Home > Rallycross > EuroRX > WRX: Hansen-dubbel in Höljes, Belgen presteren prima

WRX: Hansen-dubbel in Höljes, Belgen presteren prima

In het Zweedse Höljes werd afgelopen weekend de tweede manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross verreden waarbij Timmy Hansen een mooie thuisoverwinning wist te behalen. De drie aanwezige Belgen wisten dan weer elk in hun klasse de finale te behalen.

In World RX waren het de Zweden Timmy Hansen (Peugeot 208- en Johan Kristoffersson (Audi S1) die na vier heats respectievelijk op één en twee stonden.
Timmy Hansen wist daarna de eerste halve finale te winnen voor de Nederlander Kevin Abbring (Renault Megane) en de Fin Juha Rytkönen (Ford Fiesta). In de volgende halve finale leek Kristoffersson dan weer op weg naar winst maar een lekke band rechts achter besliste er anders over. Kevin Hansen kreeg plots de eerste plek in de schoot geworpen terwijl de Hongaar Krisztian Szabo doorschoof naar plek twee. Onze landgenoot Enzo Ide, teamgenoot van de onfortuinlijke Kristoffersson kon beslag leggen op de derde plaats en mocht zo postvatten in zijn allereerste finale in World RX.

In die finale snelden de broers Hansen naar de eerste twee plaatsen waarbij de oudste, Timmy, eerste werd voor Kevin Hansen. Kevin Abbring vervolledigde het podium terwijl Enzo Ide vanop de laatste startrij een mooie vierde plek wist te veroveren, zijn beste resultaat ooit het WK. Szabo werd vijfde voor Rytkönen. Ondergetekende was er getuige van hoe Enzo’s vierde plek door diens team KYB EKS JC als een overwinning werd gevierd en zo toch een pleister op de wonde betekende na de opgave van Kristoffersson. In de WK-stand leidt Timmy Hansen nu voor zijn broer Kevin. Enzo Ide is zevende.

In de volledig elektrische klasse RX2e was de winst voor de Fin Jesse Kallio, de Jamaicaan Fraser McConnell werd tweede voor de Zweed Isak Sjökvist. Onze landgenoot Guillaume De Ridder kon met een vierde plek de schade nog beperken nadat een lekke band in zijn jacht op beter roet in het eten gooide. De Ridder leidt na twee wedstrijden met 51 punten, dat is één puntje meer dan Kallio.

In Euro RX3 (voorheen Super1600) was de overwinning voor de Rus Yury Belevskiy met zijn Audi A1 van Volland Racing. Het was echter onze jonge landgenoot Kobe Pauwels (Audi A1/Volland Racing) die zich hier liet opmerken. Pauwels was tijdens de reeksen prima op dreef maar werd na een opgave in de vierde heat teruggeslagen naar de zevende plek in de tussenstand na de heats. Daarna leek Pauwels te stranden in zijn halve finale. Daar werd hij aanvankelijk vierde, maar de Rus Timur Shigaboutdinov kreeg na het afsnijden van het parcours vijf seconden straftijd toebedeeld waardoor Pauwels via een derde plek alsnog mocht postvatten op de laatste rij van de finale.
Daar lukte de zoon van voormalig rijder Koen Pauwels een prima start en na een geslaagde jokerstrategie kon Pauwels een tweede plek veroveren. De feestvreugde was uiteraard groot bij de familie Pauwels maar anderszijds was er het gevoel dat er misschien, heel misschien nog ietsje meer in zat , vader Pauwels, die ook spotter is voor zijn zoon : “Toegegeven, in de halve finale liet ik Kobe jokeren op het verkeerde ogenblik waardoor hij in het verkeer terechtkwam. Maar in de finale lukte het dan weer wel. Hij ging onmiddellijk jokeren en niemand ging hem voor, waardoor Kobe een inhaalrace kon inzetten. Spijtig dat de Tsjech Jan Cerny niet snel genoeg ging jokeren, want anders zat er misschien nog meer in. Maar uiteraard zijn we erg blij en trots met dit resultaat.”

De overwinning in Euro RX1 (voorheen Supercars) was voor de Noor Thomas Bryntesson met zijn Volkswagen Polo. Die liet in de finale de Fransman Jean Baptiste Dubourg (Peugeot 208) en de Noor Andreas Bakkerud (Skoda Fabia) achter zich. In deze klasse werden de aanwezigen even opgeschrikt door een stevige crash in de vierde heat van de Zweed Anton Marklund met zijn Polo. Marklund was tot dan toe ongenaakbaar maar was in zijn ijver naar een nieuwe snelste tijd iets te enthousiast. Marklund bleek na afloop gelukkig ongedeerd.

You may also like
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
WK Rallycross: Timmy Hansen wint in Barcelona, Viktor Vranckx kampioen in RX2e
WK Rallycross: Viktor Vranckx op een zucht van de titel in RX2e