Home > #Hoofdnieuws > WK Rallycross met François Duval naar Riga

WK Rallycross met François Duval naar Riga

Volgend weekend trekken de rijders van World RX naar Letland, meer bepaald naar het Bikernieki Race Circuit nabij de hoofdstad Riga. Daar wordt alweer de 10de manche van het WK Rallycross verreden en in 2016 kreeg de organisatie alvast een goeie beoordeling mee.

Naast het WK is er de finale van de het FIA Europese kampioenschap voor Supercars en is er de voorlaatse wedstrijd voor de Europese Super1600-rijders.

WK: haalt VW de titel bij rijders en teams al in Riga?
Na Riga resteren er met Buxtehude (Duitsland) en Kaapstad (Zuid-Afrika) nog slechts twee wedstrijden. Wetende dat er per manche maximaal 30 punten te verdienen zijn voor een rijder en zowat 56 voor een team kan de Zweed Johan Kristoffersson met 46 punten voorsprong op dit ogenblik reeds in Letland een beslissende kloof slaan. Mits een uitstekende prestatie van beide rijders, Kristoffersson èn de Noor Petter Solberg, lijkt ook bij de teams de buit dan binnen. Anderszijds zijn er alweer voldoende kapers op de kust met onder meer de Fransman  Sébastien Loeb die met Peugeot in Lohéac de kloof met Volkswagen gedicht leek te hebben. Uiteraard is er ook zijn teamgenoot, de Zweed Timmy Hansen en mogen we nooit uittredend wereldkampioen Mattias Ekström (Audi) uit het oog verliezen. Verder jaagt ook Ford, met de Noor Andreas Bakkerud en de Amerikaan Ken Block, nog steeds een eerste overwinning na wat dit seizoen betreft. En uiteraard zijn er ook nog Timo Scheider (MJP Racing) en Nico Müller, die net als in Lohéac het team van Ekström (EKS) zal vervoegen. Voor ons land vervoegt Francois Duval de rangen. Op de valreep sijpelde het nieuws door dat Duval in Letland het stuur overneemt van de Peugeot 208 van de Fransman Jean-Baptiste Dubourg die voor DA Racing uitkomt.

Euro RX Supercars : titel voor Marklund?
De Zweed  Anton Marklund, afgelopen jaar nog aanwezig in het WK, komt met een voorsprong van 17 punten op de Noor Thomas Bryntesson naar Letland. Zonder pech lijkt Marklund dan ook af te stevenen op de Europese titel bij de Supercars. De Noor Tommy Rustad, rijdend voor Albatec, heeft met zijn Peugeot een achterstand van 29 punten en de Zweed Robin Larsson, ex-WK-rijder net als Marklund, liet in Lohéac kostbare punten liggen. In deze categorie vinden we ook een tweede landgenoot terug die in Letland aan het werk zal zijn, Michael De Keersmaecker met zijn Ford Fiesta. De rijder uit Londerzeel onthoudt van de laatste wedstrijd vooral zijn prima 9de reekstijd toen hij eindelijk probleemloos kon rondrijden. Overigens prijken er liefst 32 Supercars op de Europese lijst.

Euro RX Super1600: op naar een razend spannend seizoenseinde
Het is dit seizoen alweer razend spannend in de klasse Super1600 waar de Hongaar Krisztian Szabo en de Let Artis Baumanis, beide met Skoda Fabia, met gelijke punten de wedstrijd in Riga zullen aanvatten. Het verdict lijkt hier pas te vallen eind september/begin oktober in Duitsland (Buxtehude). De Deen Ulrik Linnemann moet in Letland met zijn Peugeot 208 alle zeilen bijzetten en bijna hopen op een mistasten van het leidersduo aangezien hij een achterstand van 13 eenheden telt.

Nu zaterdag 16 september begint de actie om 9u met de eerste trainingssessie.

(foto J Dingenen/Letland 2016)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring