Home > Moto > MotoGP > MotoGP Valencia: eindelijk Mir in een race voor de boeken

MotoGP Valencia: eindelijk Mir in een race voor de boeken

Joan Mir haalde een mogelijk beslissende zege in het 2020 MotoGP wereldkampioenschap. Mir werd de negende verschillende winnaar in dit gekke MotoGP seizoen. Niet enkel werd hij de eerste winnaar op Suzuki in bijna 20 jaar, achter hem verzorgde Alex Rins een historische dubbel.

foto: ©motogp.com

Het was geleden van de Grote Prijs van (toen nog) West-Duitsland 1982 dat Suzuki nog met een dubbelzege over de streep kwam. Maar voor Joan Mir is het de zege die hem mogelijk de wereldtitel oplevert. Mir profiteerde op 12 ronden voor het einde van de wedstrijd van een foutje van leider Rins om naar de leiding te gaan. Daarna bouwde hij gestaag een veilige voorsprong op van een goede seconde. Rins had geen antwoord meer. Achter de beide Suzuki’s kwam Pol Epargaro (Red Bull KTM als derde over de meet.

En de andere kampioenschap kandidaten dan? Vinales (Monster Energy Suzuki) moest vanuit de pitlane starten en kon niet verder oprukken dan een 13de plaats. Quartararo (Petronas Yamaha) had de schade kunnen beperken maar schoof al in de eerste ronde tegen de vlakte: een kleine misrekening in bocht 8… Hoewel hij opnieuw op weg kon lijken zijn kampioenschapskansen, na nog een 14de plaats te hebben gered, verder weg dan ooit. Dovizioso (Ducati) kon door de vele uitvallers nog profiteren van een 9de plaats, maar al voor de race liet “Dovi” weten dat hij noch de punten, noch de snelheid heeft om een gooi te doen naar de titel. Bleef er nog Morbidelli (Petronas Yamaha) die met een iets andere bandenkeuze op weg ging maar daar nooit enig voordeel uit haalde. Hij strandde op een 11de plaats. Mir heeft nu 37 punten voorsprong op Rins en Quartararo, die op gelijke punten staan. Er resten nog twee races en dus een mogelijke absolute buit van…50 punten.

Moto3: de eerste voor Fernandez

Het werd een complete slachtpartij voor de kampioenschap kandidaten in Moto3. Eerst was er Vietti (Sky Racing VR46) die met een highsider van de baan ging, maar in zijn val ook Lopez (Sterilgarda Husqvarna) en kampioenschapsleider Arenas (Valresa Aspar KTM) meesleepte. En dan was er John McPhee (Petronas Sprinta Honda) die viel op een vochtig stukje baan. Voeg daarbij nog opgaves en valpartijen voor Antonelli, Toba, Suzuki, Masia en Foggia en dan is het duidelijk dat er mooie punten konden worden verzameld. Maar het was Raoul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) die na alle valpartijen de verkregen voorsprong nooit meer uit handen gaf en naar zijn eerste zege spurtte. Achter hem weerde Ai Ogura (Honda Team Asia) zich als een duivel in een wijwatervat om de tweede plaats in handen te krijgen. Het was echter Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0) die deze opeiste. De derde podiumtrede betekende wel dat Ogura nu tot op drie puntjes nadert van de onfortuinlijke Arenas in het kampioenschap. Vietti ligt 21 punten terug. Voor Barry Baltus was er na een felbevochten race in Valencia, een 20ste plaats aan de finish.

Moto2: Bezzecchi wint race van alle kansen

Ook in Moto2 werd het een bewogen race. Al in de eerste ronde zagen we Joe Roberts (Tennor American Racing) vanop de leidersplaats tegen de grond gaan en wat later in de race ging Sam Lowes (E.G. 0,0 MarcVDS) in de fout en tegen de vlakte. De Brit zag zijn voorsprong in de WK tussenstand verdampen. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) hield het hoofd het beste koel en reed naar de zege. Het houdt hem nog even in de run voor het kampioenschap. Achter hem verdeelden Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) en Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) de podiumplaatsen. Bastianini (Italtrans Racing Team) kende niet een van zijn topdagen maar doet met een vierde plaats uiteindelijk de beste zaak. Hij wipt opnieuw naar de leiding in de tussenstand, met 6 punten voorsprong op Lowes. En ook Luca Marini (SKY Racing Team VR46), vanuit het absolute niemandsland naar een zesde plaats, redt ergens nog de meubelen en blijft aanklampen in het kampioenschap, 19 punten achter Bastianini.

You may also like
In een notendop: MotoGP, IndyCar en Ricciardo naar McLaren?
In een notendop: MotoGP, ADAC GT en NASCAR
In een notendop: MotoGP, Trois-Rivières…
E-sport: heel wat actie afgelopen weekend, een overzicht