Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24 – Josh Burdon (Nissan): “Als het afkoelt, kunnen we iedereen aan”

Total Spa 24 – Josh Burdon (Nissan): “Als het afkoelt, kunnen we iedereen aan”

Hij is niet meteen de meest gekende naam op de deelnemerslijst van de Total 24 Hours of Spa, en toch kon hij de titanen het vuur aan de schenen leggen tijdens de twee eerste wedstrijden van de Intercontinental GT Challenge. Joshua Burdon, een Australiër die gevestigd is in Hong Kong, weet echter dat zijn team KCMG en Nissan realistisch moeten blijven. “In dit fenomenaal deelnemersveld proberen we ons bij de eerste deelname niet te veel druk op te leggen: een top 10-notering zou al fantastisch zijn.”

Het is dinsdagavond in de pitlane van het circuit van Spa-Francorchamps. De meeste teams hebben een einde gemaakt aan hun werkdag, maar aan de KCMG-pitgarages is er nog heel wat beweging. De 26-jarige Josh Burdon zit in zijn Nissan GT-R GT3, terwijl het team ijverig pitstops oefent. Een trainingssessie die allesbehalve vlot verloopt… “We missen inderdaad nog enkele seconden om competitief te zijn, maar gelukkig is er de minimale pitstoptijd. Als het materiaal ook nog tegenstribbelt (het team moest tot tweemaal toe een pitstop afbreken omdat een wiel niet loskwam, n.v.d.r.) wordt de situatie natuurlijk wel problematisch”, leek Burdon toch wat bezorgd. De gewezen kampioen in de Aziatische Formula Renault deelt het stuur met voormalig Blancpain Endurance-kampioen Katsumasa Chiyo en Tsugio Matsuda, een Japanner die al veertien jaar racet voor rekening van Nissan in het Super GT-kampioenschap.

Nissan greep in Laguna Seca nog net naast de pole

Voor de gemiddelde Europese autosportliefhebber doet het drietal op de Nissan GT-R GT3 #35 dus niet meteen een belletje rinkelen, maar dat wil allerminst zeggen dat ze kansloos zijn om vooraan een rol te spelen. In Bathurst – waar Burdon tijdens de Super Pole de voorkeur kreeg op zijn gerenommeerde teamgenoot Chiyo – verraste KCMG vriend en vijand. “We reden zelfs even aan de leiding toen een klein mechanisch probleem roet in het eten kwam gooien. In Laguna Seca werd de andere auto van het team (de #18 van het trio Liberati-Jarvis-Imperatori, n.v.d.r.) eerste in de reguliere kwalificatiesessie en zette mijn toenmalige teamgenoot Alex Buncombe de tweede tijd neer in de Super Pole. De pure snelheid is er dus zeker, nu alleen nog bevestigen over 24 uur.”

Ambitieuze voorbereiding

In tegenstelling tot RJN, het team dat tot vorig jaar de kleuren van Nissan verdedigde in Spa-Francorchamps, ontbreekt het de formatie van Paul Ip niet aan financiële middelen. Het team uit Hong Kong, dat ook enkele gewezen WRT-leden in zijn rangen telt, kwam zelfs met een derde Nissan naar de officiële testdagen. “Onze Europese basis is op de Nürburgring, waar we recent nog met twee wagens aan de start stonden van de 24 uursrace. Op die manier was het mogelijk om een derde wagen naar de testdagen te brengen, om zodoende alle rijders voldoende tijd te geven om ervaring op te doen”, legt Burdon uit. “We komen dus uitstekend voorbereid aan de start, maar in dit ongeziene deelnemersveld zullen we als leeuwen moeten strijden. Als het bovendien drukkend warm blijft, komen we in de problemen met onze banden, maar als het wat afkoelt, kunnen we iedereen aan. Laat het dit weekend dus maar wat frisser worden. Of het nu regent of niet, dat is het minste van onze zorgen.” 

De Japanse constructeur wacht al sinds 1991 op een nieuwe overwinning in de Total 24 Hours of Spa. Voor het eerst komen er twee echte Pro-wagens aan de start, maar is dat voldoende om de hegemonie van de favorieten te doorbreken?

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Spa 24h race week! ? super pumped. Let’s get it @tsugiomatsuda290, @chiyokatsumasa & @kcmotorgroup ?? #KCMG #Spa24h #Nissan #GTR #Nismo #GT3 #IntGTC

Une publication partagée par Josh Burdon (@joshburdon_) le

Foto’s: Intercontinental GT Challenge

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start