Home > Circuit > De weg naar de Nitrolympx

De weg naar de Nitrolympx

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Binnen twee weken is het weer zover. Dan trekt dragrace-minnend Europa massaal naar de piste van Hockenheim voor de Nitrolympx, zonder twijfel het grootste evenement van deze tak van auto-en motorsport in Europa. Zoals bijna ieder jaar worden er om en bij de 60.000 fans verwacht voor de races en de spectaculaire nightshow op zaterdag.

Hoe goed worden de duels en de chrono’s daar? Wel, dat is even afwachten want een aantal zaken kunnen daar invloed op hebben. Het hete zomerweer bijvoorbeeld. Met te hete lucht happen de motoren naar zuurstof. En dat brengt de prestaties naar beneden. En dan is er nog de Duitse Grote Prijs. Verreden in juli, maar de Rico Anthes Quartermile, hoewel die niet op de F1 piste ligt, wordt gebruikt als uitloopzone. En wanneer de F1 de gehele baan opkuist, dan verdwijnt ook de belangrijke rubberlaag op de dragstrip. Het probleem stelde zich al eerder, benieuwd of er deze keer rekening werd gehouden met het komende drag-event. In ieder geval zal de ploeg van de Santa Pod Raceway er weer alles aan doen om de baan te herstellen. Drie weken lang slepen ze oude banden en rubbermatten over de strip, en fixeren de rubberlaag met het kleverige “trackbite”. Een ding kunnen dragracefans missen als kiespijn, en dat is de regen, want dan kan er gewoonweg niet worden gereden…

Bellio tegen de Haberman broers

Vele fans komen om de spectaculaire “Top Fuel” klasse te zien. De lange machines met gigantishe vleugels en banden en de 500 cubic inch motoren die 7000 à 8000 pk op de baan leggen in een donderende run. Dat wordt wellicht opnieuw een zaak van de Scandinaven. En dan kijken we vooral naar Anita Makela, de kranige Finse dame die het klassement aanvoert en hier haar titel komt verdedigen. Bij de Belgen houdt Sandro Bellio de vlag hoog. Hij zal met zijn Dodge Challenger Funny Car in de Top Methanol klasse aantreden en zal daar waarschijnlijk af te rekenen krijgen met de Haberman-broers. Timo won al twee wedstrijden, Dennis eentje. Bellio is nog op zoek naar zijn eerste zege dit seizoen.

De Belgische motorkolonie

De meeste Belgen vinden we bij de motoren, met Marc van den Boer, Chris Van Nimmen, Dirk Waterschoot en Luc Raeymakers.

  • Van den Boer scoorde een goed debuut bij de Supertwin Topfuels in het Europese openingsweekend op Santa Pod, waar hij in de kwartfinale eindigde met een vroegstart en rood.
  • Raeymakers, de gezworen Kawasaki fan, won vorig seizoen het Tsjechische kampioenschap “Competition Dragster”, en schreef dit seizoen met de Funnny Bike alweer een race op zijn naam in Hoskowice.
  • Dirk Waterschoot bouwde zich een nieuwe machine en kon die voor het eerst inzetten in een manche voor het Franse kampioenschap. Hij hoopt van de kinderziektes verlost te zijn om in Hockenheim een goede prestatie neer te zetten.
  • En normaal gezien zal ook Chris Van Nimmen aan de start staan in Hockenheim. Hij zit, net als
    Waterschoot, in de Topgas Supertwin klasse met de Harley Davidson.

In de FIM-Klasse Super Twin Top Fuel krijgen we een speciale gast: de Japanner Tak Shigematsu met een Harley Nitrobike. Shigematsu staat bekend als de snelste man ter wereld op twee wielen. Hij zette een eerste 5 seconden run vorig jaar in de USA. Belgische successen zijn dus niet uitgesloten, maar eenvoudig zal het niet worden. De concurrentie in de FIM motorklassen is sterk en Bellio moet opboksen tegen de Haberman broers die in de vorm van hun leven verkeren. Duimen dus maar.

De Nitrolympx in Hockenheim worden gehouden van 17-19 augustus. Naast de Top Fuel en de Top Methanol, komen in de FIA competitie ook nog de Pro Modified en de Pro Stock aan de start. Daarnaast zijn er nog een pleiade aan “Sportsmen” klassen, die onder andere bonden vallen en uiteraard de motoren, zowel in FIM als in Sportsmen.

(foto’s: fmb-bmb.be & media Nitrolympx)

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.105″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”24191,24192,24194″ fullwidth=”off” db_image_max_width_tablet=”51″ db_image_max_height_tablet=”501″ db_image_row_spacing_tablet=”51″ db_image_object_fit=”initial” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#dd0000″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” db_image_center_titles=”left” title_font_size=”1″ pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
In de kijker: Sandro Bellio
Succes en pech voor Bellio in Tierp
Nitrolympx: Bellio halve finale en met vertrouwen naar Zweden
Nitrolympx: Waterschoot met positief weekend