Home > Circuit > Marquez, Mir en Oliveira in boeiend MotoGP weekend

Marquez, Mir en Oliveira in boeiend MotoGP weekend

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Opnieuw een beklijvende race in de MotoGP waar een groepje van een negental rijders, met nog de titelkandidaten Marc Marquez, Valentino Rossi en Maverick Vinales, elk voor de eigen kansen op het dagklassement gingen. Het werd stuivertje wisselen tussen een knappe Jack Miller, de opzittende Johann Zarco en Vinales, Rossi en Marquez aan de kop van de wedstrijd. De pech, die kampeerde aan de zijde van Ducatierijder Andrea Dovizioso. Na een valpartij in de laatste vrije training deed hij niet beter dan een 11de startpositie op de grid, liet zich bij de start opeten door het peloton. Vanaf een 16de positie klauwde hij zich langzaam omhoog doorheen het midden van het pak. Marquez had met de fabrieks-Honda reserve te over en pakte het tactisch aan. “Even kijken wat het ritme van de anderen is en dan de aanval plannen”, vertelde de Spanjaard vooraf.

Marquez: ‘Afwachten en dan aanvallen’

En Marquez sloeg toe op 6 rondes van het einde, toen hij Rossi voorbijging naar de leiding en daarna Ianone, Zarco en Rossi voor de rest van het podium liet knokken terwijl hij dadelijk de kloof sloeg. Achter winnaar Marquez kon Rossi de tweede plaats pakken terwijl Vinales op de lijn Zarco achter zich hield voor de derde podiumtrede. Voor Marquez werd het de 6de zege van het seizoen, Rossi klom voor de 17de keer in zijn carrière op het podium ivan Phillip Island! Dovizioso kwam uiteindelijk niet voorbij de 13de plaats… In het kampioenschap betekent het dat Marquez met 269 punten zijn voorsprong vergroot op Dovizioso (236) en Vinales aanklampt met 219 punten. Met 50 punten achterstand op de leider kan Vinales enkel nog kampioen worden als hij de resterende twee wedstrijden wint en Marquez geen enkel punt meer scoort. Marquez kan volgende week in Maleisië de titel al pakken, afhankelijk van wat Dovizioso doet in Kuala Lumpur.

(foto’s: MotoGP)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Moto 3
Joan Mir kampioen

Het werd ook een uitermate spannende race in de kleinste klasse van het MotoGP weekend. Heel de race lang zagen we een kopgroep van een tiental rijders constant positie wisselen aan de kop van de wedstrijd. Fenati (Marinelli Rivacold Snipers) probeerde zijn kampioenschapskansen onmiddellijk gaaf te houden door de eerste plaats na te jagen maar in het woelige pelotonnetje kon de koppositie door de slipstreamgevechten nooit lang in handen worden gehouden. Vooraan werd het een Honda feestje. Martin (Italtrans Racing Team) zette zich aan de leiding. Ook Joan Mir (Leopard Racing) probeerde maar kwam niet weg van Guevara met de KTM. Livio Loi maakte een superstart vanop de 15de positie, sloot aan op de 10de plaats en elleboogde zich doorheen de kopgroep. Hij toonde zich meerdere malen aan kop. Daarna pikte  Loi aan achter Leopard ploegmaat Mir en aan de race kwam abrupt een einde toen de regen plots met bakken uit de hemel viel. De race werd stilgelegd onder rode vlag.

Het eindresultaat, dat werd de stand in ronde 15. En dat was goed nieuws voor Mir en voor Loi. Fenati werd 6de, en gaf het kampioenschap uit handen. Mir werd winnaar, en daardoor ook de wereldkampioen. en Livio Loi, die werd tweede geklasseerd en zet hier zijn beste resultaat van het seizoen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Moto3

Loi met beste race van het seizoen

“Het is goed om terug te zijn op het podium, vooral na de sleutelbeenbreuk is het geweldig om weer op het podium te staan. Na alle pech die ik kende dit seizoen lijkt het geluk nu gekeerd. Het was een gekke wedstrijd. Ik probeerde bij te blijven en er te zijn op het juiste moment. Ik had me voorgenomen om samen met Joan Mir het gat te slaan. Fantastisch, ik ben sprakeloos…”

Moto2
KTM en Oliveira breken de ban

Een slechte start voor poleman Pasini (Italtrans Racing Team) bij de Moto2 race. Hij zou vroeg in de fout gaan en de handdoek gooien na een valpartij. Het KTM team ging met de Portugees Oliveira aan de kop, voor ploeggenoot Brad Binder. Kampioenschapsleider Franco Morbidelli (EG 0,0 MarcVDS) probeerde druk te zetten maar zijn gevecht met Binder liet aan Oliveira toe om een definitief gat te slaan. De andere titelkandidaat, de Zwitser Luhti (CarXpert Interwetten) kwam al vroeg in de problemen. Hij kon het tempo van de kopgroep niet volgen en zakte weg van een aanvankelijke 4de plaats naar een 10de plaats aan de finish. Oliveira (Red Bull KTM Ajo) scoorde zijn allereerste zege in de Moto2 (en de eerste voor KTM), voor een uitstekende Binder. Morbidelli eindigde uiteindelijk 3de nadat de Japanner Nakagami zich in de eindfases nog buitenspel zette met een valpartij. Binnen het kampioenschap staat Morbidelli nog steeds aan de leiding met 272 punten, 27 punten meer dan Luhti die zijn kampioenschapskansen beknot ziet met nog slechts 50 punten te verdelen. Oliveira staat 3de in het kampioenschap met 191 punten. Morbidelli kan in Maleisië volgende week kampioen worden.

Moto2

Pechweekend voor Siméon

Onze Belgische MotoGP rijder in spé kende opnieuw een weekend om snel te vergeten, met een technisch probleem in de vrije sessies en daarna een valpartij in de kwalificatie, waarbij hij een breuk aan de pink opliep. Siméon kwam niet aan de start van de wedstrijd. Hij ging dadelijk naar huis en tegen de tijd dat de Moto3 race in Australië eindigde, kon Siméon al zijn gelukwensen overmaken aan Loi op Twitter vanuit de luchthaven van Doha in Quatar.

Extra zege voor Morbidelli

Het werd al bekendgemaakt na het Japanse MotoGP weekend en vormt een bijkomend gelukje voor puntenleider Morbidellu. De Zwitser Dominique Aegerter (Suter/) verliest de zege in de Grote Prijs van San Marino (gehouden op 10 september). De motorolie die Aegerter gebruikte bleek niet-reglementair en dus werd de Zwitser zonder pardon uit het klassement geschrapt.