Home > WRC > WRC: Malcolm Wilson, veertig jaar in de sport

WRC: Malcolm Wilson, veertig jaar in de sport

Malcolm Wilson, algemeen directeur van M-Sport, viert deze zomer zijn veertig jaren aan het roer van zijn bedrijf. Hij richtte Malcolm Wilson Motorsport op in 1979 en het bedrijf groeide uit tot een bloeiende business in de autosport op circuits en rallyproeven over heel de wereld.

Om dat te vieren zal een klein logo de EcoBoost Ford Fiesta WRC wagens sieren tijdens de komende Rally van Finland. Het logo gaat terug tot de originele badge van Malcolm Wilson Motorsport. “Toen ik startte met Malcolm Wilson Motorsport kon ik me niet voorstellen dat het zou worden tot wat het vandaag is. Zelfs niet toen het bedrijf wijzigde in M-Sport en we verhuisden naar Dovenby Hall. Ik had nooit gedacht dat we te weinig ruimte zouden krijgen, maar we hebben nu een moderne en vooruitstrevende vestiging in het Poolse Krakow en we zijn volop aan het bouwen aan het M-Sport Evaluation Centre“, vertelt Wilson. “Als ik terugdenk aan alle successen die we in de afgelopen veertig jaar haalden, hoe het bedrijf bloeide en groeide, dan wordt je weer even nederig. Niets van dat alles was mogelijk geweest zonder het harde werk en de toewijding van alle leden van mijn team, die ooit door de deur stapten bij M-Sport en Malcolm Wilson Motorsport. Onze business kent heel wat fantastische mensen en het zijn die mensen die dat succes mogelijk maakten. En ik wil ieder van hen daarvoor zeer hard bedanken.

Een korte geschiedenis

Het bedrijf werd opgericht om de carrière van Wilson te ondersteunen. In 1994 beleefde hij een lang gekoesterde droom: het Britse Rallykampioenschap winnen. Datzelfde jaar wonnen Escorts die werden ingezet door Wilson ook nog de titels in de nationale rallykampioenschappen van Italië, Portugal en het Midden-Oosten.Het succes ging verder in 1996 toen Malcolm Wilson Motorsport met Jarmo Kytölehto en Arto Kapanen als privéteam op het podium stond in de Rally van de 1000 Meren (Finland) en daarbij de fabriekswagens van Ford versloeg. Op het einde van het jaar bereikte hij een overeenkomst met Ford voor het inzetten van hun wagens. Zeges in Griekenland en Indonesië bezorgden Ford het vice-wereldkampioenschap voor constructeurs. Het werk aan de nieuwe Ford Focus WRC begon in 1999 en de wagen debuteerde in de handen van Colin McRae. Hij reed naar de zege in de Safari Rally en in Portugal. Onder Malcolm Wilson kende het team zijn grootste successen. In 2000 werd er verhuisd naar de nieuwe gebouwen in Dovenby Hall en in 2006 won Ford voor het eerst in 27 jaren de Constructeurstitel in het FIA World Rally Championship, gevolgd door een tweede titel in 2007.

In 2012 trok Ford zich officieel terug uit het WK Rally maar Wilson bleef nauw met hen samenwerken en in 2017 lukte hij erin om als privéteam de rijders- en constructeurstitel te pakken, voor de neus van drie van de grootste autoconstructeurs ter wereld. M-Sport staat aan de top van de autosport en ondersteund die activiteiten met een bloeiende klantenafdeling. Ze bieden een ladder aan van de basis naar de top met Ford Fiesta R1, R2 en R5 wagens. Maar Wilson is niet enkel in rally actief. Zo werkt M-Sport vanaf 2013 samen met Bentley Motorsport in hun campagne in de Blancpain GT Series. In 2018 werd er ingezet op innovatieve technologieën met de instap in een partnership met Jaguar voor de I-PACE eTROPHY, een elektrische GT serie in het voorprogramma van het FIA Formula E Championship.

(foto: M-Sport)