Home > Rally > BRC > Details, snelle waaiers en een scratch

Details, snelle waaiers en een scratch

De zevende manche van het ‘Belgian Rally Championship’ met de Omloop van Vlaanderen zit er op en het parcours in en rond Roeselare heeft de spanning alleen nog maar opgedreven. Vier punten, dat is nu nog het verschil tussen de eerste en tweede plaats in de rangschikking. Vader Philip moest de wedstrijd staken omwille van zijn gezondheid en dat is te begrijpen natuurlijk. Zoon PJM genoot dan weer met volle teugen van de talrijke waaiers. Sébastien Bedoret kreeg op voorhand carte blanche van Freddy Loix en dat resulteerde in een mooi eindresultaat en in een … eerste scratch.

Kleine details maakten het verschil

Twee maanden na zijn tweede plaats in Ieper, behaalde Vincent Verschueren opnieuw een tweede plaats in de ConXion Omloop van Vlaanderen. In Roeselare, waar de 7de manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship verreden werd, moesten Vincent Verschueren en Veronique Hostens nipt de duimen leggen voor Kris Princen en Bram Eelbode. In de tussenstand van het Belgisch kampioenschap blijft de Godrive-piloot wel leider, maar Princen nadert tot op 4 punten.

Vrijdagavond begon Kris Princen meteen erg sterk aan de wedstrijd met 4 snelste tijden, terwijl Vincent één scratch op de tabellen kon zetten. Vincent sloot de eerste avond af op de tweede plaats met een achterstand van 11″3: “Het verschil was overal heel klein, behalve in Beveren, waar ik zelf een klein foutje heb gemaakt. Ik miste mijn rempunt en verloor zeker 6″. De afstellingen waren vanavond niet ideaal.

Zaterdag opende Princen opnieuw met de snelste tijd, maar na een foutje op de Zilverberg konden Vincent en Veronique hun achterstand weer verkleinen tot 5″, maar daarna liep Princen elke proef weer iets verder uit. Toen de pop-off valve ook nog open ging in Rumbeke, was het verschil gemaakt. “We hadden in de tweede lus even een probleem met de pop-off, waardoor we vermogen verloren. Dat kostte ons nog eens een vijftal seconden. In Passendale had ik net een scratch gereden. Ik had me eens goed schrap gezet, maar echt veel dichter kwam ik niet. Nee, het is duidelijk dat Kris Princen vandaag de snelste was. Hij kon op elke proef een fractie sneller zijn, terwijl bij ons een aantal kleine details niet klopten…

In het kampioenschap blijft Vincent Verschueren aan de leiding, maar Kris Princen heeft zijn achterstand verkleind tot 4 punten met nog twee rally’s te rijden.

Het zal spannend blijven tot de laatste meter van het kampioenschap, zoals het dit jaar al erg spannend is in elke rally en op elke proef. Kris laat ook niets liggen. Heel plezant! Afspraak in Sankt-Vith voor de East Belgian Rally op 29 september,” besluit Belgisch kampioen Vincent Verschueren.

De snelle waaiers waren fantastisch!

Philip had het vorige week al verteld. Een wedstrijd in eigen streek rijden is altijd speciaal, maar Pieter-Jan Michiel wilde het thuisvoordeel toch niet overdrijven. Tijdens de voorafgaande persconferentie relativeerde hij het belang. “Natuurlijk is het plezant om in eigen streek te rijden, want alles voelt vertrouwd aan, maar ik ken het parcours niet beter dan de andere deelnemers. Het is niet zo dat we dagelijks die binnenbaantjes nemen. Ik ken die baantjes ook enkel van de rally. Het voordeel van dichtbij te wonen is natuurlijk dat het makkelijker is om tijd vrij te maken om te verkennen.

Na de eerste ronde besliste Philip vrijdagavond te stoppen wegens gezondheidsredenen. Pieter-Jan Michiel sloot de eerste avond af op de 10de plaats, in het spoor van Melissa Debackere en 15″ voor Robin Maes.  “We hebben dit jaar heel vaak problemen gehad met de remmen. Die blijken opgelost te zijn, maar ik moet in mijn hoofd nog een klik maken. Het gaat goed, maar het kan nog beter. Ik heb nog niet het maximale vertrouwen om voluit aan te vallen,” vertelde Pieter-Jan Michiel.

