Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: Autosportwereld.be sprak met Riccardo Patrese

Total Spa 24: Autosportwereld.be sprak met Riccardo Patrese

Naast Rubens Barrichelo, starten in de Total 24 Hours of Spa nog andere ex-F1-rijders. Bernd Schneider, Vitaly Petrov en Markus Winkelhock reden allemaal één of meer wedstrijden in de F1. Echter niet meer dan de 256 wedstrijden van de Italiaanse vicewereldkampioen van 1992, Riccardo Patrese. De 64-jarige Italiaan maakt na jaren van inactiviteit zijn comeback in de Ardennen. Een gesprek drong zich op.

Foto’s: David Noels, Vincent Huybrechts en Luca Digione

Mijn deelname is een verrassing voor me”, lacht de minzame Italiaan aan tafel in de loge van Honda. “Enkele maanden geleden kreeg ik een telefoon van mijn vriend Alessandro Mariani van JAS Motorsport met de vraag of ik wilde deelnemen aan de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa. Ik ben immers een ‘bronze’ rijder en voor de Honda NSX, die in Pro/Am start, dient het team twee van die rijders aan boord te hebben. De andere is overigens Loïc Depailler, de zoon van Patrick. Ik besloot om het idee alvast een kans te geven en deed mee aan de testdag, die meeviel. Daarom zit ik hier.”

Heb je geen angst om na al die jaren terug te keren in een zeer sterke race?

“Fysiek heb ik me altijd verzorgd. Ik ben al jaren bezig met jumping en dat is toch een sport waar je erg scherp moet staan. Het is ook een sport waar behoorlijk wat gevaar aan verbonden is en die adrenaline ben ik altijd blijven zoeken, net als sportief succes, want ik behaalde enkele nationale titels. De mindset om te racen is er zeker nog. Daarnaast loop ik veel en zit ik regelmatig in de fitnesszaal. Maar als ik wat eerder had geweten dat ik Spa zou rijden, dan was ik misschien nog wat meer in de gymzaal gaan zitten (lacht). De auto’s van hun kant zijn snel, dat wel, maar als ik dat bijvoorbeeld met de Lancia Groep 5 van begin de jaren ’80 vergelijk, dan zijn deze auto’s toch meer comfortabel, de elektronica helpt erg bij het rijden en de bolides zijn ook veel veiliger geworden. Ook de circuits zijn veiliger, dus neen, angst heb ik niet. Ik geef wel eerlijk toe dat de regels in de races, met de verplichte pitstops, rijderscategorieën… complex zijn en daar worstel ik wel wat mee. Ik hoop dan ook geen straffen tijdens de race te krijgen Ik heb 10 jaar niet meer geracet, dus ik ga hier ook niet beweren dat ik in de auto spring en de snelste ben. ”

Patrese racet uiteraard in de Honda NSX met Bertrand Baguette, Loïc Depailler en Esteban Guerrieri.

Het interview met Rubens Barrichello vindt u hier.

 

 

You may also like
Daytona 24: welke lessen trekken de constructeurs na de eerste race van het nieuwe tijdperk?
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop