Home > Rallycross > DIVERS > WK Rallycross: Timmy Hansen wint in Barcelona, Viktor Vranckx kampioen in RX2e

WK Rallycross: Timmy Hansen wint in Barcelona, Viktor Vranckx kampioen in RX2e

De Zweed Timmy Hansen won op zaterdag in Barcelona op het circuit de Catalunya de achtste manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Ondertussen komt in RX2e, ook aanwezig in Barcelona, onze landgenoot Viktor Vranckx dichter bij de titel in die klasse.

foto’s © QNIGAN en World / Red Bull Content Pool

Net als de voorbije wedstrijden in onder meer Spa wordt dit weekend in Spanje een double header afgewerkt in het wereldkampioenschap rallycross. De achtste manche op zaterdag werd uiteindelijk een prooi voor de Zweed Timmy Hansen met de elektrische Peugeot RX1e. Het was nochtans Johan Kristoffersson die tot voor de finale domineerde. De leider in het kampioenschap won beide heats met overtuiging, vervolgens de progressie race en ook zijn halve finale. De andere halve finale werd gewonnen door Timmy’s jongere broer Kevin Hansen.
Kristoffersson mocht de finale vanop de pole aanvatten met naast hem de broers Hansen. Die laatste twee kwamen beter uit de startblokken dan Kristoffersson. Meteen in de eerste bocht liep het mis na voor Kevin Hansen en Johan Kristoffersson, hun Peugeot en Volkswagen kwamen met elkaar in contact en zo kon Timmy Hansen meteen profiteren om met voorsprong te winnen voor de Fin Niclas Grönholm en de Zweed Gustav Bergström.

In RX2e kende onze jonge landgenoot Viktor Vranckx een moeilijk begin. Hij leek in de eerste reeks vanaf de buitenzijde nochtans een goede start te nemen maar hij kwam met zijn wagen op het vuilere gedeelte van de eerste bocht terecht en deed er daarna alles aan posities goed te maken. Maar enkele meters later belandde Vranckx na een duel in de bandenstapel. Een negende tijd op tien deelnemers was het gevolg. In de volgende reeks ging het al veel beter met een derde reekstijd. En daarmee staat Vranckx na twee heats op de zesde plek. Het is de Zweed Isak Sjökvist die voorlopig leidt.
Zonder een scenario met eventuele strafpunten is de RX2e-titel overigens zeker voor de Belg. Vranckx leidde voor dit weekend immers met veertien punten op Sjökvist. De winnaar van een wedstrijd krijgt 20 punten, de tiende zes punten. Sjökvist kan dus met een ovewinning hoogstens op gelijke oogte komen maar heeft tot dusver nog geen wedstrijd gewonnen terwijl Vranckx reeds twee overwinngen achter zijn naam heeft staan. Wanneer Vranckx dus zelf geen strafpunten krijgt is de titel een feit en volgt hij dus een andere landgenoot en zijn spotter/coach, Guillaume De Ridder op.

Zondag is er de negende en voorlaatste manche voor het wereldkampioenschap en de slotdag voor RX2e.

You may also like
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring