Home > #Hoofdnieuws > Het grote nationale-rallycross-overzicht 2018

Het grote nationale-rallycross-overzicht 2018

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Wie het over “rallycrossend België” heeft, spreekt meestal niet enkel over het BK Rallycross, maar ook over het regionale gebeuren (VAS) en tevens zien we heel wat Belgische rijders die het Nederlands kampioenschap voor hun rekening nemen, dat zich veelal afspeelt in Valkenswaard. Daarnaast is er een Belned-cup, een officieuze klassering die zijn derde opeenvolgende jaar ingaat. Heel wat data dus. We overlopen samen met u de kalenders BK, NK en VAS.

Belgisch Kampioenschap Rallycross: 7 wedstrijden
Over zowat twee weken ontwaakt het Belgische rallycross uit zijn winterslaap. Dat gebeurt deze keer niet begin maart op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen, de seizoensopener is ditmaal weggelegd voor het Circuit Jules Tacheny te Mettet, nabij Namen. Op zondagochtend 25 februari rond 8u45 begint de actie met de vrije trainingen, omstreeks 10u45 gevolgd door de eerste reeks voor de diverse categorieën. De finales zouden moeten aanvangen vanaf 16u. Een dag eerder krijgen de rijders reeds de kans hun bolides te testen. Wie weet komen er ook enkele buitenlandse rijders proefdraaien?
Het BK rallycross wordt dit seizoen verreden over 7 wedstrijden en vangt dus aan in Mettet terwijl de slotwedstrijd gepland is op 7 oktober op het Duivelsbergcircuit. Daartussen gaat het achteraanvolgens naar het Nederlandse Valkenswaard (Eurocircuit), het Duitse Buxtehude (Estering) waarna we begin juli via Maasmechelen opnieuw in België aanbelanden. In augustus is er voor de eerste maal sinds tientallen jaren dan opnieuw een wedstrijd op de grote omloop van het Glosso-circuit te Arendonk. De voorlaatste wedstrijd in september vindt plaats op dezelfde locatie.

VAS Rallycross: eveneens 7 wedstrijden
Qua populariteit moet VAS, of regionale rallycross in België niet onderdoen voor het nationale gebeuren. De rijders die opteren voor het VAS-kampioenschap krijgen net als de nationale collega’s 7 manches voorgeschoteld en dat verdeeld over het Duivelsbergcircuit (4 wedstrijden) en het Glossocircuit (3 wedstrijden). Dit kampioenschap begint wèl naar goede gewoonte op zaterdag 3 maart op het Duivelsbergcircuit, waar 6 oktober ook de finalewedstrijd doorgaat.

Nederlands Kampioenschap: vijf wedstrijden in Valkenswaard
Op het ogenblik van schrijven vinden we de reglementen voor 2018 nog niet terug. Maar wanneer het reglement rond “meetellende wedstrijden” ongewijzigd blijft tellen de wedstrijden verreden op het Eurocircuit alle mee en worden de twee beste resultaten behaald op het Duivelsbergcircuit ook mee verrekend.

Derde jaargang BelNed
“Het doel van deze cup is op rallycrossvlak de samenwerking tussen België en Nederland te versterken om zo steeds meer rijders hun weg te laten vinden naar beide rallycrosscircuits.”, zo lezen we op de site van de BelNed-cup zelf. De beide circuits zijn in dit geval het Eurocircuit en het Duivelsbergcircuit. Vooral het Eurocircuit beleefde nog niet zo lang geleden moeilijke momenten wanneer we het aantal rallycrossers aldaar telden. Deze cup, geen officieel kampioenschap trouwens, lijkt enig soelaas te brengen. Daar zal de mooie prijzenpot die de grondleggers telkens bijeen trachten te zoeken niet vreemd aan zijn. In alle nationale wedstrijden verreden op vermelde circuits kunnen punten verzameld worden waarbij er per circuit één schrapresultaat in rekening mag worden gebracht. Daarnaast mag uit de resterende 8 resultaten nog één resultaat worden weggeschrapt waarbij er dus finaal zeven wedstrijden meetellen. De eerste wedstrijd tellende voor BelNed is er op zondag 4 maart te Maasmechelen.

U merkt het, wie bijvoorbeeld zowel BK als BelNed voor zijn/haar rekening neemt heeft met 14 wedstrijden een drukke kalender voor de boeg. Benieuwd wie de combinatie maakt,  of kiest de meerderheid voor één van beide? Onlangs uitte  ook Super1600-kampioen Davy Van Den Branden reeds zijn ongerustheid. Maar samen met u kijkt ondergetekende alweer uit naar een boeiend rallycross-seizoen! Niet te vergeten: in Mettet is er half mei opnieuw een manche van het Wereldkampioenschap Rallycross, een kampioenschap waar we later nog op vooruitblikken via deze site.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”] BK Rallycross 2018

25/02 Mettet (Circuit Jules Tacheny)
22/04 Valkenswaard (Eurocircuit)
17/06 Buxtehude (Estering)
08/07 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)
19/08 Arendonk (Glossocircuit)
23/09 Arendonk (Glossocircuit)
07/10 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”] VAS Rallycross 2018

03/03 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)
29/04 Arendonk (Glossocircuit)
03/06 Arendonk (Glossocircuit)
07/07 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)
29/07 Arendonk (Glossocircuit)
08/09 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)
06/10 Maasmechelen (Duivelsbergcircuit)

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”] NK Rallycross 2018

22/04 Valkenswaard (mèt het BK Rallycross)
20/05 Valkenswaard
24/06 Valkenswaard
11 en 12/08 Valkenswaard (mèt Brits rallycross)
16/09 Valkenswaard

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”