Home > VAS > Slalom > VAS terugblik: Slalom van Kuurne

VAS terugblik: Slalom van Kuurne

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Het was op deze Paasmaandag nieuwsgierig uitkijken naar de slalom in Kuurne. Wie zou zich wagen aan deze eerste wedstrijd van het seizoen 2018? Over de winter werden al enkele intenties bekendgemaakt en het zag ernaar uit dat de top van de tabellen grondig zou worden herschikt.

Jörgen Draelants, de regerend kampioen, was niet aanwezig. Zoals verwacht uiteraard. De jongeman won met de rode Mini Alora alles wat er kon gewonnen worden en keerde zich nu naar andere horizonten. En zoals aangekondigd verschenen ook de troepen van AC Cameleon niet aan de start. Geen vader en zoon Van Kerckhove, geen Frederik De Clercq. En ook geen Bart Lenaerts. De vicekampioen van vorig seizoen wil zich toeleggen op zijn zoontje, die karting rijdt. Terwijl het kleine slalomwereldje nog altijd wat versuft is na het recente overlijden van Erik Tastenoy (die overigens werd gehuldigd met gedenkstickers op de wagens), diende men vastte stellen dat quasi de complete top van de vorige jaren verdwenen was. Dat er dus andere namen naar voren zouden komen was een zekerheid.

En het was de familie Suffeleers die de rangen voor het grootste gedeelte van de dag aanvoerde. In de eerste reeks, op nog natte baan, dook Jos Bronckart met de krachtige Renault Clio als enige onder de grens van de twee minuten op het licht gewijzigde parcours. Maar Bronckart zou in de daaropvolgende reeksen geen goede run meer bij elkaar krijgen. In de tweede reeks, inmiddels op droge baan, lieten de Suffeleers boys al een voorproefje zien van wat zou gaan komen. Jelrik zette de Suzuki Capuccino op de besttijd met een 01:54.26, gevolgd door broer Jornt op de Peugeot 106 XSi met 01:54.98. Jornt zou die tijd nog scherper stellen in de derde reeks, naar een 01:54.46. En de machtige Mini Alora? Wel, die kwam boven water in de derde reeks van de dag, toen Dirk Smets het rode wagentje naar een tweede tijd stuurde met 01:54.45.

De vierde reeks, op het einde van de namiddag, werd de laatste kans voor ieder die nog zege-ambities koesterde. Jurgen Ribbens op de VW Polo kon zich daar nog bij rekenen. Met slechts één foutloze run en 01:57.92 stond hij op de 4de plaats. Maar bij het keerpunt mis-schakelde hij. Weg kansen. Jos Bronckart dan. De Renault is snel. Heel snel. Maar Jos liep wijd bij het keerpunt en tikte per ongeluk op de onderbreker in de cockpit. De motor viel stil. De kansen op de zege vervlogen. En Dirk Smets dan? Die zette vroeg in de 4de sessie een nieuwe recordtijd. Alleen werd poortje 89 geraakt en dus bleef het bij een 2de tijd voor Smets, één honderdste voor Jornt Suffeleers, derde, en met Jelrik Suffeleers als eerste winnaar van 2018. “Dit was helemaal niet verwacht”, vertelde die achteraf. “Op een top 5 positie had ik durven hopen, maar niet op de zege. In de wagen zit nog steeds een standaard motor. Daar kan nog een kit op worden geplaatst. Er is nog veel ruimte voor verbetering. We gaan geleidelijk aan bekijken wat we nog kunnen doen.”

En in de marge van de wedstrijd was er nog de rally-challenge, een bijkomende uitdaging voor de rallyrijders die eenmalig deelnamen. De winnaar mocht met een gratis inschrijving voor de Hemicuda Rally naar huis. Blikvanger was Vincent Verschueren. De Belgische rallykampioen deed het op de Mini van Bjorn Verschaeve verre van slecht, ondanks een hectische wissel van de aandrijfassen na de 3de reeks. Verschueren won met 01:58.82 zijn klasse 7 en eindigde ook op de 7de plaats in het algemene klassement. “Op en top een professional”, lichtte Bjorn Verschaeve toe. “Hij reed bijna de hele slalom zonder remmen, want daar haperde iets mee. Vanmorgen luisterde hij naar een summiere uitleg en vergeleek de lijnen die we namen.”

De eerste prijzen zijn uitgedeeld. Het vervolg van het slalomkampioenschap krijgen we met de Haspengouw Slalom, begin april.

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.105″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” fullwidth=”on” db_image_max_width_tablet=”51″ db_image_max_height_tablet=”501″ db_image_row_spacing_tablet=”51″ db_image_object_fit=”initial” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#dd0000″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” db_image_center_titles=”left” pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ auto=”on” auto_speed=”4000″ gallery_ids=”16937,16939,16940,16941,16938,16942,16944,16945,16943,16946,16947″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]