Home > #Hoofdnieuws > Ricciardo wint topspektakel na tactisch meesterwerk

Ricciardo wint topspektakel na tactisch meesterwerk

Daniel Ricciardo heeft na een absoluut topspektakel onverwacht de Grote Prijs Formule 1 van China op zijn naam geschreven. Een tussenkomst van de safety car net voorbij half koers veranderde de wedstrijd compleet.

Sebastian Vettel vertrok met zijn Ferrari vanuit pole en zag zijn teamgenoot Kimi Raikkonen bij de start terugvallen tot achter Mercedes-rijder Valtteri Bottas. Meteen werd duidelijk dat Raikkonen de teambelangen zou verdedigen door te proberen om Lewis Hamilton (Mercedes) op te houden.

Vooraan controleerde Vettel de wedstrijd tot aan de reeks pitstops. Bottas kwam evenwel voor de Duitser opnieuw de baan op, maar Raikkonen bleef langer buiten en kon daardoor Bottas ophouden en Vettel de kans bieden om in de tegenaanval te gaan.

Tactische meesterzet

Een aanrijding tussen Toro Rosso-rijders Pierre Gasly en Brendon Hartley in de haarspeldbocht aan het einde van de ronde veranderde de wedstrijd compleet. Beide Red Bull-rijders, Ricciardo en Max Verstappen, profiteerden door een tweede stop te maken en konden op pad met nieuwer en zachter rubber dan de concurrentie.

Meteen werd duidelijk dat Red Bull dankzij die tactische meesterzet een cruciale rol zou spelen. Hamilton schoof door naar de derde plaats en een eerste aanval van Verstappen op de Brit mislukte. De Nederlander schoof van de baan en zag zijn teamgenoot Ricciardo voorbij komen. De spanning tussen de drie topteams was van bijna ongeziene aard.

Verstappen nekt Vettel

Op vijf ronden tijd ging Ricciardo voorbij Hamilton, Vettel en Bottas om de leiding te nemen in de GP. Ook Verstappen ging nog voorbij Hamilton, maar liet zich daarna op een negatieve manier opmerken door WK-leider Vettel in de haarspeld van de baan te tikken.

Vettel zakte terug tot een uiteindelijke achtste plaats, achter Nico Hulkenberg (Renault) en Fernando Alonso (Mclaren), terwijl Verstappen ondanks tien seconden straftijd nog als vijfde finishte. RIcciardo kwam als winnaar over de streep, gevolgd door Bottas en Raikkonen, die eerder eigenlijk niet meer in aanmerking kwam voor een podiumplaats. Hamilton won nog een plaatsje door de straf voor Verstappen en finishte de Grand Prix op de vierde plek.

Stoffel Vandoorne had een moeilijke race en kon zich enkel laten opmerken dankzij een mooie inhaalactie op de Williams van Lance Stroll. Onze landgenoot kwam niet verder dan de dertiende plaats.

Foto © Lars Baron/Getty Images

You may also like
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”
F1 Bahrein: Verstappen meteen op pole voor seizoensopener
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1