Home > VAS > Rallycross > Regionale Rallycross in winters kleedje

Regionale Rallycross in winters kleedje

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Rallycrosspiloten deinzen zelden terug voor wat gekke weersomstandigheden. Dat de openingswedstrijd van het nieuwe VAS-seizoen een koude bedoening zou gaan worden was reeds lang duidelijk want de weergoden voorspelden weinig goeds voor dit eerste weekend. De aangekondigde sneeuw veranderde het Duivelsberg circuit in een grote ijspiste en het was dan ook letterlijk zoeken naar het perfecte racerubber om overeind te blijven.

Loodts eerste winnaar

In de Promo klasse C was het afwachten wie de opvolger zou gaan worden van de ongenaakbare Yorick Maeyninkx, de grote winnaar  van afgelopen jaar. Slechts een handvol piloten (negen deelnemers) vonden de weg naar Maasmechelen. Eddy Vandepas (Peugeot 205) liet alvast zien dat hij goed overeind kon blijven door in de eerste reeks de snelste chrono te laten waarnemen. Ook Wim Vantiggelen (Peugeot 205) “gleed” aardig doorheen de eerste reeks van het nieuwe seizoen maar volgde al snel op enkele seconden. Vandepas zag in de tweede reeks een goed berijdbaar strookje dat was vrijkomen en scoorde opnieuw een besttijd. Vandepas was al zeker van zijn zaak en mocht vanop de pole starten in de A-finale. Maar hij liet zich verrassen door een knap gestarte Rudi Loodts in de kleine Opel Corsa. De rijder uit Kasterlee nam al snel een optie op de zege en ook na het verplichte joker nummertje bleef hij aan het langste eind trekken. Hij haalde uiteindelijk de overwinning voor Danny Kunnen (Toyota Corolla) en Eddy Vandepas.

Dexters spurt naar goud

In de klasse A kwamen slechts elf deelnemers opdagen voor de openingswedstrijd. Van Nunspeet in de ongenaakbare snelle Honda doen vergeten zou geen makkelijke opdracht worden. Althans dat dacht men in de afgelopen jaren. Toch lieten enkele snelle jongens verleden jaar al eens zien dat ze in het goede ritme zaten, zoals Jean-Pierre Verstraten (Toyota Corolla) of Bram Olefs (Honda CRX).  “Olefsson” liet in de eerste reeks iedereen achter zich en ging liefst vijf volle seconden sneller rond op een erg verraderlijk circuit. Didier Dexters (Toyota MR2) brak tijdens de opwarming een aandrijfas maar wist in de tweede reeks zijn schade recht te zetten door de snelste tijd te zetten voor Ben Lenaerts (Honda CRX). Lenaerts vond het juiste ritme op een inmiddels droog wordend circuit en reed nog maar eens naar de snelste tijd in de derde reeks. De pole in de finale was voor hem. Dexters was ook al zeker van een plaats in diezelfde finale. Lenaerts liet zich verrassen door een zeer knap gestarte Dexters die met een straatlengte voorsprong de wedstrijd won voor Bram Olefs en B- finale winnaar Verstraten. “Ondanks de breuk van de aandrijfas wist ik de schade te beperken door meteen een snelste tijd te laten noteren in de tweede reeks. In de finale had ik een uitzonderlijke goede start en dat ritme heb ik kunnen aanhouden tot aan de finish”, vertelde hij achteraf.

Zege voor Kemps

In de Klasse B was het afwachten of Jonas Kemps (BMW M3) zich opnieuw kon bewijzen. De Balenaar won vorig seizoen in extremis voor Andy Leysen (BMW M5) en had het voor de eerste race van het jaar knap moeilijk om een juiste bandenkeuze te maken. “Het was echt zoeken want de trainingen reden we op een sneeuwtapijt en dat was al even geleden”, kwam hij achteraf melden. Totaal onverwacht wist Peter Putzeys de snelste tijd te zetten in de kleine maar snelle Opel Corsa. Andy Leysen was ondertussen op zoek naar grip met zijn …slicks! Putzeys op pole dus in de finale waar Kemps een kanonstart nam, met een goed gestartte Andy Leysen op de hielen. Beide BMW piloten speelden voortdurend haasje over, tot Leysen bij het uitkomen van het onverhard een flinke koprol maakte. Na de herstart nam Kemps opnieuw de leiding. Nu was het Jef Mertens (Opel Astra) die met het zilver aan de haal ging voor Peter Putzeys. Leysen kwam net niet meer in het verhaal voor en ging pas als vierde over de meet. “Slicks waren misschien niet de beste keuze maar ik wist dat het droog zou blijven in de finale. Ik heb met een goed gevoel gereden vandaag. Ondanks de koprol heb ik bewezen dat het best spannend gaat worden dit jaar”, zie hij achteraf.

(vas/foto: P.Claesen)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
VAS RX: Glossso werkt richting 2021
BK RX: BRCV geeft een stand van zaken
Zuhal Demir steunt Duivelsberg
Voorlopig geen vergunning voor Duivelsberg