide die in 1967 zegevierde en zo de eerste van zes overwinningen voor het merk uit Stuttgart binnenhaalde. Dit model wist tussen 1967 en 1969 zelfs drie keer te winnen, telkens met andere rijders.

Er zullen ook twee winnende Ford Capri te zien zijn. De RS 2600 die in 1971 won, met Dieter Glemser en Alex Soler-Roig aan het stuur, ook goed voor Fords eerste zege in de 24 Uur van Spa.

De andere Capri die valt te bewonderen is een III 3.0S, de eerste auto die wist te winnen op de huidige 7 km-versie van het circuit. De auto won in 1979 en ook het jaar nadien, telkens met de broers Philippe en Jean-Michel Martin aan het stuur.

De meest recente winnaar die deel uitmaakt van de expo is de laatste wagen die wist te winnen in de 20ste eeuw, de eerste zege voor Peugeot meteen. De 306 GTi van het Franse merk won niet alleen in 1999, Frédéric Bouvy, Emmanuel Collard en Anthony Beltoise veroverden ook de pole. In 2000 won hetzelfde model, met opnieuw Bouvy aan het stuur.

Niet alle wagens uit de expo zijn echter ex-winnaars. De beroemde rode Mercedes-AMG 300SEL werd tweede in 1971, achter de winnende Capri.

Nog een blikvanger is de Peugeot 806 die in 1995 aan de start stond, met Pascal Witmeur, Eric Bachelart en Philip Verellen. Deze ongewone bolide – die meer op een minivan lijkt – baarde ook in 1995 opzien. De wagen startte als 12de van 47 auto’s, maar na een motorprobleem haalde de auto het einde niet.

Verder ook een Vauxhall Magnum, één van de vier wagens die in 1977 aan de start stond. Eén van de vier werd tweede, de wagen die te bewonderen valt finishte als negende, dankzij Michel de Deyne, Jean-Charles Goris en Dirk Desoet. Deze en vele andere bolides zullen op vrijdagavond plaatsnemen op het circuit waar ze enkele decennia geleden in actie kwamen.

Met zo een indrukwekkende display van historische racebolides wordt de 70ste editie een schitterend feest, tegelijk een hommage aan het rijke verleden en een spannende, hoogtechnologisch GT3-race. Bovendien zullen de wagens het hele weekend lang te bewonderen zijn aan de chalet bovenaan de Raidillon, dus loop zeker eens langs!

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start