Home > #Hoofdnieuws > Triple voor Ekström in Barcelona, drama voor Solberg

Triple voor Ekström in Barcelona, drama voor Solberg

De Zweed Mattias Ekström won met zijn Audi S1 de eerste WK Rallycrosswedstrijd van het seizoen die werd verreden op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Ekström profiteerde maximaal toen Petter Solberg met zijn VW Polo vol in de bandenstapel knalde bij de start van de finale.

Niet onbelangrijk is dat Solberg, vertrokken vanop pole, weinig keuze had nadat Ekström, die op de eerste rij naast hem stond, wel erg nadrukkelijk de Polo van de Noor opzocht. Na Ekström mocht de Zweed Johan Kristoffersson, regerend wereldkampioen en teamgenoot van Solberg, als tweede mee op het podium. Vanuit het niets kon de Fransman Sébastien Loeb zich voor Peugeot nog naar het podium werken. Loeb eindigde na de vier heats immers net buiten de top twaalf, de plaatsen die recht geven op de halve finale. Op de valreep trok Kevin Hansen, die zich met zijn Peugeot 208 als twaalfde wèl kwalificeerde, zich echter nog terug. Loeb, fungerend als eerste reserve, kreeg dus alsnog een plek in de halve finale. In de eerste wedstrijd van het seizoen reeds teamorders? Er zal in elk geval nog duchtig nagekaart worden over deze wedstrijd, want ook in zijn halve finale kende Loeb enig geluk. Zijn teammaat bij Peugeot Sport, de Zweed Timmy Hansen, reed ruim aan de leiding in de halve finale maar viel plots stil, liet zijn Peugeot uitbollen waarbij zijn naaste achtervolgers danig gehinderd werden waarna Loeb alsnog naar plaats twee kon snellen om zo in de finale te belanden. In de andere halve finale was Petter Solberg, zoals het hele weekend al, outstanding.

Ook Euro RX Supercars en Super1600 in actie: Letland boven
Met ook de eerste wedstrijd van het FIA Europese kampioenschap voor Supercars en Super1600 in actie kregen we een erg gevuld weekend waarbij de rijders ook hier de toeschouwers waar voor hun geld gaf. Bij de Supercars was het de Let Reinis Nitiss die met zijn Ford Fiesta de Zweed Anton Marklund (VW Polo) achter zich kon houden. De Fransman Jean-Baptiste Dubourg, onderweg met een Renault Clio, vervolledigde het podium. Voor onze landgenoot Michael De Keersmaecker werd het een weekend om snel te vergeten. Hij trad niet meer aan in de vierde reeks na een opgave in reeks drie.

Letland was ook aan het feest in de andere Europese klasse Super1600, want daar won Artis Baumanis met zijn Skoda Fabia. Hij bleef de Fransman Jimmy Terpereau (Citroën C2) en de Hongaar gergely Marton (Skoda Fabia) voor.

De volgende WK-wedstrijd is er reeds over twee weken in het Portugese Montalegre. Daar komen naast de WK-rijders ook de Super1600-rijders in actie.

(foto’s J Dingenen)

You may also like
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
DTM Nürburgring: van der Linde gaat door op zijn elan
Dakar 2021: Ekström met X-Raid
Extreme E: Rosberg Xtreme in zee met Johan Kristoffersson