Home > Rallycross > BK > RX: Joel Strackx oefende in het buitenland

RX: Joel Strackx oefende in het buitenland

In maart 2020 werd tot op heden de laatste wedstrijd verreden die telde voor het Belgische kampioenschap rallycross, een kampioenschap dat later op het jaar werd geannuleerd. Maar recent deelde BORA mee dat half augustus, meer bepaald 14 en 15 augustus, op het Eurocircuit in Nederland de eerste wedstrijd wordt georganiseerd die punten kan opleveren voor het BK rallycross van dit jaar.

Ondertussen trachtten een aantal landgenoten via buitenlandse wedstrijden het nodige wedstrijdritme te vinden. Zo ook Joel Strackx. Die trok de voorbije weken met zijn Honda Civic eerst naar het Oostenrijkse Greinbach en even later naar het Tsjechische Sosnova. Strackx bracht een verslag mee van zijn avonturen aldaar.

In deze periode van Covid-19 periode moesten we wedstrijden buiten onze landsgrenzen opzoeken om toch te kunnen testen en het nodige ritme te zoeken.
Allereerst trokken we half juni naar het Oostenrijkse Greinbach. We hadden uiteindelijk enkel een geldige PCR-test of bewijs van eerste inenting nodig.
Het werd de eerste test met een nieuwe motor. De training werd rustig aangevat en dat verliep alvast goed. Enige domper, volgens de lokale organisatie verschenen we te laat aan de start voor een tweede training, dus die moesten we overslaan. Daarna volgde eerste reeks waar ik een zesde tijd neerzette, iets wat werd herhaald in de volgende heat. Voor de derde reeks gingen de hemelsluizen open en werden de regenbanden gemonteerd. In die omstandigheden lukten we een vierde tijd, wat ons een derde plek in de halve finale opleverde. Na een prima jokerstrategie kon ik opschuiven naar een tweede plek en was de finale een feit. Ik kon starten vanaf de vierde plek, een plek die ik ook behaalde aan de finish, en dat vind ik zeker een prima resultaat. Ook de Belgen Ivo Vandenbrandt en Ken Stans waren actief in Greinbach, ze strandden elk in de halve finale. Leuk detail was dat deze wedstrijd nog eens doorging met publiek.


Twee weken later reisden we dan naar Sosnova in Tsjechië. Daar werd een wedstrijd over twee dagen verreden met een eerste heat op zaterdag. Daar konden we een zevende tijd op de tabellen zetten.
Zondag klokten we in de volgende reeks opnieuw een zevende tijd, maar heerste er eerder teleurstelling want de Honda miste extra power. In de volgende heat ging het helemaal mis, ik veroorzaakte een valse start en moest in principe tweemaal jokeren. Maar deze had ik slechts éénmaal genomen waardoor ik een straftijd kreeg toebedeeld van 30 seconden, een tiende tijd was het gevolg.
Ik kon wel aantreden in de halve finale waar ik derde eindigde ondanks het feit dat de Civic naar het einde toe vreemd begon te vibreren. We bonden het probleem niet tot ik de wagen nog eens startte, dan bleek de koppelingsschijf stuk.
We probeerden alsnog de finale te tijden en na een duel in de start kwam ik terecht op een vuiler gedeelte van het circuit met als gevolg een spin. Ik kon het ritme niet meer vinden en ondertussen begon de wagen terug te vibreren waarbij ik wijselijk besloot op te geven? Het was al bij al toch een leuk weekend waarbij we opnieuw dat wedstrijdgevoel konden proeven. Ook Ivo Vandenbrandt was opnieuw van de partij, die werd vierde in de halve finale.


Nu kunnen we aan de auto sleutelen en uitkijken naar een wedstrijd in het Poolse Poznan.
Vervolgens is het natuurlijk uitkijken naar het weekend van 14 en 15 augustus op het Eurocircuit in Valkenswaard voor de wedstrijd die telt voor het Belgisch kampioenschap!

You may also like
In een notendop: rallycross internationaal
RALLYCROSS: Strackx derde in Oostenrijk
RALLYCROSS: Belgen in het buitenland
2017 voor … Joël Strackx