Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: de Belgen aan de start

Total Spa 24: de Belgen aan de start

Vijftien Belgen betwisten dit weekend de 71ste editie van de Total 24 Hours of Spa. Zeven daarvan maken in theorie kans op de algemene overwinning, vier racen in de overige categorieën en nog eens vier betwisten de wedstrijd met Juliet, de gastwagen van Pascal Witmeur.

PRO CUP

Dries Vanthoor

Dries Vanthoor – #2 Audi R8 LMS Evo – W Racing Team: is aan zijn vierde deelname toe, zonder dat hij tot nog toe veel meeval heeft gekend. Hij realiseerde vorig jaar op autoritaire wijze de pole positie, die resulteerde in een straftijd van vijf minuten door een technische onregelmatigheid. Is een absolute referentie in de Audi R8 LMS.

Charles Weerts – #10 Audi R8 LMS Evo – W Racing Team: debutant in de 24 Uur van Spa, maar presteert meteen op een erg hoog niveau. Reed in Misano meteen naar een pole positie en won samen met Dries Vanthoor ook de tweede wedstrijd van dat sprintweekend.

Frédéric Vervisch – #25 Audi R8 LMS Evo – Saintéloc Racing: de West-Vlaming won dit seizoen (eindelijk) een grote uithoudingsrace, door samen met Dries Vanthoor de beste te zijn in de 24 Uur van de Nürburgring. Hij wordt ingezet op de Audi die in Spa zegevierde in 2017, samen met twee van de winnende rijders.

Bertrand Baguette – #30 Honda NSX Evo – Honda Team Motul: schopte het tot kampioen in de Formula Renault 3.5 en een test in de Formule 1. Werd vervolgens ingelijfd door Honda, dat hem vorig jaar aan de start bracht in Pro-Am en dit jaar rekent op onze landgenoot om te schitteren in het algemene klassement. Bestuurt de enige NSX GT3 in de Pro Cup.

Maxime Martin

Maxime Martin – #62 Aston Martin Vantage GT3 – R-Motorsport: de zoon van viervoudig winnaar Jean-Michel Martin, maar de Brusselaar mag zich sinds 2016 ook winnaar noemen van de 24 Uur van Spa. Kreeg vorig jaar de pole positie cadeau, maar de vorige generatie van de Aston Martin Vantage GT3 was niet goed genoeg voor de zege. Dit jaar bestuurt hij de nieuwe GT3 van de Britse constructeur.

Maxime Soulet – #108 Bentley Continental GT3 – Bentley Team M-Sport: de Bentley-rijder bereikte het hoogste GT-niveau na indrukwekkende prestaties in de Belcar. Is de pechvogel van de voorbije edities: hij had moeten winnen in 2016, maar toen werden er te veel fouten gemaakt. Een jaar later eindigde hij tweede op elf seconden.

Laurens Vanthoor – #117 Porsche 911 GT3-R – Team 75 Bernhard: de tweede landgenoot in de Pro Cup die de Strijd om de Ardennen al eens kon winnen. Hij deed het in 2014 met Audi en stapte drie jaar later over naar Porsche, waarmee hij de GTE Pro-klasse van de 24 Uur van Le Mans won in 2018.

SILVER CUP

Denis Dupont

Denis Dupont – #12 Lamborghini Huracan GT3 – Ombra Racing: een nieuwe naam in de GT-racerij. Hij begon zijn carrière in Nascar-races en werd vervolgens opgenomen in het RACB National Team om er samen met Sam Dejonghe de TCR Benelux te betwisten. Reisde een jaar de wereld rond als deelnemer in het WTCR.

PRO AM-CUP

Pierre-Yves Paque – #26 Audi R8 LMS GT3 – Saintéloc Racing: Porsche-specialist en gentleman driver die met het Franse Audi-team het volledige seizoen betwist in de Blancpain Endurance Cup. Hij start de 24 Uur van Spa achteraan door een motorwissel.

 

Louis Machiels

Louis Machiels – #52 Ferrari 488 GT3 – AF Corse: een van de snelste amateurrijders die ons land rijk is. Hij zegevierde niet alleen in de Pro Am-klasse van de 24 Uur van Spa, hij werd eerder ook al kampioen in die categorie. Is opnieuw een van de absolute favorieten in zijn klasse en krijgt bovendien de steun van fabrieksrijders Andrea Bertolini en Toni Vilander.

AM CUP

Bernard Delhez – #23 Lexus RC-F GT3 – Tech 1 Racing: een vaste klant in de Blancpain Endurance Cup en de 24 Uur van Spa, vooral dan met Lamborghini. Lijkt op het eerste gezicht de enige landgenoot die kan meestrijden voor de zege in de Am Cup, nota bene in de enige Lexus aan de start van de 71ste editie.

Marc Duez – #50 Juliet – 1969 Tribute: drievoudig winnaar van de 24 Uur van Spa – in 1997, 1998 en 2001 – en een van de veteranen in het deelnemersveld. Houdt zich vandaag de dag vooral bezig met de organisatie van track days en de rol van racedirecteur.

Angelique Detavernier – #50 Juliet – 1969 Tribute: een van de twee vrouwen aan de start van de editie 2019, die bovendien heel wat ervaring heeft in de GT3-categorie. De manager van Frédéric Vervisch staat wel voor het eerst aan de start van de Total 24 Hours of Spa.

Loïc Duman – #50 Juliet – 1969 Tribute: het bedrijf van zijn vader heeft ‘Juliet’, een getransformeerde Herbie op basis van een Porsche GT3 Cup, aangekocht en wil de auto opnieuw verkopen na de race. Zijn laatste deelname dateert van 2006, aan het stuur van een Dodge Viper GT3.

Stéphane Lémeret – #50 Juliet – 1969 Tribute: wegkapitein op ‘Juliet’ en de enige landgenoot die naast de 24 Uur ook het randprogramma betwist (hij won de eerste GT4-race met een Alpine). Combineert een job als autojournalist met een uitstekende aanleg aan het stuur, getuige zijn veelvuldige tweede plaatsen in de Ardense etmaalrace.

Foto’s: Jens Mommens – SRO

 

You may also like
Spa 24: Ferrari duikt als leider de nacht in
Spa 24: WRT Audi aan de leiding na 4 uur
Spa 24: korte regenbui gooit tussenstand overhoop
Spa 24: deze rijders nemen de start