Home > #Hoofdnieuws > Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole

Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole

Sacha Fenestraz zal de Kaapstad E-Prix starten vanop pole. De Franse Nissan-rijder reed een goede kwalificatie en wist het ook in de duels te winnen van Vergne (DS), Cassidy (Envision) en Günther (Maserati). Die laatste zal dus starten op de tweede plaats. De derde startplek is voor Cassidy. Stoffel Vandoorne, die duidelijk pace heeft in zijn DS, maar pech had tijdens de duels, start vanop de veertiende plaats.

Foto © Formula E / Carl Bingham

Het circuit heeft alvast de verwachtingen ingelost. De tijden hier in Kaapstad zijn snel en het circuit is uitdagend. Dit werd al snel duidelijk tijdens de eerste vrije training, waar Edoardo Mortara (Maserati) meteen al een mooie 1:09.700 neerzette. Sébastien Buemi (Envision) had dan weer een slechte start. Na amper twee ronden eindigde hij in de muur, met veel werk voor het team als gevolg. De tweede trainingssessie verliep een stuk rustiger. Hier was het Nick Cassidy (Envision) die met 1:08.118 de snelste was. Mortara (1:08.425) volgt op de tweede plaats.

Kwalificaties

Edoardo Mortara verliest op het einde van kwalificaties in groep B de controle over zijn wagen, waarna hij in de muur eindigt op dezelfde plaats als Buemi gisteren. Ook Sam Bird (Jaguar) verliest de controle en raakt hierbij de muur en de wagen van Mortara. Bijkomend, lijkt het op de beelden erop dat er geen gele vlaggen werden gezwaaid. Stof voor de FIA om dit verder te onderzoeken. Door het incident kunnen Mitch Evans (Jaguar), Sébastien Buemi, Jake Dennis (Andretti) en Stoffel Vandoorne (DS) geen goede tijd meer neerzetten. Mortara zal starten vanuit de pitstraat. Bird zal niet aan de start komen, door te grote schade aan het chassis.

Bij de duels reed Fenestraz een sterke kwartfinale tegen Vergne. Hij lag bijna drie tienden voor op Vergne, maar verloor veel tijd in de laatste bocht. Desondanks haalde hij het nog met vijf honderdsten voorsprong. Ook in de halve finale toont hij zich sterk. Hij heeft moeite om zijn wagen in een rechte lijn te houden, maar weet het hoofd koel te houden en zo nog te winnen tegen Cassidy. In de finale, de eerste keer dat Nissan de finale haalt in het nieuwe format, weet hij mooi af te werken en zo de pole van Maximilian Günther af te snoepen.

Tenslotte zijn Mahindra en het door hen aangedreven Cupra de volledige kwalificatiesessie in de garage gebleven. Er zijn bezorgdheden opgedoken met de veiligheid van de achterophanging. Beide teams gaan ook niet deelnemen aan de race later vandaag. Hierdoor zullen di Grassi (Mahindra), Rowland (Mahindra), Müller (Cupra) en Van Der Linde (Cupra) niet meer starten.

Voorlopige startvolgorde

 1. Sacha Fenestraz
 2. Maximilian Günther (Maserati)
 3. Nick Cassidy (Envision)
 4. Mitch Evans (Jaguar)
 5. Jean-Éric Vergne (DS)
 6. Pascal Wehrlein (Porsche)
 7. Sébastien Buemi (Envision)
 8. Dan Ticktum (NIO333)
 9. Sam Bird (Jaguar) – zal niet starten door schade aan het chassis
 10. René Rast (McLaren)
 11. Norman Nato (Nissan)
 12. Jake Dennis (Andretti)
 13. António Félix da Costa (Porsche)
 14. Stoffel Vandoorne (DS)
 15. Jake Hughes (McLaren)
 16. Edoardo Mortara (Maserati) – zal starten vanuit de pits
 17. André Lotterer (Andretti)
 18. Sérgio Sette Câmara (NIO 333)

Zullen niet deelnemen

 • Kelvin Van Der Linde (Cupra)
 • Nico Müller (Cupra)
 • Lucas di Grassi (Mahindra)
 • Oliver Rowland (Mahindra)

De race start straks om 15u03 en is te volgen bij Eurosport of op RRBF Auvio.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten
Formula E Hyderabad: Jean-Eric Vergne wint in India