Home > #Hoofdnieuws > Nascar play-offs gaan van start

Nascar play-offs gaan van start

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Volgend weekend beginnen in de Nascar competitie de “playoffs”. In deze eindronde zullen 16 rijders in een eliminatiesysteem over 10 races beslissen wie de uiteindelijke NASCAR kampioen wordt van 2017. Deze manier van werken werd in Nascar ingevoerd nadat in 2003 Matt Kenseth kampioen werd ondanks het feit dat hij maar één enkele wedstrijd had gewonnen. Hij noteerde wel maar liefst 25 finishes in de top10 en klopte daarmee rijders die veel meer overwinningen dan hem hadden gescoord.

NASCAR voerde daarop “The Chase for the Cup” in, waarbij in het huidige formaat 16 rijders overblijven na de reguliere kampioenschapsronde die liefst 31 wedstrijden telde. Dit seizoen werd dan beslist de benaming “chase for the cup” te vervangen door “playoffs” Binnen die competitie verdienen de rijders “playoff punten” door de diverse “stages” te winnen binnen een wedstrijd (iedere Nascar race wordt in 3 stages gesplit), en door wedstrijden te winnen of binnen de top 10 te eindigen. Op het einde van het seizoen mogen dan 16 rijders (met de meeste playoff points) meedingen naar de titel.

De playoffs omvatten nog 10 wedstrijden, verdeeld in 3 rondes van 3 wedstrijden (8ste finales, kwartfinale en halve finale) + 1 NASCAR finale, die dit seizoen plaats heeft op de ovaal van Homestead bij Miami. De organisatie liet alvast weten dat de stormschade van de orkanen van de afgelopen weken, deze finale niet in de weg zal staan. Na elke ronde van 3 races zullen 4 rijders afvallen zodat in de finale de vier resterende rijders het tegen elkaar opnemen voor de titel.

Lijkt ingewikkeld, maar hey… voor een voetballeek is het systeem van de Belgische competitie of de Champions League ook niet eenvoudig! Het leidt in ieder geval telkens tot boeiende en felbevochten races en een stomend najaar in “the deep south” van de US of A… Probeer gerust eens een over het internet gestreamde uitzending mee te pikken en u zal zien dat men over de grote plas een heel andere benadering kent van autosport dan hier op het oude continent.

(foto and playoff grid: nascar.com)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_color=”rgba(226,222,104,0.4)” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Rijders in de playoff

Martin Truex Jr.
Kyle Larson
Kyle Busch
Brad Keselowski
Jimmie Johnson
Kevin Harvick
Denny Hamlin
Ricky Stenhouse Jr.
Ryan Blaney
Chase Elliott
Ryan Newman
Kurt Busch
Kasey Kahne
Austin Dillon
Matt Kenseth
Jamie McMurray

Chase Elliot is samen met Jamie McMarray en Matt Kenseth (eh ja… weeral) één van de rijders in de top 16 die geen overwinning scoorden in de reguliere competitie, maar wel voldoende playoff punten verzamelden om door te gaan. Hetzelfde kan dan weer niet gezegd worden van bijvoorbeeld Joey Logano, die ondanks een omstreden zege in Richmond in april, buiten de selectie viel. Truex en Larson tellen dan weer elk 4 overwinningen en worden dan ook als grootste kanshebbers op de beker getipt.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_color=”rgba(0,0,0,0)” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

De wedstrijden van de playoffs

8ste finales:

  • 17-09 Chicagoland Speedway 400 mijl (Illinois)
  • 24-09 New Hampshire Motor Speedway 400 mijl (New Hamshire)
  • 01-10 Dover International Speedway 400 mijl (Delaware)

kwartfinales:

  • 08-10 Charlotte Motor Speedway 500 (North Carolina)
  • 15-10 Talladega Superspeedway 500 (Alabama)
  • 22-10 Kansas Speedway 400 (Kansas)

halve finales:

  • 29-10 Martinsville Speedway 400 (Virginia)
  • 05-11 Texas Motor Speedway 500 (Texas)
  • 12-11 Phoenix Raceway 500 (Arizona)

Nascar finale:
19-11 Homestead-Miami Speedway 400 (Florida)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/09/NASCAR-Playoff-grid.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
In een notendop: TCR Eseries, British GT en NASCAR
In een notendop: Supercars All Star, NASCAR & EuroNascar
In een notendop: MotoGP, ADAC GT en NASCAR
NASCAR: Kyle Larson geschorst voor onbepaalde duur na racistische uitlatingen