Home > #Hoofdnieuws > WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen

WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen

In Barcelona werd op het Circuit de Catalunya de voorlaatste wedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap rallycross afgewerkt en er was ook de slotwedstrijd voor RX2e. In RX2e werd Viktor Vranckx, nog steeds maar zestien, de nieuw kampioen. De jonge Belg volgt Guillaume De Ridder op.

foto’s © QNIGAN (Vranckx) en J. Dingenen (Kristoffersson in Spa)

We beginnen dit schrijven met de gebeurtenissen in RX2e. Want daar werd onze landgenoot Viktor Vranckx in stijl de nieuwe kampioen in RX2e. Na een moeilijke zaterdag vocht Vranckx zich, begeleid door Guillaume De Ridder, een weg terug op de slotdag. Vranckx won de derde heat, vervolgens ook zijn progressie race èn zijn halve finale. Wat volgde was een spannende finale waar Vranckx nipt de duimen moest leggen voor de Zweed Isak Sjökvist die naar zijn eerste overwinning van het seizoen reed. De basis voor zijn titel legde Vranckx in de Scandinavische manches van Holjes en Hell waar hij tweemaal wist te winnen. Vervolgens was er Riga waar Vranckx na een erg moeilijk weekend toch nog naar de laatste podiumtrede kon rijden. En daarna volgden de tweede plaatsen in Spa en nu in Barcelona. De Zweed Nils Andersson werd derde in Barcelona. Vranckx liet de Brabanconne weerklinken in Spanje en wint het kampioenschap dus met een voorsprong van tien punten op Isak Sjökvist en achttien op Nils Andersson. Vracnkx’ reactie bij Molly Petit: “Het dringt nog niet helemaal tot me door dat ik de titel win, dat zal voor de één van de volgende dagen zijn. Ik denk niet dat ze verwacht hadden dat iemand uit het kleine Belgenlandje de titel zou halen, maar ik ben superblij.

Ondertussen verzekerde de Zweed Johan Kristoffersson zich van de titel in het wereldkampioenschap en dat met een overwinning in de voorlaatste manche. Kristoffersson domineerde op zondag en won de twee te rijden heats, won daarna ook de progressie race en zijn halve finale. Daarna leidde hij de finale van start tot finish. De winnaar van zaterdag, Timmy Hansen, werd tweede voor Ole Christian Veiby. Kristoffersson heeft nu 162 punten, dat zijn er liefst 39 meer dan zijn landgenoot Timmy Hansen. De Fin Niclas Grönholm is voorlopig derde. Er rest nog één wedstrijd op de Nurburgring in Duitsland en dat tijdens het weekend van 12 en 13 november. Het is reeds de vijfde wereldtitel in rallycross voor Kristoffersson die geschiedenis schrijft door de titel te behalen in het eerste seizoen dat het kampioenschap volledig elektrisch was. Kristoffersson Motorsport, het team van Johan Kristoffersson, won ook de titel bij de teams.

(Johan Kristoffersson aan het werk in Spa)
You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium