Home > Circuit > Sandro Bellio geeft visitekaartje af in Zweden

Sandro Bellio geeft visitekaartje af in Zweden

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Het werd voor Sandro Bellio het eerste weekend op volle oorlogssterkte in de Top Methanol Funny Car, nadat vader Danny met gezondheidsproblemen moest forfait geven. En Sandro tekende meteen present!

Na tal van motorproblemen in de afgelopen twee jaren kwamen er in de loop van vorig jaar nog problemen met de gezondheid voor Danny Bellio. Na een operatie in november werd het duidelijk dat het moeilijk zou worden om aan de start te staan bij de seizoensopener op Santa Pod einde mei. De Funny Cars is immers een krachtige machine, meer dan 3000 pk sterk! Ten bewijze: dit seizoen nemen Funny Cars en Top Methanol Dragsters het in een nieuwe reglementering tegen elkaar op in de competitie. En het zijn niet altijd de Funny Cars die het onderspit delven!

Tijd dus voor zoon Sandro Bellio om in te springen. Die diende echter nog zijn tests voor zijn licentie af te leggen. De 31 jarige Sandro lukte met vlag en wimpel op de donderdagtrainingen in Santa Pod. Maar het verregende weekend zag verder weinig actie. Gesterkt door de goede tijd in Santa Pod vertrok de Bellio familie naar de tweede afspraak in het EK Dragracing: de speciaal voor dragraces ingericte baan in Tierp, Zweden. En Sandro maakt onmiddellijk indruk met een 5.4059 sec. (eindsnelheid 371,90 km/u), de besttijd op vrijdag, voor de Habermann broers die toch wel referenties zijn in deze klasse. En de goede runs bleven elkaar opvolgen met ook op zaterdag de snelste tijd in 5,2833 sec. (412,53 km/u), voor Timo (5.4138) en Dennis Habermann (5.4188). Op naar de eliminatieladder dan op zondag waar de eerste tegenstander de Fin Ari Pietilä zou worden.

Pietilä was eerder weg bij de start van de 8ste finales maar Sandro Bellio haalde de Fin snel bij. Tegen 1/8ste mijl had de Limburger tweetiende seconde voorsprong om te eindigen met 5.5219 sec en een eindsnelheid van 416,67 km/u. Daarna zette hij Johnny Lagg opzij, met een betere start, een klein beetje achterstand op de 6o yards en voordeel op de 1/8ste mijl voor een 5.58 aan de meet (407,55 km/u).

Uiteindelijk bleef er de spannende finale waarbij hij het bij het groene licht moest afleggen tegen Dennis Habermann, die twee honderste beter weg was, maar daarna ging Sandro Bellio vlot over de 60 yards in minder dan een seconde. Habermann was dan weer sneller aan de 1/8ste mijl maar kon de verloren tijd niet meer inhalen. Winst voor Sandro Bellio in 5.5427 sec. voor een eindsnelheid van 419,91 km/u. Habermann zette een 5.3853 op de klok.

Een indrukwekkend debuut voor Sandro Bellio in de Top Methanol Funny Car en een hart onder de riem voor de hele Bellio familie die al jarenlang één van de weinige vertegenwoordigers zijn in het boeiende wereldje van de dragracing. Nu maar hopen dat de positieve lijn kan worden doorgetrokken naar de volgende meetings. Van 30 juni tot 2 juli zijn er de “Nitro Nationals” in Alastaro, Finland.

 

(foto W.Bouchez: vader Danny in actie in Hockenheim 2016)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Succes en pech voor Bellio in Tierp
De weg naar de Nitrolympx
EK Dragracing: stand van zaken
Terugblik: FIA Main Event Santa Pod