Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: De eerste is voor Larsson

RallyX Nordic: De eerste is voor Larsson

In het Zweedse plaatsje Höljes werd vandaag in het kader van het All Star Magic Weekend de aftrap gegeven van RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross zeg maar.

Door het uitstel van de start van het wereldkampioenschap en het Europese kampioenschap rallycross om ondertussen wel gekende redenen werd dit meteen de eerste belangrijke meeting van het jaar. En dat lokte een aantal toppers “uit hun kot” met onder meer Robin Larsson, Niclas Grönholm, Johan Kristoffersson en Oliver Solberg in de klasse Supercars.

Supercars: Robin Larsson verschalkt iedereen
Het was de Fin Niclas Grönholm die met drie snelste reekstijden in even veel heats indruk maakte. De tijden van de toppers lagen echter erg kort bij elkaar, zo klokte de top drie, de Zweden Johan Kristoffersson en Robin Larsson en de Fin Marcus Grönholm, in de eerste reeks een tijd binnen dezelfde seconde. De toon was gezet. In RallyX Nordic worden drie halve finales afgewerkt waarvan de eerste twee telkens doorgaan naar de finale. Zo wonnen Niclas Grönholm (Hyundai i20), Robin Larsson (Audi S1) elk hun halve finale. In de finale ging het er razend spannen aan toe waarbij Robin Larsson uiteindelijk nipt de wereldkampioen van 2017 en 2018, Johan Kristoffersson, kon voorblijven. Niclas Grönholm vervolledigde de top drie.

Onze landgenoot Enzo Ide was 14de na de heats en werd derde in zijn halve finale, een plekje net naast de finale dus.

Supercar Lites : winst voor Olofsson
In de klasse Supercar Lites, RX2 in het WK, was de overwinning voor de Zweed Simon Olofsson voor de Noor Henrik Krogstad en de Zweed Linus Östlund.

CrossCar: Neuville in de halve finale
Een geweldig deelnemersveld noteerden we in deze klasse met de kleine snelle buggy’s. Daarbij twee landgenoten, niemand minder dan Thierry Neuville en Kobe Pauwels, temgenoten bij LifeLive Nordic. Ook de regerend wereldkampioen rallycross Timmy Hansen maakte hier zijn opwachting. Maar zijn buggy stuurt heel anders dan een Supercar ondervond Hansen meteen na de eerste training op woensdag. De reguliere rijders verslaan zou dan ook een hele klus worden. En zo bleek, de Zweed eindigde uiteindelijk als 23ste. Dan verging het Neuville heel wat beter. Die eindigde derde in de derde en laatste heat en verzekerde zich zo van een plek in de halve finale. Daar eindigde hij uiteindelijk derde. Verderop zette Kobe Pauwels zijn leerproces verder. Die eindigde 33ste op een veld van 39 rijders maar verbeterde zienderogen zijn tijden. De winst in deze klasse was voor de Zweed Oskar Andersson.

CrossCar Junior: Martens strandt in de halve finale
Ook de junior rijders van CrossCar maken deel uit van RallyX Nordic en hier was de zege voor de Zweed Alex Gustafsson. Onze landgenoot Thomas Martens strandde op de laatste plek in zijn halve finale.

Zaterdag en zondag vervolgt RallyX Nordic met de tweede wedstrijd. Dan worden er vier in plaats van drie heats afgewerkt. Twee op de eerste wedstrijddag en twee op zondag waarna de (halve) finales volgen.

Vrijdag vanaf 16u zijn de “legends” voor de eerste maal in actie te zien.