Home > #Hoofdnieuws > BTCC: Turkington (BMW) en Ingram (Toyota) rukken zich los

BTCC: Turkington (BMW) en Ingram (Toyota) rukken zich los

Colin Turkington (BMW) heeft na het BTCC-weekend in Rockingham opnieuw de leiding afgesnoept van Toyota-rijder Tom Ingram. Beide heren hebben, niet zozeer door vaak te winnen, maar vooral dankzij regelmatige prestaties, een kloof geslagen met de concurrentie. De zeges waren voor Adam Morgan (Mercedes), Ash Sutton (Subaru) en voor het eerst ook Chris Smiley (Honda).

Sleutelmoment

Het British Touring Car Championship (BTCC) komt steeds dichter bij zijn ontknoping, met na de drie wedstrijden in Rockingham afgelopen weekend nog drie weekends voor de boeg: Knockhill, Silverstone en uiteindelijk de traditionele seizoensfinale op de lange omloop van Brands Hatch. Tom Ingram, nog nooit eerder BTCC-kampioen maar wel op kop voor aanvang van het weekend op het recent verkochte circuit, trekt zich de haren uit het hoofd wanneer zijn Toyota Avensis in de laatste ronde van de eerste manche de geest geeft. ‘Tingram’ zet die frustratie om in positieve energie en knalt in de tweede confrontatie terug vanuit de achterhoede naar de derde podiumplaats, een uitstekende manier om een achterstand in de tussenstand te voorkomen. Straf.

Ontgoocheling

Motorbase, het team van David Bartrum dat drie exemplaren van de Ford Focus RS aan de start brengt, beleeft een rampzalig seizoen. Sam Tordoff ziet in de eerste race een podiumplaats door de neus geboord worden door een overenthousiaste Dan Cammish (Honda), terwijl Tom Chilton zichzelf in de voet schiet door zijn pole positie voor de derde wedstrijd te verspelen in de eerste bocht, al gaat zowat iedereen op dat moment in de fout door de verraderlijke – noch nat noch droog – weersomstandigheden. Tot overmaat van ramp wordt Chilton vervolgens nog tweemaal aangetikt, waardoor ook een ereplaats in rook opgaat. De Focus heeft het potentieel om mee te strijden voor de titel, maar voorlopig komen Chilton en Tordoff niet verder dan een zevende en een twaalfde plek.

Om naar uit te kijken

Na Chris Smiley hebben dit seizoen maar liefst twaalf verschillende rijders mogen proeven van de overwinning, met verder nog eens zes rijders die kunnen pronken met een podiumplaats. Aangezien rijders als Tom Chilton, Andrew Jordan (BMW), Dan Cammish, Sam Tordoff, Aiden Moffat (Mercedes) en Jason Plato (Subaru) dit seizoen de zegekrans nog niet hebben mogen opzetten, zou dat indrukwekkende aantal weleens kunnen oplopen…

Kampioenschap: 1. Colin Turkington (BMW) 220, 2. Tom Ingram (Toyota) 216, 3. Ash Sutton (Subaru) 188, 4. Jack Goff (Honda) 176, 5. Matt Neal (Honda) 176, 6. Adam Morgan (Mercedes) 169, 7. Tom Chilton (Ford) 169, 8. Josh Cook (Vauxhall) 166, 9. Andrew Jordan (BMW) 161, 10. Senna Proctor (Vauxhall) 130.

(Foto’s BTCC)

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington
BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch
Dunlop Saloon Car Cup: waar legendarische toerwagens samen racen