Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: een handige gids voor de race

Total Spa 24: een handige gids voor de race

Voor meer dan 200 rijders en een indrukwekkend personeelsleger zijn de voorbereidingen op de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa bijna afgelopen. Elk jaar is het doel hetzelfde: 24 uur lang racen op één van de meest uitdagende circuits ter wereld weten te overleven. Toch is de race ieder jaar anders. Grote en kleine wijzigingen hebben er voor gezorgd dat het evenement 70 edities lang aan de top kon blijven. 

Nu de Total 24 Hours of Spa voor de deur staan, geven we graag alle informatie die iedere rechtgeaarde fan nodig heeft om de wedstrijd van start tot finish te volgen.

  • De klassen

Er zullen vijf klassen actief zijn in de Belgische Ardennen. Vier daarvan rijden in de Blancpain GT Series – Pro, Pro-Am, Silver Cup en Am Cup – en komen aan de start met de GT3-wagens van één van de 13 vertegenwoordigde merken. De vijfde klasse, Groupe National, rijdt enkel in Spa, met bolides uit monomerkencups.

Pro is de hoogste categorie, met maximum drie rijders, van gelijk welke categorie. Het is ook de grootste klasse, met 30 wagens.

In Pro-Am is er een maximale line-up van twee Platinum rijders en twee Bronze rijders. Er moet voor minstens acht uur een Bronze rijder aan het stuur zitten, en ook voor minstens één uur in elk kwart (zes uur) van de wedstrijd. Als een wagen met drie rijders rijdt, moeten er twee Bronze zijn. Dit jaar zijn er echter geen Pro-Am teams die met drie rijders aan de start komen.

Een Am Cup line-up bestaat uit ofwel drie Bronze rijders, ofwel vier rijders met minimum drie Bronze en één Silver rijder. Die Silver rijder mag maximaal zes uur rijden, met een maximum van twee uur per kwart van de race.

De Silver Cup is nieuw voor dit jaar in de Blancpain GT Series Endurance Cup en de Total 24 Hours of Spa. De klasse bestaat wel al sinds 2014 in Blancpain GT Series Sprint Cup. Iedere line-up bestaat uit maximum drie of vier Silver rijders, er zijn geen maximale rijtijden.

Group National vervolledigt het veld, om zo voor een lokale aanwezigheid in de Belgische uithoudingsklassieker te zorgen. Geen GT3-auto’s in deze klasse, wel bolides uit monomerkencups als de Lamborghini Super Trofeo of Porsche Cup. Regels voor de line-up zijn identiek aan die van de Am Cup.

Alle deelnemers maken uiteraard aanspraak op de algemene zege in de Total 24 Hours of Spa, maar sinds de wedstrijd in 2011 in de Blancpain GT Series werd opgenomen kwam de winnaar altijd uti de Pro categorie. Pro-Am, Silver Cup, Am Cup en Groupe National rijders en teams strijden in de Belgische Ardennen dan ook voor de klassezege.

  • Format van het evenement

Op dinsdag komen er voor het eerst wagens in actie, tijdens de drie uur durende Bronze test. Zoals de naam laat vermoeden is die voorbehouden aan Bronze rijders, om zich zo (opnieuw) vertrouwd te maken met het circuit van Spa-Francorchamps. Silver rijders die nog nooit op Spa gereden hebben hebben mogen ook aan de bronze test deelnemen.

Op woensdag draait het vooral omdat de activiteiten in het centrum van Spa, onder andere met de immens populaire parade van de racebolides, van en naar het circuit, en de handtekeningensessies.

Op donderdag is het opnieuw tijd voor actie, en geen klein beetje. Een vrije training van 90 minuten geeft iedere rijder de gelegenheid achter het stuur te kruipen, net zoals de pre-qualifying sessie 60 minuten later op de dag. Deze sessie heeft ook nog een ander doel: mochten de kwalificaties niet kunnen doorgaan, dan worden de resultaten van pre-qualifying gebruikt om de grid te bepalen. Een extra motivatie om een sterke tijd neer te zetten dus.

