Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Pol op pole…

MotoGP: Pol op pole…

De kampioenschapskoorts begint te stijgen en het is blijkbaar Yamaha dat steken laat vallen. Pol Espargaro liet met KTM de kansen niet liggen!

foto: ©motogp.com

Nadat Yamaha gisteren als constructeur en team tegen puntensanctie liepen, was het nu fabrieksrijder Maverick Vinales die in de vuurlinie stond. Hij kreeg de beschikking over een nieuwe motor en bracht de technische staf van de FIM daarvan niet op de hoogte. Een inbreuk op de regels en dus start Vinales de komende wedstrijd vanuit de pitlane, ongeacht zijn kwalificatiepositie.

MotoGP: Pol Espargaro contra Suzuki

Een natte baan voor de derde vrije training en een verrassende Johann Zarco (Reale Avintia Ducati) die een besttijd pakte. Uiteraard verbeterde niemand zijn tijden van vrijdag. Enkel Valentino Rossi, terug op zijn Monster Energy Yamaha, zette alsnog een tijd maar de grootmeester passeerde uiteraard via Q1, waar VT4 snelste Miguel Oliveira (Tech3 KTM) en Johann Zarco de kwalificatieplaatsen pakten op een vochtige piste. Opvallend, met Bradl, Marquez, Rossi, Petrucci en Vinales haalden maar liefst vijf fabrieksrijders de horde van de Q1 niet… Op een opdrogende piste lag de pole te grabbel voor iedereen die een kans wilde wagen. Maar het was Pol Espargaro die ze met de KTM pakte en daarmee Rins en Suzuki Ecstar een plaats in de boeken ontzegde. Zij worden op de voorste rij vergezeld van Takaaki Nakagami (LCR Honda).

Moto2: Xavi Vierge op de lijn

Nat, nat en nat. Op Valencia heersten de regengoden. Jorge Navarro (HDR Heidrun) vond het best en zette met zijn Speed Up de besttijd in de derde sessie met de Pool Biesiekirski en de Agusta op een verrassende derde plaats. Maar de tijden voor de kwalificatie verdeling, bleven die van de tweede sessie van gisteren vrijdag. Sam Lowes (E.G 0,0 MarcVDS) leek op weg naar een overtuigende pole, met tijd te over op de rest van het peloton, maar de opdrogende baan werd sneller met iedere seconde dat de rijders buiten bleven. Het was dus letterlijk op de lijn dat Xavi Vierge (Petronas Sprinta) de pole wegkaapte van Jake Roberts (Tennor American Racing), die ze net zelf uit handen genomen had van Sam Lowes…

Moto3: McPhee beste in valpartijen-feestje, Baltus in beeld…

John McPhee (Petronas Sprinta Honda) mocht de derde vrije training nog op zijn naam schrijven, maar de tijden van de snellere tweede sessie bleven wel staan en waren bepalend voor de verdeling van de kwalificatiesessie. Dat betekende dat heel wat bekende namen via Q1 moesten. Een hele vedettenparade voegde zich bij onze landgenoot Barry Baltus in het eerste gedeelte van de kwalificatie. Dat ondertussen de regen inzette op een deel van het circuit van Valencia, hielp de zaken ook niet vooruit. Baltus legde zijn PruestelGP machine tegen de grond, één van de vele rijders die dit lot beschoren waren. De regen verdubbelde in intensiteit voor de Q2 en in die moeilijke omstandigheden was het John McPhee die niet alleen overeind bleef maar ook nog de snelste van het pak bleek, voor Fernandez (Red Bull KTM Ajo) en Vietti (SKY Racinig VR46), in een sessie vol valpartijden. Voor Barry Baltus was er nog een achtste plaats in Q1 en een verdienstelijke 22ste gridpositie.