Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: dubbelzege voor Porsche, GPX Racing wint bij debuut

Total Spa 24: dubbelzege voor Porsche, GPX Racing wint bij debuut

Porsche is de grote winnaar van de 71ste editie van de Total 24 Hours of Spa. De Duitse constructeur zette zwaar in op de etmaalrace in de Ardennen en zegevierde met de 911 GT3-R van de Fransman Kevin Estre, de Deen Michael Christensen en de Oostenrijker Richard Lietz (#20 GPX Racing), voor de zusterwagen bestuurd door de Fransen Patrick Pilet, Fred Makowiecki en de Brit Nick Tandy (#998 Rowe Racing). De Mercedes-AMG GT3 van polesitters de Duitsers Maro Engel, Luca Stolz en onze noorderbuur Yelmer Buurman (#4 Black Falcon) vulde het podium aan. Audi-rijder Frédéric Vervisch (#25 Saintéloc) werd met zijn vierde plek opnieuw beste Belg, twee plaatsen voor Honda-rijder Bertrand Baguette in zijn Honda (#30 Honda Team Motul).

Maak hier kennis met het team van Pierre-Brice Mena, dat bij zijn debuut in Spa meteen zegevierde

Na een lange onderbreking vanwege de zware regenval, werd de 24 Uur van Spa jaargang 2019 iets voor de middag weer op gang getrapt voor een erg spectaculaire sprint. Audi en WRT leken het laken naar zich toe te trekken met de #1 van Robin Frijns, René Rast en Nico Müller, onder meer dankzij een cadeau van een minuut tijdens een neutralisatie en het uitblijven van een bestraffing na een contact met de Aston Martin van Garage 59 uit de Am Cup. Porsche had echter genoeg snelheid in huis om met rasse schreden te naderen op Nico Müller, die meteen kraakte onder de druk en in de bandenmuur van Les Combes terechtkwam. De grijs-groene R8 LMS Evo kon zijn weg voortzetten, maar in de absolute slotfase moesten de DTM-rijders toch de handdoek in de ring gooien na een contact met de Porsche van Dinamic Motorsport.

Mercedes bleek in het tweede deel van de wedstrijd de grootste tegenstander van Porsche, maar Maro Engel (#4 Black Falcon) kwam toch snelheid tekort om de latere winnaars te volgen. De Duitser probeerde te weerstaan aan de aanvallen van Nick Tandy (#998 Rowe Racing), plaatste een gespierde tegenaanval toen de Porsche langszij was gekomen, maar moest samen met zijn teamgenoten Luca Stolz en Yelmer Buurman genoegen nemen met de derde podiumplaats.

TF Sport met nieuw chassis naar zege in Pro-Am

Het weekend van Nicki Thiim, Salih Yoluc, Ahmad Al Harthy en Charlie Eastwood begon rampzalig: de Aston Martin Vantage van Oman Racing by TF Sport crashte donderdag in de Raidillon, met als het gevolg dat het chassis van de #97 moest vervangen worden. Als beloning voor de inspanningen van het team, wonnen die vier rijders de Pro Am-categorie. Ze kregen twee Mercedes-teams naast zich: de #74 RAM Racing van Remon Vos, Christiaan Frankenhout, Tom Onslow-Cole en Darren Burke en de #43 Strakka Racing van Christina Nielsen, Jack Hawksworth, Richard Heistand en David Fumanelli.

De Silver Cup werd gewonnen door de #78 Lamborghini van Barwell Motorsport met Sandy Mitchell, Jordan Witt en James Pull aan de knoppen. Ze haalden het eveneens van twee Mercedes, de #90 van AKKA ASP die uit de pitlane startte en de sporen werd gegeven door Timur Boguslavskiy, Nico Bastian en Felipe Fraga, en op de derde plek het exemplaar van Black Falcon (#6) met Hubert Haupt, Patrick Assenheimer, Gabriele Piana en Abdulaziz Al Faisal.

Ferrari won uiteindelijk in de Am Cup, met de #33 Rinaldi Racing van Manuel Lauck, Christian Hook, Alexander Matschull en Hendrik Still.

De Blancpain Endurance Cup wordt eind september afgesloten in Barcelona, maar eerst is er nog de vierde manche van de Intercontinental GT Challenge in Suzuka.

Foto Jens Mommens

 

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start