In 2018 wordt een heel nieuw kwalificatiessysteem toegepast in de Blancpain GT Series en dus ook in de Total 24 Hours of Spa. De kwalificaties op donderdagavond bestaan nu uit vier sessies van vijftien minuten, één voor elke rijder (teams van drie komen niet in actie in Q1). De kwalificatietijd wordt bepaald door het gemiddelde van de beste tijden van elke rijder op de wagen. Als één van de rijders er niet in slaagt een tijd neer te zetten, start de wagen achter alle wagens waarvan alle rijders wel een tijd wisten neer te zetten.

Nadien volgt wat vroeger de avondkwalificatie heette, en wat nu een avondlijke vrije training is. Het doel blijft hetzelfde: elke rijder moet minstens twee ronden in het duister afwerken om zich voor te bereiden op de race.

Op vrijdag is een warm-up van 30 minuten, voor alle wagens. Daarna is het tijd voor de Superpole, waarin de snelste 20 wagens van de kwalificaties de eerste tien rijen van de startgrid zullen bepalen. Ieder team duidt één rijder aan, die twee volledige ronden zal afwerken.

Op zaterdag is het dan eindelijk tijd voor de race: om 16u30 lokale tijd begint de Total 24 Hours of Spa aan zijn 70ste editie.

  • De regels

 Rijbeurten

Een rijbeurt mag maximaal 65 minuten duren, tenzij er een Full Course Yellow of Safety Car-periode geldt aan het einde van de stint. In dat geval mag een rijbeurt vijf minuten langer duren, om de rijder toe te laten tegen traag tempo naar de pitstraat terug te keren. Een rijder mag maximaal drie volle rijbeurten na elkaar uitvoeren, nadien moet hij of zij minstens een uur rusten. Een rijder mag tijdens de Total 24 Hours of Spa maximaal 14 uur rijden.

Banden

Voor de kwalificaties moeten drie of vier sets banden worden gemerkt, afhankelijk van het aantal rijders in een team. Elke rijder kan zo een nieuw set banden gebruiken. Eén van die sets moet worden gebruikt bij de start van de race, maar na de eerste ronde is de bandenkeuze vrij. Wagens die deelnemen aan de Superpole krijgen de toelating voor die sessie een nieuw setje banden te gebruiken.

Technische pitstop

Op sommige wagens kunnen remschijven en –blokken sneller worden vervangen dan op andere. Om de strijd spannend te houden moet iedere wagen een technische pitstop afwerken, die minstens vijf minuten moet duren (van pit in tot pit out) en die moet plaatsvinden tussen het 12deen 15deuur van de race.

Pitstops en jokers

Helemaal nieuw in 2018! Voortaan mogen het tanken, de rijders- en bandenwissels tegelijkertijd worden uitgevoerd. Voor elke pitstop waarbij er ook getankt wordt, is er een minimumtijd voorzien (gemeten van pit in tot pit out). Zonder tanken is er geen minimumtijd. Elke wagen beschikt elke zes uur echter over een jokerstop, een pitstop met tankbeurt die geen tijdslimiet heeft, voor een zogenaamde ‘splash & sash’ bijvoorbeeld. Verder heeft elke wagen ook vier jokerseconden ter beschikking, waarbij het niet respecteren van de minimum pitstoptijd met een seconde of minder niet wordt bestraft. Die vier seconden mogen niet worden gecombineerd.

Punten en prijzen

Bij het behalen van de pole (in elke klasse) krijgt het team en elke rijder op de wagen een punt. Na 6 en 12 uur wedstrijd worden er overall en in elke klasse halve punten uitgedeeld (12 – 9 – 7  – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1), volle punten zijn er na 24 uur (25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1). Last but not least is er ook de Beker van de Koning, voor de constructeur die het beste resultaat haalt in de verschillende categoriën, met punten voor elke wagen na 6, 12 en 24 uur.

Lumirank

Iedere wagen die deelneemt aan de Total 24 Hours of Spa is uitgerust met een LED-systeem aan de voorruit. Daar kan u de positie van de wagen en de ID- van de rijder aan het stuur lezen, in elk van de klassen. Wit is de kleur voor Pro en Silver, blauw voor Pro-Am, Oranje voor Am en groen voor Groupe National.

Zo. Nu weet u alles om de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa op de voet te kunnen volgen.

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start