Home > Circuit > In een notendop: Belgen in de Formule 4

In een notendop: Belgen in de Formule 4

Ook het Formule 4-seizoen gaat binnenkort van start, met in totaal drie jonge Belgen. Ugo De Wilde, met zijn 14 jaar op dit moment de jongste eenzitterracer ter wereld, en Amaury Cordeel stappen dit weekend in voor de eerste manche van het Franse F4-kampioenschap. In de Duitse Formule 4, ook wel de ADAC F4 genoemd, zal de 15-jarige Charles Weerts dit seizoen racen nadat hij vorig jaar al enkele races ervaring opdeed in de Formule 4 van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Duitse Formule 4-kampioenschap wordt over twee weken afgetrapt met negen teams en in totaal 26 jonge talenten. Met Mick Schumacher is de Duitse Formule 4 haar grootste naam kwijt aan de iets hoger aangeschreven Formule 3, maar er staan genoeg rijders te springen om zich in deze klasse te bewijzen. Een titel in de F4 zegt namelijk wel wat: onder andere viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel, regerend wereldkampioen Nico Rosberg en voormalig Le Mans-winnaar Nico Hülkenberg pronken op de erelijst van de F4 en haar voorgangers.  In de Duitse F4 worden dit seizoen in totaal 21 races verreden, verdeeld over 7 weekends en in totaal 6 circuits. Tijdens elk weekend worden drie races gereden. Het seizoen begint op 29 april in Oschersleben en eindigt op 24 september op de Hockenheimring. Bijna alle manches worden tevens in Duitsland verreden, terwijl de Oostenrijkse Red Bull Ring de enige niet-Duitse baan is die de rijders voor de wielen krijgen.

Het Franse F4-kampioenschap wordt dit weekend op gang getrapt op het circuit van Nogaro. Op 16 en 17 april zullen De Wilde en Cordeel daar de Belgische eer verdedigen. In de Franse F4 worden meer circuits uit de alombekende F1 gebruikt: daar staan onder andere Monza, Spa-Francorchamps en Barcelona op de kalender. Ook het circuit van Paul Ricard, waar vanaf volgend jaar de Franse GP Formule 1 wordt georganiseerd, en het voormalige F1-circuit van Magny-Cours staan op de kalender. De openingsmanche is op het circuit van Nogaro, het laatste plekje op de kalender is voor Pau.

Behalve de Franse en Duitse F4-kampioenschappen worden er nog tal van andere F4-kampioenschappen georganiseerd in Australië, China, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Zuidoost-Azië, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en Noord-Europa.

You may also like
In een notendop: F4 ADAC-F4 FFSA
In een notendop: F3 en F4
RNT: Exit De Pauw in 2019?
F4: Sten Van Der Henst de nieuwste telg in Franse eenzitters

Leave a Reply