Home > #Hoofdnieuws > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – het team Haas

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – het team Haas

Het nieuwe F1-seizoen gaat woensdag eindelijk opnieuw van start met de testdagen in Barcelona. In deze vierdelige reeks zetten we alles wat je moet weten nog eens op een rijtje. Na de technische kant is het nu tijd voor alle teams. Beginnen doen we met de hekkensluiter van vorig seizoen: het Haas F1 team

Foto’s: © Haas

Na een dramatisch seizoen wil Haas de weg naar de middenmoot opnieuw inzetten.  Het team met Mick Schumacher en Nikita Mazepin eindigde vorige jaar met 0 punten als laatste. Wat het nog iets erger maakt is dat Mazepin 21ste eindigde in een kampioenschap met 20 rijders (Robert Kubica eindigde ook met 0 punten, maar haalde een beter resultaat in zijn twee races voor Alfa Romeo met een veertiende plaats in Italië). Het team verwachtte vorig jaar niet veel omdat het zich vooral wou focussen op de ontwikkeling van de wagen voor dit jaar. Schumacher en Mazepin hadden dus geen druk in hun eerste seizoen in de F1. Het was vooral een jaar om de wagen en de hoogste klasse te leren kennen. Het zal dit jaar vooral van Mick moeten komen. Hij toonde zich vorig jaar af en toe door in Rusland, Turkije en Mexico zijn wagen in Q2 te krijgen. Wie Schumachers teamgenoot zal worden is nog niet bekend. Na de invasie van Rusland heeft het team beslist om de banden met hun hoofdsponsor en tweede rijder Mazepin twee weken voor de start van het nieuwe seizoen te breken.

Geschiedenis

Het jongste F1 team op de grid is al een paar jaar in vrije val. Het in 2016 opgerichte team is van een vijfde plaats in 2018 helemaal weggegleden naar de laatste plaats in het constructeurskampioenschap. Eigenaar en oprichter Gene Haas leidt al van in het begin de enige Amerikaanse renstal in F1. In 2021 werd het Russische bedrijf Uralkali titelsponsor. Hoofdaandeelhouder van het bedrijf: Dmitri Mazepin, zag zijn kans schoon om zijn zoon Nikita naar voor te schuiven en het tweede zitje bij Haas te bemachtigen. Er zijn geruchten dat Gene Haas bij het uitblijven van resultaten, het team wil verkopen.

De rijders

Mick Schumacher lijkt de leider in het team te zijn. Na een al met al goed seizoen in de Haas van vorig jaar wil hij het seizoen sterk aanvatten. Als de geschiedenis zich herhaalt dan zal dit een goed seizoen voor hem zijn. Want in de F3 en F2 had hij eerst een seizoen nodig om zich aan te passen aan de auto en daarna een sterk tweede seizoen te rijden.

Statistieken:

Geboren 22/3/1999 – F3 kampioen 2018, F2 kampioen 2020 I F1: poles: 0 (beste 14) I winst: 0 (beste 12)

Kevin Magnussen is terug in de F1. Nadat hij eind 2020 aan de deur was gezet door Haas, komt hij nu terug voor een tweede keer. Na het ontslag van Nikita Mazepin, wou Guenther Steiner een ervaren rijder naast Schumacher. Magnussen heeft ervaring genoeg in de F1. Hij begint aan zijn zevende seizoen in de sport en zijn vijfde bij Haas.

Statistieken:

geboren: 5/10/1992 – F1 poles:0 (beste 4de) I winst: 0 (beste 2de)

Reserverijder: Pietro Fittipaldi

geboren 25/6/1996 F1 poles: 0 (beste 17de) I winst: 0 (beste 17de)