Home > Rally > Divers > Nani Roma wint Baja Hongarije

Nani Roma wint Baja Hongarije

Nani Roma won op de Mini John Cooper Works de Hungarian Baja. De Spanjaard ging voor aan Przygonski, die eveneens op Mini werd bijgestaan door onze landgenoot Tom Colsoul.

Deze jubileumeditie (het was de 15de Hongaarse Baja) stond in het teken van de regen… veel regen! Het maakte het parcours zeer modderig en glibberig. Een hele verandering voor de rijders die droge, met stenen bezaaide paden verwachtten en nu getrakteerd werden op water en modder. Een deel van de 40 km lange proef diende zelfs te worden ingekort omdat er geen doorkomen aan was. Op zaterdagnamiddag kwam de zon dan door het wolkendek en dat droogde de wegen wat op en zorgde voor betere omstandigheden.

Nani Roma pakte zijn tweede zege in Hongarije, na 2013. “Een zeer moeilijk parcours“, oordeelde hij, “maar goed, de omstandigheden zijn gelijk voor iedereen. Het water en de modder maakten het er niet gemakkelijker op. In de namiddag, toen alles droger was, had ik een mooi duel met mijn teamgenoot. Ik neem in ieder geval mooie herinneringen mee vanuit Hongarije.

En die teamgenoot, de Pool Jakub Przygonski, kon wel voorblijven aan zijn grootste concurrent: de Rus Vladimir Vassilyev. “Soms gleden we voorbij de rempunten“, zei Przygonski. “En op vijf kilometer voor de finish van de proef, reden we nog lek. maar we beslisten het wiel niet te wisselen en zo over de finish te gaan. In de namiddag ging het beter. De putten waren niet meer zo diep, de wagen ging er vlot over. Het was een leuk gevecht om de leiding en ik ben blij dat we gelijke tred konden houden met iemand die de Dakar tweemaal won!

De jarige Vassilyev, de Rus werd 49 jaar, pakte de derde podiumtrede. Martin Prokop was met de Ford F150 de grootste verliezer. Ook de Tsjech koestert nog titelambities in de FIA Cross Coutry Rally Cup, maar had problemen met een lekke band, die hij omwille van het water en de modder moeizaam verving in de proef. Met de opgelopen achterstand kon hij niet meer hopen dan een 5de eindpositie.

In de tussenstand voor de wereldbeker doen Przygonski en Colsoul dus uiteindelijk de goede zaak. Zij nemen afstand van de achtervolgers Vassilyev en Prokop. Op het einde van augustus gaat het naar Polen, voor de baja in het thuisland van Przygonski!

(foto: Hungarianbaja.com)

You may also like
FIA Cross-Country: Ten Brinke en Colsoul pakken laatste ritzege in Kazachstan
FIA Cross-Country: opgave voor Tom Colsoul
FIA Cross-Country: Silk Way Rally onthult parcours
FIA Cross-Country: Colsoul vecht voor tweede plaats in Kazachstan