Home > #Hoofdnieuws > WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen

WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen

Komend weekend strijkt het WRC neer in Mexico voor de derde WK-manche van het seizoen. Na twee jaar afwezigheid staat het land opnieuw op de WRC-kalender. Het verschil met de vorige manche in Zweden kan niet groter zijn, van de vrieskou naar temperaturen boven de 25 graden, het lijkt alsof het WK rally de lente heeft overgeslagen. De laatste winnaar van de rally in Mexico is Sébastien Ogier en die zege zal hij kunnen verdedigen in zijn Toyota. Thierry Neuville zal zijn zestiende plek uit 2020 willen goedmaken.

(Foto: © Hyundai Motorsports)

In Léon, zo’n 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mexico-Stad, wordt de achttiende editie van de rally van Mexico afgewerkt. Na het asfalt in Monte-Carlo en de sneeuw in Zweden is deze WK-manche de eerste gravelrally van het seizoen. Thierry Neuville, met copiloot Martijn Wydaeghe, neemt voor de negende keer deel aan de Mexico-rally. Hij mocht driemaal het podium op, telkens op het derde schavot. De laatste keer was in 2017. “De rally zal een uitdaging worden om verschillende redenen: het is de eerste gravelwedstrijd van het jaar, het zal warm zijn en de wagens zullen het lastig hebben op grote hoogte”, vertelt Neuville. Léon ligt 1.800 meter boven de zeespiegel en de rijders zullen tijdens de rally tot 2.700 meter hoogte klimmen.

Andere Belgen die in Mexico aantreden zijn Nicolas Gilsoul , naast Pierre-Louis Loubet, en het duo met de Belgische Griek Jourdan Serderidis en copiloot Frédéric Miclotte. Beide duo’s zullen in een Ford Puma Rally1 Hybrid rijden.

De rally start donderdag met een shakedown van 5,5 kilometer en twee korte openingsproeven van telkens 1,12 kilometer. Vrijdag werken de rijders acht proeven of 128 kilometer tegen de klok af. Ook zaterdag staat er 128 kilometer tegen de chrono gepland over negen KP’s. Op zondag eindigt de rally met drie proeven, goed voor 61 kilometer tegen de klok, en de negen kilometer lange Powerstage.

In de WK-stand leidt Ott Tänak (Ford) met 41 punten, Kalle Rovanperä (Toyota) is zijn dichtste achtervolger met 38 punten.  Thierry Neuville (Hyundai) staat derde met 32 punten.  

You may also like
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden
WRC Ieper KP7: Thierry Neuville is de nieuwe leider