Home > VAS > Licht aangepaste Ronde door Vlaanderen 2018

Licht aangepaste Ronde door Vlaanderen 2018

En voor alle wielerliefhebbers die hier toevallig terechtkomen, neen, het is niet de Ronde “van” Vlaanderen, wel die “door” Vlaanderen. Al jarenlang is de Historic Regularity Rally één van de vroege afspraken op de autosportkalender. De editie 2018 zal plaatsvinden op  17 februari 2018.

Het West-Vlaamse Menen zal fungeren als startplaats van deze 18de editie van de Ronde door Vlaanderen, Regularity wedstrijd “pur-sang” voor oude(re) wagens. Tijdens de 12 uur durende wedstrijd, worden 375 wedstrijdkilometers afgelegd. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar daar was ook vraag naar. We willen de deelnemers iets langer “op adem” laten komen tijdens de twee regroup controles, zonder de wedstrijd later te laten eindigen.

Niet de snelheid, maar wel de regelmatigheid zal het klassement van deze wedstrijd bepalen. Op de 35 Regularity Tests (RT’s), die aan maximum 49,9 km/uur gereden worden, zal het om de seconden draaien. Stempel- en tijdcontroles zorgen er dan weer voor dat de kleinste navigatiefout onverbiddelijk wordt afgestraft tijdens een aantal trajecten waar de ‘kunde’ van de navigator op de proef wordt gesteld.

Breuk met traditie(s)
Voor het eerst in haar geschiedenis vindt de Ronde dus niet plaats in het eerste weekend van februari, maar wel in het derde weekend. De oorzaak hiervan is de datumwijziging van de Legend Boucles@Bastogne. Enerzijds zijn er een aantal teams die beide wedstrijden rijden, anderzijds zijn er heel wat medewerkers aan de “Ronde” die naar de Ardennen afzakken als toeschouwer.

Voor het eerst zal de wedstrijd ook vijf Belgische provincies aandoen en wordt ‘Vlaanderen’ nogal ruim geïnterpreteerd: vanuit Menen gaat het immers tot ’s Gravenbrakel. Een traject en een regio met schitterende verlaten wegen, waar de uithouding van de piloot danig op de proef zal worden gesteld.

Systemen
Bol-pijl en kaartlezen zullen elkaar vlot afwisselen. De tijdopname op de Regularity Tests verloopt volledig automatisch. Een transponder die in de auto wordt gemonteerd vangt het signaal op van de vele verborgen opgestelde finishcontroles langs het traject. Niet ‘zoeken’ naar controles, maar vlot rijden is het idee achter deze wedstrijd. Over de volledige wedstrijd staan ongeveer 80 finishcontroles opgesteld.

50 teams
De organisatie is in handen van Autostal Hemicuda en inschrijven kan vanaf 15 december om 20:00 uur, via www.hemicuda.be.
Wees er op tijd bij, want er worden slechts 50 teams toegelaten. Een team komt pas op de inschrijvingslijst na ontvangst van betaling. Vanaf team 51 komt er een reservelijst. Deelnemen aan de Ronde door Vlaanderen kost 160,- EUR per team. De inschrijving omvat het roadbook, verzekering, rallyborden, het gebruik van de transponder, consumpties in de tussenstops en het diner op het einde van de wedstrijd.

Toegelaten wagens
De wedstrijd staat open voor wagens met een groene keuringskaart, die ingeschreven werden tot en met 1986 (klasse “oldtimer”) of 2001 (klasse “young timer”). Het gebruik van een GPS of ander digitaal kaartmateriaal is verboden.

(hemicuda)

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
VAS Monteberg: inschrijvingen zijn geopend
Rally: Vincent Verschueren à la carte met Skoda Fabia Rally2
Voorstelling Anthony Vandenbussche: “We rijden puur voor het plezier.”