Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Net niet voor De Ridder

RallyX Nordic: Net niet voor De Ridder

In het Deense Nysum werd vandaag de slotwedstrijd van RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. Het was een double-header waarbij gisteren de vierde en vandaag de vijfde wedstrijd werd afgewerkt.

Wat RallyX Nordic betreft waren er titels te verdelen in Supercars, Supercar Lites, CrossCar en CrossCar Junior. Bij de Supercar Lites ging het om twee kampioenschappen vandaag. Supercar Lites worden internationaal RX2 genoemd en daar is er de RX2 International Series die de voorbije jaren in een aantal wedstrijden telkens te zien was naast het wereldkampioenschap rallycross. En die internationale titel trok ook de aandacht van onze landgenoot Guillaume De Ridder die ervaring heeft na zijn deelnames in 2017 en 2018. Toen werd hij respectievelijk derde en tweede in dat kampioenschap terwijl hij in 2018 ook kampioen werd in RallX Nordic.

RX2 International Series/RallyX Nordic Supercar Lites
Na een inactiviteit van negen maanden sinds zijn laatste wedstrijd in het WK rallycross verbaasde De Ridder op zaterdag vriend en vijand door de eerste wedstrijd te winnen. Onze landgenoot kon dan ook vandaag aan de wedstrijd beginnen met een voorsprong van vijf punten op de Noor Henrik Krogstad in de RX2 International Series. Krogstad werd tweede op zaterdag. Maar bij het team Yellow Squad, geleid door WK-rijder Kevin Hansen, bleven ze duidelijk niet bij de pakken zitten en hun rijder Krogstad was vandaag de beste na drie heats. De Fin Jesse Kallio was tweede en De Ridder derde. Daar had Krogstad zijn achterstand verkleind tot drie puntjes.
Krogstad en De Ridder stonden naast elkaar op de voorste rij van hun halve finale en ook daar kwam Krogstad beter weg dan De Ridder. Guillaume moest vrede nemen met de tweede plek en werd dan ook verwezen naar de tweede rij in de finale en dat zou de Belg uiteindelijk de das omdoen.
Ook in de finale hield Krogstad het hoofd koel ondanks een opzittende Kallio in de start en even later leek De Ridder hem nog te kunnen bedreigen. Maar Krogstad bezweek niet en kwam als winnaar over de meet, voor De Ridder en Kallio. En daarmee versloeg Henrik Krogstad Guillaume De Ridder met één luttel puntje wat de titel in de RX2 International Series betreft. Krogstad veroverde ook titel bij de Supercar Lites in RallyX Nordic en beleefde dus een droomweekend.
Het internationale optreden van De Ridder bleef bij de volgers in elk geval niet onopgemerkt en commentator Andrew Coley verwoordde dat als volgt: “Ik zou De Ridder graag terugzien in een Supercar, men mag hem niet afrekenen op vorig jaar. Wie na negen maanden inactiviteit onmiddellijk vooraan meedoet heeft talent zat.

Supercars: Oliver Eriksson kampioen
In Supercars was de Zweed Oliver Eriksson met zijn Ford Fiesta van OMSE, het team van zijn vader, op zaterdag al een flinke stap dichter bij de titel na zijn overwinning waar hij de volle 30 punten in de wacht sleepte. Vandaag ging de overwinning naar de Noor Ben Philip Gundersen maar Eriksson mocht zich na afloop van de reeksen reeds kampioen noemen. Toch wilde de Zweed die titel bekronen met winst maar dat lukte niet. Gundersen was de snelste en in de finale kreeg Eriksson af te rekenen met een lekke band waardoor Fraser McConnell nog naar de tweede plek snelde voor Eriksson.

In CrossCar ging de titel naar Max Rundberg en bij de CrossCar Juniors naar Alex Gustafsson.

(foto Rainer Welzeloti en persdienst RX2)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium