Home > VAS > Rittensport > VAS terugblik: Titanicrit Kasterlee

VAS terugblik: Titanicrit Kasterlee

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

De Titanicrit splitst opnieuw, net als de vorige jaren, het rittensportseizoen in de helft. Nou ja, in de helft… De versie “Kasterlee” sluit het voorjaarsseizoen en vervolgt, in de versie “Merksplas”, het seizoen in het najaar, in oktober. De provincie Antwerpen geldt zowat als de plaats bij uitstek voor rittensporters. En sedert enige tijd volgen de organisaties er een bepaalde filosofie. Eenduidige ritten, zonder vergezochte valstrikken, zodat de instroom van nieuwe deelnemers (en dan zeker in de klasse recreatie) verzekerd wordt.

Wat kregen de deelnemers voorgeschoteld? Wel, volgens vele insiders een rit die helemaal niet zo moeilijk was, met de vele T-situaties, onderbroken met enkele stempelcontroles. Toch mocht men de aandacht niet laten verslappen want het werd gauw duidelijk dat opgelopen foutenlast en achterstand, niet zo eenvoudig zou kunnen worden ingehaald.

Een schoolvoorbeeld hiervan was de strijd in recreatie. Liefst 11 rijders bleven met een perfecte nulscore staan na het eerste deel. Vader en zoon Bart Babeliowsky bleven zij aan zij met thuisrijders Thomas en Jan Mathieu. Babeliowsky met nul punten op deel 1 en opnieuw nul punten op deel 2 en… nul punten voor de Mathieu clan op deel 1 en ook op deel 2. De winnaars moesten dus gekozen worden op basis van de afstandsbepaling. Een trotse Bart Babeliowsky mocht met zoon Bram de winnaarstegel ontvangen. Maar wat vond de 12-jarige Bram er nu van? Kan hij overweg met de alchemie van de roadboeken? “Natuurlijk heeft mijn papa me al veel dingen uitgelegd”, vertelt de jonge Babeliowsky. “Maar dat kaartlezen gaat wel goed!” Een belofte voor de toekomst dus! Brabanders David Duerinckx en Tom Jacobs raapten één puntje op tijd en mochten aanschuiven op de derde positie. Voor het verdere verloop van het kampioenschap doen Lizette Brebels en Hugo Bruyneel met een 4de plaats waarschijnlijk de beste zaak.

In Toerisme eenzelfde beeld. Alleen was het daar rallyrijder Jo Muylle die met Sandra Vossen en onder daglicentie als enige geheel foutloos bleef. Nul strafpunten voor “Flatout Muylle”, die steeds vaker de rittensport opzoekt. “Voor de fun. Ik ben in de eerste plaats nog altijd rallyrijder. Daar ben ik niet mee gestopt”, benadrukt hij. De rest van de uitslag reflecteert dezelfde dicht bij elkaar liggende puntentelling. Robby Walschaers en Eddy Tips, tweede in de eindstand met één enkel puntje op de tijd. Dan Jan Eysermans en Wim Poulmans, op de derde podiumtrede met twee puntjes en aan de voet van het podium Guy Agten en Dominiek Seynaeve, ook met twee punten. En zo ging de lijst verder.

Zien we dan een ander scenario in de moeilijkere klasse Sport? Daar discussiëren de tenoren over enkele situaties. “De rit was niet zo moeilijk, maar zoals elk jaar met de nodige instinkers. De discussies achteraf zijn wat eigen aan de sport want geen enkel roadbook is waterdicht”, besloot wedstrijdleider Han De Bock. Bij de zwaargewichten in Sport werd de zaak beslist op de controles. Een gevolg uiteraard van de gebruikte navigatiesystemen op kaart. Eén bordje zagen Patrick Holemans en co Johnny Champagne over het hoofd. Maar die 20 punten waren voldoende om de overwinning binnen te halen op de eeuwige tegenstanders, Leo en Inge Rackham, op de tweede plaats met 60 punten. Daarachter werden de verschillen groter. Sander en Paul Van den Wyngaert kwamen binnen op de derde plaats met 83 punten. Enkele andere toppers lagen verder achter met de 5de plaats van Anja Seynaeve en Nick Vanoverschelde Nick (145 punten) en Guy en Olivier Dupont (7de met 200 punten).

Zoals gezegd is het nu wachten op de volgende versie van de Titanic Rit, de 34ste editie in Merksplas, om het seizoen te vervolgen.

 

(vas)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”