Home > Circuit > Divers > Steilste Red Bull Zeepkistenrace ooit in beeld gebracht

Steilste Red Bull Zeepkistenrace ooit in beeld gebracht

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

70 prettig gestoorde en dito uitgedoste teams scheurden in het groene Kluisbergen het uitdagende parcours naar beneden in zelfgebouwde bolides. Met zes obstakels en een hellingsgraad van maar liefst 12% gaf de Kluisberg zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Gelukkig gaven Tom Waes en Laura Beyne elk team (soms letterlijk) een duwtje in de rug. Die zoefden dan voorbij meer dan 30.000 toeschouwers en een erg enthousiaste jury: Olga Leyers, vice-wereldkampioen rally Thierry Neuville, callboy Rik Verheye en presentatrice Emilie Dupuis. Iets verder gaf wereldkampioen snowboarden Seppe Smits punten bij zijn spectaculaire Big Air-jump. Team Pattyn uit Brugge raakte in één stuk beneden en zette de snelste tijd neer. “Wat een rush!” zeiden ze na hun toptijd van 39 seconden en 41 honderdste.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.72″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”8119,8120,8121,8122,8123,8124,8125,8126,8127″ fullwidth=”on” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#dd0000″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

“We gingen echt voor snelheid,” zeggen de enthousiaste winnaars (Team Pattyn). “Vijf weken zijn we aan onze kist bezig geweest. We ontwerpen en bouwen normaal machines, dus het moest echt goed in elkaar zitten. We hebben onze kist tot in het kleinste detail afgewerkt, en kijkt: het loonde! En we hadden een piloot eerste klas natuurlijk. Heerlijk om hem voorbij al die mensen te zien knallen. Topsfeer!”

Met meer dan 30.000 waren ze, de enthousiaste toeschouwers van de zesde editie van de Red Bull Zeepkistenrace. Op orders van de politie, en door de ongelooflijke sfeer, werden de toegangspoorten naar de event site zelfs tijdelijk gesloten. Later gingen de poorten gewoon weer open. Veiligheid voor alles dus, en die tienduizenden lachende gezichten zeiden genoeg!

“Wat een sfeer,” zegt Tom Waes. “In 2012 was het al de max, maar nu deed Red Bull er echt flink wat scheppen bovenop. Elke zeepkist was af, en ik heb vooral erg goed gelachen! Ik ben zelf naar beneden gereden, en dat was echt een uitdaging. En dan zie je sommige deelnemers dat gewoon in de helft van mijn tijd doen. Of dubbel zo lang natuurlijk. Brullen!”

Thierry Neuville, de huidige tweede in het WRC-klassement, ontwierp het parcours. Dat mat 450 meter, was afgezet met meer dan 3500 strobalen en zes obstakels: enkele scherpe bochten, chicanes, een reeks trappen, een oer-Vlaamse kasseistrook en Seppe Smits’ Big Air. Als laatste kregen de zeepkisten een carwash vol schuim voor de kiezen. Maar de drang naar eeuwige roem bleek sterk genoeg, en zo goed als alle bolides bereikten de finish. Al dan niet in één stuk natuurlijk. De anderen zorgde dan weer voor hilarische beelden. En luid gelach bij het uitzinnige publiek. Die hadden het erg naar hun zien, en genoten van de festivalsfeer met animatie, foodtrucks en een ijskoude Red Bull.

Meer dan 700 teams schreven zich in voor deze zesde editie van de Red Bull Zeepkistenrace. Daaruit selecteerde de jury de 65 deelnemende teams. “En dat was echt moeilijk kiezen,” zegt Thierry Neuville. “Al die creativiteit, al dat enthousiasme, en vooral: al die mensen hier vandaag. Fantastisch om te zien dat iedereen alles heeft gegeven! Het parcours was volgens mij echt een uitdaging, maar gelukkig raakte iedereen beneden. De meeste toch (lacht)”

Foto’s: Jens Mommens

(persbericht)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Red Bull zeepkistenrace door de lens van Jens Mommens
Final countdown voor de Red Bull Zeepkistenrace
VIDEO: Neuville onthult parcours Red Bull Zeepkistenrace
VIDEO: Olga Leyers is testpiloot Red Bull Zeepkistenrace