Samen met copiloot Jasper Vermeulen, vond Pieter-Jan Michiel zaterdag het vertrouwen terug. Na een feilloze wedstrijd parkeerde hij de #8 Ford Fiesta R5 op de 7de plaats, 2″9 voor Melissa Debackere en in het spoor van de snelle Porsches van Gunther Monnens en Patrick Snijers.
Ik ben heel tevreden over onze wedstrijd. We hebben een foutloze wedstrijd gereden. Ik heb geen enkel warm moment gehad en we hebben stelselmatig het tempo opgedreven. Ik heb me fantastisch geamuseerd op de snelle proeven. Vooral Passendale, waar je de waaiers met vertrouwen op topsnelheid kunt nemen, vond ik fantastisch! Ik kijk al uit naar de volgende wedstrijd, de East Belgian Rally in Sankt-Vith,” lachte Pieter-Jan Michiel.

Eerste scratch!

Aan het stuur van hun ŠKODA FABIA R5 zetten Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq hun steile opgang in het Belgische rallykampioenschap verder. In de Omloop van Vlaanderen, zevende manche van het seizoen, volgden de twee protégés van ŠKODA België gedurende de twee wedstrijddagen in het spoor van de leiders. Als vierde waren de Henegouwenaars nooit zo dicht bij de besten… en op de proef van Houthulst wisten ze zelfs hun allereerste scratch te laten optekenen.

Freddy Loix had ons voor de start carte blanche gegeven, maar dat betekende niet dat we ineens zomaar vanalles zouden uitsteken”, glimlacht de rijder van de ŠKODA FABIA R5 ingezet door het Pevatec team. “Ik wou zeker aan de finish staan. Ik begon dus voorzichtig, misschien zelfs iets te. Vrijdagavond volgden we op 33 seconden van leider Kris Princen en ik was niet helemaal tevreden. Op zaterdagochtend verloor ik in de eerste twee chronoritten opnieuw wat tijd. Maar vanaf dan ging het beter. Meer dan eens zetten we een tweede tijd neer en het verschil met de snelste rijder werd steeds kleiner. En dan volgde er die eerste scratch in Houthulst, als kers op de taart. Het is de allereerste keer dat op een proef niemand sneller is dan ons, en dat is een beetje een vreemd gevoel. Ik weet dat we nog niet in staat zijn om een rally te winnen. Ons volgende doel wordt strijden met de besten, maar dan op iedere klassementsrit. We moeten er in slagen om sneller in het ritme te geraken en wat regelmatiger zijn. Daar gaan we hard aan werken!

Uiteindelijk finishten Sébastien en Thomas op minder dan vijftien tellen van het podium, na een verstandige wedstrijd. “Ik voel echt dat Sébastien stap na stap vooruitgang boekt”, stelt de corijder. “Als we naar het uiteindelijke verschil met de winnaar kijken, minder dan een minuut, dan stellen we vast dat we over de hele rally ongeveer drie tienden van een seconde per kilometer verloren. Die laatste loodjes zullen het zwaarst wegen… Maar geloof me maar, mijn rijder en ik zijn ontzettend gemotiveerd om ze te gaan halen!

Ook Freddy Loix was tevreden. “Omdat ik ze carte blanche had gegeven had ik ze voor de start gezegd dat ik niet boos zou zijn mochten ze naast de baan schuiven”, stelt de coach van het jonge duo. “Maar ik ben heel blij dat zonder één fout te maken aan de finish staan! Dat bewijst nog maar eens dat ze de zaken intelligent en methodisch aanpakken. De tijden aan het eind van de rally, en dan zeker die scratch, bewijzen dat ze het potentieel hebben om in de toekomst helemaal voorin te strijden. Afspraak eind deze maand, in de East Belgian Rally, voor het vervolg!

You may also like
Schaalmodellen: vier Belgische wagens in de schijnwerpers op Ixo
BRC TAC Rally: Verschueren loop extra uit tijdens derde lus
BRC TAC rally: Verschueren verdubbelt voorsprong in lus twee
BRC TAC-rally: Verschueren na eerste lus al op winstkoers