Home > VAS > Rittensport > VAS Rittensport: Titanicrit geeft stand van zaken

VAS Rittensport: Titanicrit geeft stand van zaken

De Titanicrit, in de versie “Merksplas”, opende zaterdag dan het herfstseizoen van het VAS Rittensportkampioenschap. Eindelijk ging deze competitie voorbij het halfwegpunt van het seizoen. Maar de hamvraag werd: zijn we nu iets wijzer geworden?

Uiteraard nemen de meeste liefhebbers deel aan rittensport voor het plezier. Titeldromen en kampioenschappen zijn niet altijd hun eerste bekommernis. Maar als men met dit kampioenschap naar buiten wil komen, dan is een graadmeter als een kampioenschapsstand noodzakelijk. Waar staan we dus, nu goed de helft van het seizoen is bereikt? Alles kan en alle wegen liggen nog wijdopen voor iedereen. Dat was zowat het credo dat werd aangehouden voor deze wedstrijd.

Recreatie

Wie staat er op in Merksplas, vroegen we nog een week geleden. Wel, de kampioenen van afgelopen jaar, Filip Dewulf en Veronique Collie, tekenden present in Merksplas. En dat deden ze dan ook nog eens in grootse stijl want ze lieten in totaal één (1) strafpunt optekenen! Een puntje opgelopen in het eerste deel van de wedstrijd. En daar sloegen ze dadelijk de kloof want de naaste achtervolgers, D’Hollander en Van der Auwermeulen, een duo onder daglicentie pakten 14 punten en Marcel Claes en Anita Heylen 18 punten. Bleek dan ook nog dat het tweede deel voor iedereen heel wat makkelijker was en de puntenlast naar beneden ging. Deze keer geen strafpunten voor Dewulf en Collie, die naar de zege gingen, maar ook nul punten voor Claes en Heylen, die tweede werden. De derde podiumplaats was voor Erik Druyts en Greta Van Gompel, de winnaars van de Tierenteynrit en puntenleiders tot dusver. Met 21 punten en een bronzen plak redden zij de meubelen en blijven aan de leiding van de tussenstand met 134 punten, voor De Pau en Hooreweghe met 121 punten en Brebels-Bruyneel (109 punten). Dewulf en Collie sluiten nu aan op de vierde plaats met 93 punten.

Toerisme

Naar de klasse voor gevorderden dan: Toerisme. Daar leek eenzelfde scenario in de maak met Rudi Verhaeghe en Jurgen Moortelé die deel 1 openden met…één strafpunt. En dat terwijl de puntenleiders in het klassement, Jelle De Cnodder en Jonathan Huysmans, twintig strafpunten oogsten op de tweede plaats. Echter, in deel 2 gingen Verhaeghe en Moortelé de mist in met 108 punten. Ze hielden er een derde plaats aan over. Steven en Jos De Man sloegen terug met de Matra Murena en waren in Merksplas de besten in deel2 met 30 punten. Jan Eysermans en Wim Poulmans pakten echter met 60 punten in deel 2 de overwinning in deze Titanicrit. Een goede zaak voor het team met de donkerblauwe Subaru Impreza want zij sluiten nu aan op plaats twee in het kampioenschap met 130 punten. De Cnodder en Huysmans hadden aan een tweede plaats in Merksplas genoeg om aan de leiding van de tussenstand te blijven met 135 punten.

Sport

De klasse Sport dan, de moeilijkste klasse. Negen deelnemende wagens meldden zich daar aan. Vooral Nick Vanoverschelde had daar belangen te verdedigen als enige en losstaande leider in de tussenstand van het kampioenschap. Hij bracht deze keer Bjorn Vanoverschelde mee als rijder, een onmiskenbare troef ook al fungeerde de Belgian Westhoek Classic organisator hier als “piloot”. Maar in deze klasse voor de specialisten is het moeilijk om zich los te rijden en na een gelijkopgaande wedstrijd waren het Leo en Inge Rackham die het haalden van het Vanoverschelde duo. En dat betekent dat in de voorlopige kampioenschapsstand we een hergroepering zien. Seppe Verstegen en Luc Van den Bogerd eindigden als derde op het podium en ook voor “Gonzo” was dat een goede zaak want hij houdt zo de tweede plaats vast in de tussenstand met 121 punten. Maar Nick Vanoverschelde houdt vast aan de kop met 138 punten terwijl Leo en Inge Rackham nu als derden komen aansluiten met 97 punten en, dat heeft later misschien zijn belang, al een nul als schrapresultaat op het bord!

Zijn we dan nu iets wijzer geworden? Wel, eigenlijk niet. Wat we hadden verwacht werd ook werkelijkheid, namelijk dat een aantal teams, zoals de Rackhams of Dewulf en Collie, niet bij voorbaat konden uitgesloten worden. En dat, met een schrapresultaat in het vooruitzicht, er nog bijna alles mogelijk is. Maar evengoed bevestigden een aantal deelnemers hun positie van het seizoensbegin. Zoals De Cnodder en Huysmans, zoals Druyts en Van Gompel en zoals Nick Vanoverschelde. Afachten dus tot het volgende treffen, de Garnalenrit op zaterdag 27 oktober, ook al op een nieuwe locatie in Wingene (West-Vlaanderen)!

(vas press)

You may also like
VAS: Garnalenrit in RAC stijl
VAS terugblik: Titanicrit Kasterlee
VAS: mooi verdeelde uitslag in Titanicrit
De autosport dit weekend