Home > Rally > WRC: wat u moet weten over de Rally van Finland

WRC: wat u moet weten over de Rally van Finland

Met de Rally van Finland zijn we toe aan de negende manche van het seizoen in het wereldkampioenschap rally. Nog steeds is het een nek-aan-nek tussen de drie protagonisten van de afgelopen jaren. Ott Tänak (Toyota) is momenteel de leider met 150 punten, maar Sébastien Ogier (Citroën, 146 punten) en Thierry Neuville (Hyundai, 143 punten) volgen hem op de voet. In Finland kunnen de drie tenoren opnieuw proberen om in deze razend spannende campagne het laken naar zich toe te trekken. De Est van Toyota werd al meermaals getipt als favoriet voor de rally van de duizend meren. De vraag is of Tänak zijn favorietenrol (opnieuw) kan waarmaken.

Donderdagochtend gaat de Rally van Finland van start met een shakedown in Vesala. Daarna krijgen de rijders in het weekend ruim driehonderd wedstrijdkilometers voorgeschoteld. Voeg daar nog duizend verbindingskilometers aan toe en dan weet u dat het opnieuw een pittig weekend zal worden in het verre noorden van Europa.

Finland is traditioneel de snelste wedstrijd van de kalender. Twaalf van de dertien snelste rally’s vonden hier plaats. De snelste van allemaal was Kris Meeke in 2016. Hij legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van 126,62 km/u. Aan het parcours van vorig jaar is niet meer zo veel gesleuteld. De enige nieuwe proef is die Leustu.

In totaal zijn er 23 proeven:  11 op vrijdag, 8 op zaterdag en 4 op zondag. Het tijdschema kan u hier terugvinden. Onderweg vinden de rijders een mix van brede en technische gravelwegen, maar vooral heel veel jumps. Het hoogtepunt hiervan volgt vrijdag, tijdens de proef van Urria. Daar zullen de bolides zwevend door de lucht klieven. Een spektakel op zich, maar ook de race zal meer dan de moeite waard zijn. Door het snelle parcours draait het in Finland vaak uit op een secondespel. Een ideale mix voor opnieuw een zinderend weekend WRC!

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden