Home > Electric > Dumas + VW + electrisch = record Pikes Peak

Dumas + VW + electrisch = record Pikes Peak

Op de legendarische bergklim van Pikes Peak, in Colorado (USA) reed Romain Dumas met de Volkswagen I.D. R Pikes Peak het record van Sebastien Loeb aan diggelen, en dat met een nieuwe, elektrisch aangedreven wagen.

19.99 kilometer, 156 bochten … één poging… En het werd een goede poging voor Romain Dumas die zijn vierde zege pakte in de iconische klim van Pikes Peak. En hij deed dat met een buitengewone racewagen: de Volkswagen I.D. R Pikes Peak. Een bolide met een minimum aan gewicht, zoveel mogelijk downforce en maximaal vermogen, aerodynamisch en dat alles inclusief de batterijen want deze wagen was … elektrisch!

De wagen kon binnen de twintig minuten worden opgeladen, met de generatoren aan de voet van de berg, die werkten op glycerol, een suiker-alcohol die zo goed als geen schadelijke uitlaatgassen produceert. “De I.D. R Pikes Peak is de sportieve voorganger van Volkswagen’s I.D. familie“, verklaarde Frank Welsch van Volkswagen Passenger Cars. “We wilden tonen tot wat de technologie in staat was.” En dat was heel wat, want de IDR, met 500 kw (680 pk) motor verpulverde het voorgaande record, dat op naam stond van Sebastien Loeb. Romain Dumas zette 7’57″148, en dat was 16 seconden sneller dan het vorige baanrecord!
Geweldig! Dit was beter dan we verwachtten“, juichte Romain Dumas. “Met de tests wisten we dat de mogelijkheid erin zat dat we het baanrecord zouden breken. Maar alles moest wel meezitten: de technologie, de rijder en ook het weer. Met de elektrische wagen zijn veel zaken anders en ik leerde heel wat in deze week.

Een fantastische dag voor Volkswagen, een prestatie waar we zeer trots op zijn“, dat meende ook onze landgenoot Sven Smeets, de directeur van Volkswagen Motorsport. “De I.D. R Pikes Peak is de meest innovatieve en complexe wagen die ooit door Volkswagen Motorsport werd ontworpen. Iedereeen die betrokken was bij het project rond Pikes Peak moest constant zijn grenzen verleggen en extreem veel toewijding en inzet tonen. Zonder dat was het allemaal niet mogelijk geweest om de steeds opdoemende uitdagingen te overwinnen en met nieuwe oplossingen te komen. Het is in wezen onmogelijk om dit alles te realizeren, en dan zeker in zulke korte tijdspanne. Onze ploeg deed het toch, dankzij passie en inzet!

VIDEO

You may also like
WRC 2: we spraken met Sven Smeets
WRX: Volkswagen leidt in Duitsland
WRC: Éric Camilli op de Polo GTI R5
VW I.D.R. Pikes Peak, de video