Home > VAS > Rittensport > Leeuwenrit met geslaagde reconversie

Leeuwenrit met geslaagde reconversie

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

De Leeuwenrit ging “easy” Classic. Uiteindelijk kwamen 67 deelnemers af op de nieuwe formule. We kregen dus een wedstrijd en we kregen winnaars. Maar de hamvraag bleef uiteraard: ging het allemaal “the easy way”?

In elk geval de voorbereidingen niet! Vanaf vrijdag en zowat tot zaterdagmiddag werd West-Vlaanderen geteisterd door een laat winteroffensief. Het aangevroren witte poederlaagje van een centimeter of twee, wat we hier in Vlaanderen zo graag “sneeuw” plegen te noemen bleef even liggen. Maar gevaarlijker was de buienlijn van aanvriezende regen die ijzel deed ontstaan. “Op vrijdag gingen we de controlebordjes installeren”, vertelt Anja Seynaeve, “en het werd toch wel een bewogen expeditie. Op sommige plaatsen kregen de banden van onze wagen helemaal geen grip. Er werd zelfs een handrem getrokken om het voertuig met de neus in de juiste richting te zetten!”. Het slechte weer was ook de oorzaak voor het afhaken van enkele teams, die vooraf wel hadden ingeschreven.

De wedstrijd werd gereden in twee grote delen: er dienden 9 tijdscontroles te worden gepasseerd naar de tussenstop in Kruishoutem. Die kwam inclusief een alcoholcontrole, een praktijk waar de Vlaamse Autosportfederatie nu toch wel (en zeer terecht) het voortouw begint te nemen. Het tweede deel voegde daar nog 10 bijkomende TK’s aan toe. En de moeilijkheidsgraad? Er moest toch wel even nagedacht worden bij diverse situaties. Het werd een goede mix van aangehouden ritme en nauwkeurigheid. “Een wedstrijd die zeer goed in elkaar zat”. Dat was de commentaar die toch wel gehoord werd bij meerdere deelnemende teams. En dat sterkte ook het voornemen van organisator Nick Vanoverschelde om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Verder op de ingeslagen weg

“Veel mensen zegden me dat ze hier iets hadden bijgeleerd, dat ze hier iets aan hadden gehad”, sprak Vanoverschelde nadien. “Classic wedstrijden zijn dikwijls puzzelritten. De Molenclassic zal een Classic blijven in de traditionele zin van het woord. We gaan daar geen puzzels uithalen of wijzigen. Maar de Leeuwenrit zal blijven doorgaan op de ingeslagen weg: als een Classic met enkel bol-pijl en ingetekende lijn over ongeveer 175 km. Het is een goed systeem, ik heb jullie als deelnemers gehoord. Ik hoorde ook dat jullie tevreden zijn. En dus ben ik ook tevreden!”, besloot Nick Vanoverschelde.

Bersipont en Buelens openen de Classic score

De prijzen dan… Bij de oldtimers zagen we routiniers Frank Bersipont en Pascal Buelens op de Volvo Amazone met de grootste “snoepjestaart” aan de haal gaan. Zij haalden het beste uit de beide delen, sprokkelden in totaal slechts 1,400 punten en werden tevens de winnaars van het algemene klassement. Achter hen eindigden Youngtimer winnaars Luc van den Bogerd en Heidi Wuyts, met 5,600 punten op de SEAT Ibiza. In hun gekende stijl. “Langzaam maar zeker”, stelt ‘Gonzo’. “Als je te rap wil gaan maak je fouten!”. Guy Agten en Dominiek Seynaeve van AC Noordzee zaten hen op de hielen en vervolledigden het algemene podium op de mooie Datsun 240Z met 5,900 punten. Voor de winnaar in de klasse Toertimer moesten we kijken naar de 7de plaats algemeen met de Volvo XC70 van Franky Meyfroot en dochter Amelieke. Zij scoorden de beste prestatie in deel 2 (slechts 0,800 punten) maar verloren voordien al de aansluiting met vier laattijdige aanmeldingen op de tijdscontroles. In deel 1 waren nog Steven en Jos De Man met de Matra Murena nog de besten met amper 0.150 punten. Zij konden met een 3de plaats in de klasse Oldimer naar huis maar hadden nog hun bang momentje toen ze naar huis wilden en de Matra weigerde te starten in de koude Deerlijkse nacht. Gelukkig kon het euvel op de parking worden opgelost en konden ze op weg naar Ham.

De volgende Classic op het programma van de VAS deelnemers wordt de Antwerp Classic, op zaterdag 24 maart.

(vas)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
BRC TAC rally: Verschueren verdubbelt voorsprong in lus twee
BRC TAC-rally: Verschueren na eerste lus al op winstkoers
VAS: 6 Uren Noorderkempen voor Holemans- Van den Wyngaert
VAS: TRT zet Tienen weer op autosportkaart