Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: moeizame editie voor zwart-geel-rode delegatie

Total Spa 24: moeizame editie voor zwart-geel-rode delegatie

Maxime Martin heeft na zijn overwinning in 2016 nog altijd geen opvolger als Belgische winnaar in de Total 24 Hours of Spa. De Brusselaar, die ondertussen is overgestapt naar Aston Martin, zag hoe zijn teamgenoot Matt Parry gisterenavond in de bandenmuur belandde en het chassis van zijn Vantage #62 definitief beschadigde. Die andere Maxime die voor een Britse constructeur uitkomt, kende evenzeer een rampzalig weekend: Soulet kwam nooit in het stuk voor met zijn Bentley Continental #108 en verdween met problemen aan de versnellingsbak definitief uit beeld.

Beter nieuws was er voor Frédéric Vervisch, die in zijn Audi #25 van Saintéloc Racing net als vorig jaar vierde werd, maar wel op het podium mocht staan van de Intercontinental GT Challenge. De West-Vlaming werd na de uitvalbeurt van de #1 WRT Audi ook de beste vertegenwoordiger van het merk met de vier ringen. Het team van Vincent Vosse keert met een bittere ontgoocheling huiswaarts, aangezien ook de #2 van onder meer Dries Vanthoor niet in de bovenste helft van de uitslag terechtkwam na een aanrijding met de BMW van Schnitzer Racing. De #10 van Charles Weerts werd twaalfde, de #17 reed naar de vijfde plek in de Silver Cup.

Laurens Vanthoor kende meer succes in de Super Pole dan in de race

Twee andere landgenoten eindigden de 71ste editie met een top 10-notering: na een goede start verdween de #117 Team Bernhard Porsche van Laurens Vanthoor uit de kopgroep, om uiteindelijk wel terug te komen naar de negende plek. Hij deed drie plaatsen minder goed dan Honda-rijder Bertrand Baguette (#30), die in de slotrondes nog de #98 Porsche van Rowe Racing voorbij zag komen. Een sterk debuut in de Pro Cup voor de Honda NSX, die volgend jaar met nog meer ambitie zal terugkomen.

Evenmin succes voor de andere Belgen

Het werd dus niet bepaald de meest succesvolle editie voor de Belgische rijders die streden om het algemene klassement, maar ook in de andere categorieën werden de zwart-geel-rode kleuren gemist op het podium. Denis Dupont, onze enige vertegenwoordiger in de Silver Cup met zijn #12 Lamborghini van Ombra Racing, werd zevende in zijn klasse, op ruime afstand van het podium.

Van de twee Belgen die aan de start stonden in Pro-Am, stond er maar een aan de eindmeet. Louis Machiels (#52 AF Corse Ferrari) verloor eerst tijd met een lekke band, die een korte herstelling tot gevolg had, en gooide ’s nachts definitief de handdoek in de ring. Met Toni Vilander aan het stuur brak een wiel af, waardoor de 488 definitief geparkeerd werd in de Chicane. Pierre-Yves Paque (#26 Audi Saintéloc) beleefde zondagnamiddag weliswaar het einde van de race, maar eenvoudig was het allesbehalve. De Audi-rijder begon achteraan na een motorwissel, maar de elektrische problemen van eerder deze week staken vrijwel meteen opnieuw de kop op.

Bernard Delhez reed met zijn Lexus RC-F GT3 van Tech1 Racing naar de zesde plek in de Am Cup. Marc Duez, Loïc Deman, Angelique Detavernier en Stéphane Lémeret legden uiteindelijk 82 ronden – in vergelijking met de 342 van de winnaar – af met ‘Juliet’.

Foto SRO

 

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start