Home > VAS > Rittensport > VAS review: Tierenteynrit

VAS review: Tierenteynrit

De Tierenteynrit is ietwat anders dan de andere ritten. Gehouden in het begin van het jaar, de donkere periode, vlak na het nieuwe jaar en op een vrijdag. Traditioneel komen er veel gelegenheidsrijders op af en de uitslag is niet altijd representatief voor het verdere verloop van de rittensport competitie.

Is het de vermoeidheid van een vrijdagavond waardoor zo vele geroutineerde rittensporters toch in de valstrikken lopen die de organisatie gespannen had? Het was soms zo eenvoudig als het noteren van de afstand, voor en nà een kaartfragment. Een goede oefening in het lezen van de briefing voordat men van start gaat. Toch lieten een aantal routiniers zich hieraan vangen. Het kostte punten. Een ongeval en een takelwagen op het parcours (die niets te maken hadden met de wedstrijd) zorgden dan weer voor hinder bij andere concurrenten.

Het leidde tot een atypische uitslag. In recreatie, de instapklasse die veel gelegenheidsrijders op daglicentie mocht ontvangen, ging de zege net als vorig jaar naar Erik Druyts en Greta Van Gompel. Ze zaten van bij het begin goed in de wedstrijd en mochten een beker meenemen naar Titanic. Ze eindigden voor Guido Devreker en Sabine Ransbottyn, terwijl Patrick De Pau en Julien Hooreweghe de derde podiumtrede innamen. Regerend kampioenen Filip Dewulf en Veronique Collie zaten in de problemen en eindigden pas 19de!

In Toerisme diende er lang gedebatteerd te worden over de uiteindelijke uitslag nadat er enige discussie was over een fragment in het roadbook. Uiteindelijk werd alles rechtgezet en ging de zege naar Dimitri Bucquoye en Anton Dupan van Bryghia. Die stonden de hele avond trouwens aan de leiding en werden de verdiende winnaars voor de duo’s De Cnodder-Huysmans en De Beuckelaere-Nuyts, die de rest van de medailles meenamen naar het Antwerpse en Titanic.

Geen drukbezette klasse in Sport, met zes deelnemende teams. Daar ging de winst naar specialist Nick Vanoverschelde, zoals steeds gereden door Anja Seynaeve. Met Coussee-Van Himpe op twee en Forrest-Vanhoucke op drie bleven daar alle podiumprijzen binnen West-Vlaanderen.

Schoonheidsfoutjes. Zo kan men de enkele discussiepunten noemen. Een paar veegjes op een overigens mooi rapport voor een hardwerkend, jong team dat door Hemicuda naar voren wordt geschoven. Wedstrijdleider Gunther Dewispelaere was zichtbaar opgelucht dat alles uiteindelijk tot een besluit kwam. “Zoals iedere club zitten we in met de opvolging“, vertelde secretaris Jan Verschaeve. “Mijn aandeel in deze wedstrijd is geringer dan bijvoorbeeld de rally. Maar we proberen de jongeren van onze club in te schakelen. Het is niet altijd eenvoudig om opvolging binnen de club te vinden, maar dan nog moeten de jongeren uiteraard de kans krijgen om iets te mogen organiseren! Wij bieden ze die kans.

Bovendien gingen alle deelnemers naar huis met een potje Tierenteynmosterd, de podiumgangers in de diverse klasses zelfs met meerdere en “specialere” potjes. Een avondje verzet, een samenkomst onder gelijkgezinden en dan nog bij thuiskomst een potje van een kwaliteitsproduct in de koelkast mogen zetten. Er zijn zeker ergere dingen op deze wereld.

De rittensportkalender is dit seizoen redelijk versplinterd. De deelnemers zien elkaar pas weer einde maart, voor de Titanicrit in Kasterlee.

(vas)

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”