Home > #Hoofdnieuws > WRC Wales: Ogier behaalt schitterende zege, Neuville blijft WK-leider

WRC Wales: Ogier behaalt schitterende zege, Neuville blijft WK-leider

Hij had vier versnellingen op vrijdag, viel door dat euvel wat terug, maar liet zien waarom hij vijfmaal wereldkampioen is: Sébastien Ogier. De Fransman won na een episch duel zijn vijfde maal in Wales, tien jaar na zijn eerste winst in een KP, ook al in Wales. Ogier komt nu terug tot op zeven punten van de leider in het kampioenschap, Thierry Neuville en dat met nog twee proeven te gaan.

Wales was een rally zoals de fans het willen, met onverwachte wendingen, kleine verschillen en een strijd tot letterlijk op de finishlijn. Het was uiteindelijk een dubbele passage over asfalt in Great Orme Llandudno die Jari-Matti Latvala de das zou omdoen. De Toyota op onverhardbanden was minder stabiel dan de Ford Fiesta WRC en Ogier pakte de zege met 10,6 seconden bonus op Latvala die een schitterende wedstrijd reed. Overigens verhuist de Fin volgend jaar mogelijk richting Ford.

Het was een gigantisch weekend, met zo’n hard gevecht om de zege”, vertelde de Fransman na de finish. “Ott was zegezeker toen hij problemen kreeg en ik heb deze zege mede te danken door de dubbele passage op het asfalt, in de wouden had ik het misschien niet gehaald.”

Achter het duo vooraan, werd een verdienstelijke Esapekka Lappi derde, ook voor Toyota, dat zo 20 punten meer telt in de tussenstand om de constructeurstitel dan Hyundai (317-297). Lappi, Latvala en Ogier (3) wonnen de proeven op de slotdag.

Neuville blijft WK-leider

Craig Breen (Citroën) pakte nipt de vierde plaats, voor Thierry Neuville, die een sterke slotdag reed, met twee derde en een tweede plaats in de proeven. Neuville zal echter uit een ander vaatje moeten tappen in Spanje en Australië als hij de wereldtitel wil pakken. Zonder het tijdverlies op de tweede dag had een derde plaats er in gezeten, maar vanaf nu tellen enkel nog zeges. In de WK-stand heeft Neuville 7 punten meer dan Ogier en 21 meer dan Tänak, die zijn reeks van drie zeges onderbroken zag. Met nog zestig punten te verdelen maken de drie rijders nog kans, al zal Tänak nu wel moeten rekenen op pech van één van Neuville en/of Ogier.

Mikkelsen, Paddon (beide Hyundai) en Ostberg (Citroën) maakten de top-8 vol. Opvallend was ook de knappe zege van Kalle Rovanperä (Skoda) in WRC2. De jonge Fin verhuist in 2020 heel waarschijnlijk naar Ford. De WK-rally van Spanje vindt, nabij Barcelona, plaats van 25 tot en met 28 oktober.

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender