Home > #Hoofdnieuws > Sandro Bellio doet het opnieuw!

Sandro Bellio doet het opnieuw!

Het FIA European Dragracing Championship was aan de slag in Zweden, op de Tierp Arena. En met zijn eerdere zege hier en de goede prestatie in Hockenheim was het opnieuw uitkijken naar onze landgenoot Sandro Bellio in de categorie Top Methanol. Op zaterdag liep Houthelchtenaar Sandro Bellio nog tegen enkele problemen in de kwalificaties. Zo miste hij een start in de tweede run en kreeg hij in de vierde run heel wat wielspin waardoor hij de run vroegtijdig moest afbreken. Maar met een tijd van 5.4823 seconden stond hij wel derde in de tabellen, en weerom als eerste Funny Car.

Ook in Zweden werd het een schitterende dag met een staalblauwe lucht, her en der doorspekt met een wolkje. Zondag is de dag van de eliminaties en voor Bellio begon dat met een kwartfinale tegen Johnny Lagg. De Brit bracht zijn Top Methanol Dragster in stelling, technisch gezien een tikkeltje sneller dan de Funny Cars. Lagg was het beste uit de startblokken. Sandro Bellio moest wat “shake”, het schudden van de banden, onder controle krijgen maar reed een betere 1/8ste mijl met 3.60 (334 km/u) en rondde af met winst in 5.5242 seconden (383,52 km/u).

Dennis Habermann, ook op een “Top Methanol dragster” werd het volgende duel. Bellio reageerde sneller bij het groene licht maar Dennis maakte tijd goed op 60 yard. Dan kreeg Habermann echter wat shake en moest even lossen, hij kwam dicht aan de vangrail maar kreeg de funny car opnieuw recht. Maar met 3.59 sec. (aan 342 km/u) was Sandro Bellio duidelijk beter onderweg. Dennis Habermann blies dan nog een drukpaneel op en trok de parachute. Bellio zette een nieuw persoonlijk record met 5.4490 en 415 km/u.

Naar de finale dan waar de andere Habermann broer wachtte op Sandro Bellio. Opnieuw werd het dragster tegen Funny Car. Timo Habermann was zeer snel van de lijn. Sandro Bellio was op achtervolgen aangewezen en kreeg wat banden “shake”. Hij moest even pompen met het gaspedaal maar kreeg de tractie weer op orde. Toen was het de beurt aan Timo om de shake te ondergaan en hij diende ook te pompen. Bovendien blies het drukpaneel nog op net voor de 1/8ste mijl. Sandro Bellio kreeg Timo Habermann uiteindelijk te pakken met een tijd van 6.4414 seconden, voor een eindsnelheid van 391 km/u.

Drie races…twee overwinningen! Bellio kan opnieuw terugkeren uit Zweden met een schitterende zege in de Top Methanol klasse, waar hij opnieuw als enige Funny Car de maat nam van de TM dragsters. En bovendien is de 5.44 seconden uit de halve finale zonder meer een wereld toptijd. Het is nu twee weken wachten tot Santa Pod en de seizoensfinale. Benieuwd wat hij daar vermag.

(foto: W.Bouchez)

You may also like
Succes en pech voor Bellio in Tierp
De weg naar de Nitrolympx
EK Dragracing: stand van zaken
Terugblik: FIA Main Event Santa Pod