Home > Moto > MotoGP > Pedrosa pole, Dovizioso op eerste rij

Pedrosa pole, Dovizioso op eerste rij

Een broeierige zaterdag op het circuit van Sepang waar de posities voor de titelstrijd in Moto2 en MotoGP worden in genomen. Het was Valentino Rossi die in de derde training als eerste in de 1:59 tijdenvork dook. Een teken aan de wand.

In de 4de sessie was het voor de meeste concurrenten tijd om hun bandenkeuze te bepalen. Op het snikhete en vochtige Sepang waren de beste tijden logischerwijze voor de zachtere compounds maar door de hitte op de baan leken ze geen lange levensloop te hebben. Marc Marquez zette in de Repsol Honda de beste chrono met een hardere compound van medium banden. Wel opvallend: uitdager Dovizioso volgde met de Ducatie op 0.238 sec. terwijl Alex Rins (3de tijd) en Johann Zarco (4de) zich eveneens in de kijker reden.

Tijd voor de eerste echte schermutselingen dan in Q1, waar Alex Rins zijn goede vorm bevestigde met de beste tijd (2:01.138) terwijl Pol Esparargo de KTM op de valreep nog door de Q1 haalde met een 2:00.187. Maar de ronde erna kende hij een valpartij en dat zou uiteindelijk zijn kansen binnen de Q2 kwalificatie gaan beknotten.

In die ultieme kwalificatiesessie leek het lang onzeker of er rijders beneden de barriére van de twee minuten gingen geraken. Het was een verrassende Johann Zarco die de privé-Yamaha als eerste naar een 1:59.636 stuurde en dat betekende de eerste echte scherpe tijd. Marc Marquez trok te vroeg in de aanval met zijn bandencombinatie hard/soft en legde de Honda tegen het asfalt. Hij zou daarna nooit echt meer op topniveau evolueren en strandde op een 7de plaats. Derde startrij dus voor de aspirant-wereldkampioen. In de eindfase leek het dan plots toptijden te regelen want na Rossi (1:59.498) en titelaspirant Dovizioso (1:59.236 op een medium/soft combinatie) leek Zarco naar de pole te stormen met 1:59.229. Maar hij werd in extremis opzijgezet door … Dani Pedrosa en een 1:59.212!

Pedrosa en de Honda dus op pole, 17/1000ste van een seconde voor Zarco en 24/1000ste voor Dovizioso. Pedrosa en Zarco gaan zeker hun eigen kansen gaan, net als Rossi. Met Marc Marquez op een 7de plaats en achter de Ducati van Lorenzo kan het morgen een explosieve grand prix worden!

Moto3

Vroeg in de morgen waren het de rijders van de Moto3 die de wat dampige baan mochten droogrijden. Martin zette de beste tijd neer in de derde trainingssessie, Livio Loi noteerde een 17de chrono. Even later mochten de Moto3 heren dan hun kwalificatie afwerken. De zon stond uit, de temperaturen schoten richting 30 graden en dat waren de ingredienten voor de nieuwbakken kampioen Joan Mir om met de Leopard Honda een nieuwe baanrecord te zetten met 2:12.078 en zo de pole te pakken. Hoe ongelooflijk het ook mag klinken voor de recordhouder van het aantal overwinningen is het pas zijn 2de pole…uit zijn carrière. De Brit Martin en de Schot McPhee starten op plaatsen twee en drie. Voor onze landgenoot Livio Lio, teamgenoot van Mir, was er een mooie 7de plaats.

Moto2

Titelaspirant Franco Morbidelli (EG 0.0 Marc VDS) liet er in de kwalificatiesessie voor de Moto2 geen gras overgroeien. In twee runs zette hij een 2:06.406 en pakte daarmee zijn 7de polepositie van het jaar. Het venijn zat echter in de staart want in een poging zijn pole veilig te stellen kwam Morbidelli met de Kalex ten val. Luttele minuten later werd hij gevolgd door titeluitdager Thomas Luhti. De Zwitser maakte een kwalijk uitziende “high sider” en kwam hard neer op het asfalt. Hij wandelde dan we weg maar de schade aan zijn motor en mogelijke lichamelijke letsels zouden van deze kwalificatiesessie wel eens de beslissende sessie voor het WK kunnen gemaakt hebben. Afwachten maar voor morgen.

You may also like
MotoGP Valencia: eindelijk Mir in een race voor de boeken
In een notendop: MotoGP, IndyCar en Ricciardo naar McLaren?
In een notendop: MotoGP, ADAC GT en NASCAR
In een notendop: MotoGP, Trois-Rivières…