Home > F1 > Hamilton pakt opnieuw pole in China, Vandoorne zestiende

Hamilton pakt opnieuw pole in China, Vandoorne zestiende

Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd in de kwalificaties voor de Grote Prijs van China. De drievoudige wereldkampioen was in de Mercedes bijna twee tienden sneller dan Sebastian Vettel (Ferrari) en zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Stoffel Vandoorne kende dit keer geen problemen met de wagen en sloot de kwalificatie af op de zestiende plaats.

Doordat gisteren de eerste oefensessie grotendeels werd ingekort en de tweede sessie zelfs werd afgelast door aanhoudende mist, hadden de rijders enkel het uurtje van de derde oefensessie om te wennen aan het circuit van Shanghai. Dat gebrek aan oefening zorgde er meteen voor dat het eerste kwalificatiedeel met een sisser afliep, toen Antonio Giovinazzi (Sauber) bij het uitkomen van de laatste bocht crashte. De vervanger van Pascal Wehrlein was gelukkig ongedeerd. Enkele minuten eerder was ook Romain Grosjean (Haas) in die bocht gespind, maar de Fransman kon zijn wagen nog net uit de muur houden.

Door de late crash van Giovinazzi kon niemand nadien nog zijn tijd verbeteren, en daar werd onder andere Stoffel Vandoorne slachtoffer van. Onze landgenoot liep het tweede kwalificatiedeel net mis en zal dus morgen als zestiende vertrekken. Ook Max Verstappen bevond zich onder de slachtoffers: de motor van zijn Red Bull liep niet helemaal zoals het hoort, waardoor de Nederlander morgen op een zeer teleurstellende negentiende plek moet starten. De drie andere afvallers waren Grosjean, Jolyon Palmer (Renault) en Esteban Ocon (Force India).

In het tweede kwalificatiedeel viel vooral het gevecht van Fernando Alonso op. De teamgenoot van Vandoorne perste alles uit zijn McLaren-Honda om toch maar het laatste kwalificatiedeel te halen, maar de tweevoudige wereldkampioen moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een dertiende plaats. Nico Hülkenberg ging dan weer verrassend door naar dat laatste deel met zijn Renault, terwijl Carlos Sainz Jr. afviel. Ook Kevin Magnussen en Marcus Ericsson haalden het laatste deel niet, terwijl Giovinazzi vanzelfsprekend geen tijd kon neerzetten.

In het laatste deel van de kwalificaties waren alle ogen opnieuw gericht op Ferrari, dat in de eerste twee delen telkens met Sebastian Vettel de snelste kwalificatietijden reed. Een herhaling daarvan zat er niet in, want het was opnieuw Lewis Hamilton die zich uiteindelijk op de pole position plaatste. Voor de Brit is het zijn 63ste pole, waarmee het record van Michael Schumacher (68 poles) opnieuw iets dichterbij komt voor hem. Vettel werd uiteindelijk nipt tweede met amper 0,001 seconde voorsprong op Bottas. Kimi Raikkonen zette de tweede Ferrari op de vierde plaats. Daarachter waren er maar liefst vijf verschillende wagens te vinden met Daniel Ricciardo (Red Bull), Felipe Massa (Williams), Nico Hülkenberg (Renault), Sergio Perez (Force India) en Daniil Kvyat (Toro Rosso). De Canadese debutant Lance Stroll (Williams) sloot de top 10 af.

Morgenvroeg wordt om 8 uur Belgische tijd de race in Shanghai gereden. Er zou regen voorspeld zijn voor de race, dus het spektakel van de kwalificatie zou mogelijk een leuk vervolg kunnen krijgen.

You may also like
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten
Formula E India: alles wat u moet weten voor de race dit weekend

Leave a Reply