Home > Circuit > BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington

BTCC: Turkington (BMW) slaat terug in Donington

Het ene weekend is het andere niet in het Brits kampioenschap voor toerwagens (BTCC). Voor regerend kampioen Colin Turkington (BMW) begon het allemaal bijzonder dramatisch in Brands Hatch met een wel zeer geringe puntenscore, maar afgelopen weekend werd de situatie tijdens de tweede manche in Donington alweer helemaal op zijn kop gegooid.

Foto: © West Surrey Racing

Na een negentiende, een veertiende en een vijfde plaats had de regerende BTCC-kampioen niet eens een top 10-plaats in de tussenstand in handen voor aanvang van de drie confrontaties in Donington Park. De nieuwe BMW 3 Reeks had wel potentieel getoond begin april, maar kon drie weken later pas echt zijn vleugels spreiden: drievoudig titelhouder Turkington realiseerde pole positie, won de eerste twee wedstrijden en werd met de hardere band en succesballast nog negende in de derde race.

Aan de kop van de tussenstand staat echter een andere gewezen BTCC-kampioen: met twee podiumplaatsen en een vijfde plek liet Ash Sutton (Subaru) zijn beste seizoensstart in jaren noteren. BMR, het officiële Subaru-team achter de 25-jarige Brit, beschikt niet over de budgetten van enkele andere titanen uit het kampioenschap en betaalde daarvoor al meermaals de prijs in de openingsfase van het kampioenschap. De kampioen van 2017 lijkt er dus beter voor te staan dan ooit.

Tom Ingram bezorgde Toyota tijdens de derde race in Donington een eerste overwinning sinds de terugkeer van de Japanse constructeur als fabrieksteam. ‘Tingram’ telt slechts twaalf punten achterstand – een zege is twintig punten waard – maar staat toch pas zesde in de tussenstand. Qua pure snelheid heeft Speedworks vanaf de derde meeting van het seizoen in Thruxton, over drie weken, nog wat werk voor de boeg, maar een nieuwe wagen hoeft in het BTCC geen nadeel te zijn. Kijk maar naar de prestaties van de nieuwe BMW…

Top 10: 1. Ash Sutton (Subaru), 70 punten; 2. Josh Cook (Honda), 67; 3. Colin Turkington, 65; 4. Tom Chilton, 65; 5. Rory Butcher (Honda), 64; 6. Tom Ingram (Toyota), 58; 7. Matt Neal (Honda), 52; 8. Jake Hill (Audi), 47; 9. Adam Morgan (Mercedes), 43; 10. Stephen Jelley (BMW), 35.

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch
Dunlop Saloon Car Cup: waar legendarische toerwagens samen racen
Turkington pakt derde BTCC-titel in Brands Hatch