Home > #Hoofdnieuws > WRC 2: we spraken met Sven Smeets

WRC 2: we spraken met Sven Smeets

IN WRC2 is de Tsjech Jan Kopecky in zijn Skoda Fabia R5 de nieuwe kampioen. De Tsjech wint de titel voor de tweede opeenvolgende maal, Skoda voor de vierde keer op rij. Maar meer dan Skoda en Kopecky reed de nieuwe Volkswagen Polo R5 dit weekend in Spanje in de kijker. Sven Smeets, de directeur van Volkswagen Motorsport, zat met autosportwereld.be aan tafel.

© Foto’s: Benjamin Renard / Skoda

Sven Smeets kijkt rustig toe hoe de beide, nagelnieuwe Volkswagen Polo R5 hun laatste service voor de eindspurt in Catalonië krijgen als we met hem aan tafel gaan.

Hoe nuttig is deze rally tot dusver geweest, vooral omdat het de eerste krachtmeeting met de concurrentie is?

Sven Smeets: “Het is een project dat al een jaar loopt en waar we al heel wat energie hebben in gestoken. Deze deelname in Spanje in de WRC2 is een logische en normale stap in het proces. We zijn globaal gezien tevreden, al moeten we nog progressie maken. Spanje was overigens een prachtige wedstrijd om te debuteren, met onverhard op vrijdag, regen en asfalt op zaterdag en droge asfalt op zondag. Meer afwisseling kan je in één wedstrijd nauwelijks hebben. Vooral in de regen hadden we zeer weinig ervaring, waardoor we heel wat hebben bijgeleerd en we weten dat we daar nog verder in dienen te investeren. We hebben één klein technisch probleem met de wagen van Eric Camilli gehad, een onderdeel aan de versnellingsbak, maar we kennen de oorzaak van dat probleem. De derde plaats van Petter (Solberg) is een prima referentie.”

 Zien jullie brood in de nieuwe WRC Pro?

“Niet meteen, wij laten de competitie aan de klanten over, maar we gaan als team wel nog wedstrijden rijden, hetzij hier in WRC, of in het ERC of zelfs in wedstrijden in nationale kampioenschappen. Dat kan in België zijn, maar dat hoeft niet, want we hebben daar uiteraard ook onze klanten. Maar deelnemen aan dat nieuwe kampioenschap, zit er voor Volkswagen niet in.”

Is het mogelijk dat we de rijder van het RACB National Team in 2019 in een Polo zien, in het verlengde van de nieuwe circuitrijder van het RNT die een Audi RS3 TCR zal besturen?

“We hebben een prima relatie met de RACB en de Belgian VW Club, maar daar is tot dusver niet over gesproken.”

Was je verrast na de aankondiging van Peugeot over de uitstap uit de autosport als fabrieksteam en meer bepaald uit het WRX?

“Ik was erg verrast en ik vind het persoonlijk ook heel spijtig. Ik was ook benieuwd naar hun beweegredenen, maar dat is aan Peugeot om die te geven. Kijk, ik heb het meegemaakt bij onze uitstap uit WRC, het komt hard aan. Maar je moet dat respecteren, al is het voor de sport en de rallycross een harde dobber. Wij zijn nu in gesprek met de promotor van het WK omdat we toch een zicht willen op het deelnemersveld voor de toekomst, de sterkte van de troepen en wat de toekomst moet brengen. Die gesprekken zullen de volgende weken verder gaan.”

Klassement WRC 2 – Rally de España

1 K. Rovanperä Škoda Fabia R5 3:20:47.6
2 J. Kopecký Škoda Fabia R5 +8.5
3 P. Solberg Volkswagen Polo GTI R5 +1:36.6
4 K. Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +1:59.6
5 N. Solans Ford Fiesta R5 +2:59.3

2018 FIA WRC 2 Championship

1 J. Kopecky 143
2 P. Tidemand 111
3 K. Rovanpera 90
You may also like
BRC 2023: Jos Verstappen en Renaud Jamoul met Skoda
Arctic rally: plezier op ijs en sneeuw, met onder meer ex-F1-winnaar Heikki Kovalainen
Industrie: SKODA lijdt onder de coronacrisis, dat tonen de cijfers van het eerste kwartaal aan
Wat doet Sébastien Bedoret in corona-tijden?